Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA SIMBOLIKA

Zašto se u božićnim jaslicama pojavljuju vol i magarac? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Osijek: Polnoćka u konkatedrali sv. Petra i Pavla
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/5
23.12.2023.
u 18:33

Popularni hrvatski teolog Bonaventura Duda objasnio je simboliku vola i magarca u Isusovim jaslicama, naglašavajući kako imaju porijeklo još iz knjige proroka Izaije

Prepričavajući priče o rođenju Isusa djeci, često se i sami moramo podsjećati koja simbolika stoji iz nekih pojava i ljudi. Iako znamo za Mariju, Josipa i Sveta tri kralja, brojni zaboravljaju da se u Isusovoj štalici nalaze i vol i magarac, a još manji broj njih znat će i zašto se upravo oni tamo nalaze.

Popularni hrvatski teolog Bonaventura Duda objasnio je za Bitno.net simboliku ovih dvaju životinja. Naime, prema objašnjenju Dude, vol i magarac imaju porijeklo još iz knjige proroka Izaijde, stoga je i njihovo značenje veliko. Izalija na početku svojih proročanstava daje oštar prijekor upuće narodu, kritizirajući ih što su se ''odvrgnuli od Boga i zanemarili bogoljublje'', nakon čega upravo upoznajemo ove plemenite životinje.

- I u tom se prijekoru pojavljuju vol i magarac kao bolji od naroda Božjega. Vol poznaje svog vlasnika, a magarac jasle gospodareve – a narod moj mene ne poznaje i za me ne mari (Usp. Iz 1, 3) - objasnio je.

- Ukratko, dakle, vol i magarac u jaslicama stoje kao Božji svjedoci protiv nemarnih i nehajnih ljudi. Oni su živi prijekor i opomena nama kršćanima, da se i na nama ne obistine riječi Ivanova evanđelja, iz samoga Proslova što se čita na božićnoj misi poldanjici: “K svojima dođe, i njegovi ga ne primiše.” (Iv 1, 11) - dodao je.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Blagdanski prizori koji podsjećaju na pravu bit Božića: Žive jaslice možete vidjeti na Opatovini u Zagreba

Ključne riječi

Komentara 4

M3
Miške 3
06:18 24.12.2023.

Vol je kastriran a magarac ima veliku botu.

SL
slavenZadravec
20:09 23.12.2023.

Predstavljaju one koji i u trećem tisućljeću ostaju praznovjerni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije