Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajne brda Markovača

Zašto se spašavala raketna baza?

Žrnovnica
20.07.2017.
u 07:00

MORH: Sigurnost raketnog naoružanja i opreme u Žrnovnici vatra nije ugrozila.

Požar je zaprijetio raketnoj bazi Hrvatske vojske u Žrnovnici i 2011., no ovoga je puta vatra doslovce ušla u bazu. Kada su hrvatski vojnici preuzeli raketnu bazu od JNA 1991., u njoj su zatekli 50-ak raketa RBS-15B, tada najsuvremenijih krstarećih protubrodskih projektila švedske proizvodnje.

Neprobojna vrata

Nakon što je HV preuzeo te rakete, to je ubrzalo sklanjanje brodova JNA iz hrvatskog akvatorija, s obzirom na to da RBS-ice imaju domet od 80 km. U spletu tunela ispod brda Markovača uskladištene su bile i stotine protubrodskih raketa P-15, P-20, kao i protuavionske RZ-13, sve sovjetske proizvodnje, a koje su činile naoružanje za fregate i raketne čamce JRM-a.

Foto: VLm

U proteklim godinama stručnjaci su u bazi u podzemnim radionicama remontirali veći broj raketa, nakon čega su uspješno ispaljene tri s dvije raketne topovnjače i s pokretnog MOL-a. Dvije su ispaljene i 1994. U MORH-u kažu da stvarne ugroze za rakete uskladištene duboko ispod zemlje nije bilo.

Žrnovnica
1/34

– Raketno naoružanje i oprema skladište se u tipiziranim podzemnim skladištima, potkopima vojarne „Sv. Jure“ Žrnovnica. Podzemna skladišta projektirana su i sagrađena prema svim sigurnosnim propisima, a ulaz u podzemna skladišta zaštićen je neprobojnim vratima otpornim na djelovanje eksplozije i vatre, kažu. U MORH-u dodaju da požar nije ugrozio raketno naoružanje i opremu te da je opožarena samo manja površina niskog raslinja i žbunja. Bazu su branili pripadnici HRM-a koji su stacionirani u bazi i 50 pripadnika kopnene vojske. No, da je površina baze izgorjela, bi li to ugrozilo rakete?

Ugrožene samo građevine

– Ugrožene bi bile samo vanjske stambene i upravne građevine, a sigurnost raketnog naoružanja i opreme ne bi bila smanjena – tvrde u MORH-u.  

Foto: VLm

Raketna baza Žrnovnica nalazi se ispod brda Markovača. Površina baze 4500 m2, ukupno 7500 m2, slikovito, veličine stadiona na Poljudu. Ispod brda je mreža tunela, a tu su radionice, skladište goriva, spavaonice, kuhinja, sanitarni čvorovi. Prostori, tuneli hermetički izolirani u slučaju biokemijskog napada, udara dubinskih, penetrirajućih aviobombi, atomske bombe snage 20 kilotona.

Baza posjeduje toplinske i dimne senzore, rakete i elektronički uređaji su pod posebnom halonskom protupožarnom zaštitom.Vlastita hidroforska mreža, napajanje iz rijeke Žrnovnice. HV posjeduje tri MOL-a, Mobilni obalni lanser, kamioni s 4 lansera raketa RBS-15 B. U objektu se, osim skladišta protubrodskih raketa RBS-15B, 1991. nalazilo i skladište za protubrodske rakete P-15 i P-20, kao i PZO raketa RZ-13, sve ruske proizvodnje.     

Komentara 111

80
8.000 eura, 8.000 eura!
07:53 20.07.2017.

Stvarno treba čovjek biti jako pametan da odgovori na pitanje zašto se spašavala vojna baza. Bože sačuvaj me takvih novinskih naslova!

BU
Budak
08:09 20.07.2017.

Odlican opis baze i raketa. Sad se svaki potencijalni neprijatelj ne mora truditi saznati podatke.

DU
Deleted user
07:59 20.07.2017.

U novinama ozbiljnih država se ovako pomno analiziraju javne nabave, a ne objekti pod strogim režimom vojne tajne odnosno domoljubni doprinos novinarstva u ovom konkretnom slučaju - a što će špijunima ostati za posao nakon objave ovakvih detalja!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije