Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza stručnjaka

'Metropolizacija Sabora': Zastupnika iz Zagreba u Saboru previše

Robert Podolnjak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
25.09.2014.
u 15:40

Kada bi Zagreb činio jednu izbornu jedinicu, bilo bi puno teže kandidirati veći broj kandidata iz Zagreba u drugim izbornim jedinicama

Zagreb je precijenjen u Saboru. Od 140 zastupnika koje smo 2011. izabrali u deset izbornih jedinica 43 su imala prebivalište u Zagrebu, kao i dvojica manjinskih zastupnika pa ih je ukupno bilo 45, a prema broju birača Grad Zagreb trebao je imati 25 zastupnika.

Zagrebačka regija (grad i županija) trebala je imati 35 zastupnika, a 54 su iz Zagreba i županije, uključujući dvojicu manjinskih zastupnika. I ti podaci govore o nužnosti izborne reforme.

Zagreb u četiri jedinice

To je rezultat analize sastava izvornog Sabora nakon izbora 2011. koju je sačinio prof. dr. sc. Robert Podolnjak, ustavnopravni stručnjak za izborne sustave sa zagrebačkog Pravnog fakulteta s kojim su se konzultirale i njegovim se radovima koristile i aktualne inicijative izbornih reformi koje sve inzistiraju na promjeni “izborne karte” Hrvatske. To je i zahtjev Ustavnog suda iz Izvješća o nejednakoj težini biračkog glasa u izbornim jedinicama još od 2010.

– Naročito je prenaglašena zastupljenost zastupnika iz Grada Zagreba, koji daje gotovo trećinu zastupnika u Hrvatskom saboru, što potvrđuje tezu o ‘metropolizaciji Sabora’. To je moguće ponajviše zbog četiri izborne jedinice u koje je podijeljen Grad Zagreb tako da se putem njih može u Sabor ‘poslati’ puno veći broj zastupnika iz Zagreba. Kada bi Zagreb činio jednu izbornu jedinicu koja bi prema sadašnjem broju birača imala 25 zastupnika, bilo bi puno teže kandidirati veći broj kandidata iz Zagreba u drugim izbornim jedinicama iako, kako pokazuje analiza iz 2011., nemali je broj ‘zagrebačkih’ kandidata istaknut u šest izvanzagrebačkih općih izbornih jedinica – obrazlaže Podolnjak.

Foto: VLm

Gradonačelnički lobi

– Analiza dokazuje da stranački vrhovi obje velike stranke (odnosno koalicije) koji su ponajviše koncentrirani u gradu Zagrebu koriste čvrste stranačke liste da sebe stave na izgledna mjesta za Sabor. S preferencijalnim glasovanjem to bi se bitno promijenilo jer bi birači u pojedinim izbornim jedinicama vjerojatno glasovali za kandidate iz svoje sredine, a ne za kandidate iz Zagreba koje je nametnula stranačka središnjica. To je jedan od najvažnijih razloga zašto stranački vrhovi ne mogu prihvatiti preferencijalno glasovanje – zaključuje Podolnjak. Prijedlozi Laburista i Gonga, za razliku od referendumske inicijative, inzistiraju da kandidat za Sabor mora imati prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se kandidira.

Kako nam je nedavno govorio o “gradonačelničkom lobiju” u Saboru, a i Laburisti i Gong inzistiraju na zabrani istodobnog obnašanja funkcije zastupnika i gradonačelnika te načelnika općina, istražili smo koliko zastupnika danas sjedi istodobno i na nekoj od izvršnih funkcija na lokalnoj razini. U saborskim biografijama taj se podatak, slučajno ili namjerno, ne navodi, kao da je posve nebitan. – Zastupnici s takvim dvojnim funkcijama u klasičnom su sukobu interesa jer odlučuju i o zakonskim rješenjima koja se odnose i na njih kao gradonačelnike, zamjenike gradonačelnika i općinske načelnike te nisu motivirani donositi zakone koji im uvode eventualne sankcije ili im nalažu da daju na provjeru ugovore koje potpisuju, jer automatski vide sebe – kaže Podolnjak.

Paradoks

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić (HDZ) zaključio je nedavno da ne može istodobno biti i zastupnik.

– Paradoks je da župani ne mogu biti u Saboru, a gradonačelnici i načelnici općina mogu premda su svi lokalni dužnosnici. Očito je da se lokalni dužnosnici ne žele odreći dobre pozicije s koje mogu lobirati u Saboru za sredstva i investicije. Nekima je to u iznimno centraliziranoj državi jedini argument zašto moraju biti u Saboru, ali tu nema ravnopravnosti između pojedinih regija i gradova – zaključuje Podolnjak.

>>'Problem je u tome što je GONG dobro financiran, prosječna plaća im je 7000 kn'

>>Sve zamke referenduma: Glavne točke prijepora GONG-a i udruge U ime obitelji

>>Hrvatska bi mogla biti bankrotirana plebiscitarna diktatura

Komentara 9

CR
CroHR123
17:36 25.09.2014.

"Prijedlozi Laburista i Gonga, za razliku od referendumske inicijative, inzistiraju da kandidat za Sabor mora imati prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se kandidira." Po običaju za GONG, sasvim krivo. I sada imamo (ili smo imali donedavno) pravilo po kojem kandidati za gradonačelnike moraju biti iz sredine u kojoj se kandidiraju. I onda smo imali slučajeve da se ljudi jednostavno prijave negdje i kandidiraju, iako nemaju veze s tim gradom. Imali smo već takvih skandala. Općenito je za Sabor manje bitno je li netko iz ovog ili onog grada, bitno je da dobro zastupa naše interese, u Saboru se ionako malo odlučuje o lokalnim temama. Za to vratite županijski dom Sabora, svi su ga pljuvali, a na kraju se svi žale na preveliku centralizaciju.

NI
nicolatesla
16:18 25.09.2014.

Gradjani trebaju da imaju vlast u svojoj drzavi, kakve stranke, i kakvi sefovi stranaka. Politikante ne treba nista pitati, nego ima samo da slusaju volju svojih gradjana, i da pisu u Ustav i zakon oni sto im gradjani narede,sta izabere narod za sebe i svoju zemlju na referendumu, i nista zivo ne smiju da rade na svoju ruku bez pitanja gradjana. Narod postavlja ljude, ozbiljne i odgovorne profesionalce, koji su se dokazali u drustvu u svojim profesijama, kvalitetne strucnjake sa rezultatima u svojim karijerama, a ne te spodobe sto su profuckali zemlju narodu, sve pokrali i popljackali, rasprodali nacionalna bogastva svome narodu, sveli gradjane na prosjacki stap, a oni se obogatili do besvjesti. Pa to treba matrakom istjerati iz drzave, oduzeti im svu imovinu, vratiti narodu oteto, i staviti pametne, moralne i postene ljude na svoja radna mjesta u drzavi i vladi, nego sta. Referendum je izvanredan, i ovo je jedina prilika da se definitivno oslobodimo tih lopina. Svi trebaju izici na referendum, i nikoga od tih bandita sto su do sada harali nacijom ne birati na drzavna mjesta, ni pod tockom razno. Samo pametne, postene i obrazovane ljude sto su se dokazali u svojim karijerama. Farabuti blizi vam se kraj i vrijeme je bilo. Za ove sto ne simpatisu Markicku, ne obozavam je ni ja, ali referendum je rijedak dragulj i svi na ulice trebate izici. Ovo jedan pametan izbor, i veliki korak ka direktnoj demokraciji. Vlast ide Narodu. Dolje politikanti, izdajice vlastitiga naroda.

MA
malimiš00
18:13 25.09.2014.

Ma Sdpovaca je previšeee!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije