Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMATIČNI ZAKONI

Zašto je u SAD-u još uvijek dopušteno da se 12-godišnjaci vjenčaju?

djevojčica plače
Foto: Thinkstock
14.02.2017.
u 11:19

Aljaska, Louisiana i Južna Karolina države su u kojima su djeca imala 12 godina u trenutku kada su sklopila brak.

Neprofitna organizacija Unchained At Last, koja pomaže ženama da se odupru ili pobjegnu od nametnutih brakova u SAD-u, prošlih je godina prikupljala licencije za brakove izdane od 2000. do 2010. godine. 

Prema tim podacima, u 38 saveznih država, više od 176 tisuća djece, među kojima je bilo i djevojčica starih 12 godina, vjenčano je u tom razdoblju. Većina ih je udana za muškarce starije od 18 godina.

Okrug Kolumbije i 12 država nisu mogli dostaviti podatke o djeci koja su stupila u brak u tom razdoblju. Na temelju korelacije populacije u saveznim državama i dječjih brakova, organizacija procjenjuje kako je u tom razdoblju bilo sklopljeno gotovo 248 tisuća takvih brakova

Neki državni zakonodavci odbili su donijeti zakone kojima bi se spriječili dječji brakovi unatoč posljedicama kod takvih brakova, među kojima je negativan učinak za zdravlje i obrazovanje te povećana vjerojatnost nasilja u obitelji. Washington post piše kako zakonodavci strahuju da bi time gušili vjerske slobode ili pak smatraju da je brak najbolje rješenje za tinejdžerske trudnoće.

Zakonodavci su tako u velikom sukobu s američkom vanjskom politikom koju je objavio State Department prošle godine. Smanjivanje broja dječjih, ranih i prisilnih brakova navedeni su kao ključni ciljevi strategije koja brakove u kojima osoba ima manje od 18 godina proglašava "kršenjem ljudskih prava".

Mnoga djeca koja su stupila u brak u razdoblju od 2000. do 2010. godine bila su vjenčana s osobama koje su znatno starije. Tako je 31% njih imalo supružnike starije od 21. godinu. U nekim slučajevima razlika je bila tolika da se prema državnim zakonima to smatra silovanjem. Tako, primjerice, spolni odnos osobe starije od 18 godina s osobom mlađom od 16 može rezultirati kaznom zatvora do 25 godina u Idahu.

Aljaska, Louisiana i Južna Karolina države su u kojima su djeca imala 12 godina u trenutku kada su sklopila brak. 

Sara Siddiqui (36) jedna je od onih čiji su roditelji imali kontrolu nad njom te je bila prisiljena ući u brak s 15 godina. Njezin je otac otkrio kako ima dečka druge kulture i vjere te joj je rekao da će biti "prokleta zauvijek" ako izgubi nevinost izvan braka. On je dogovorio brak s 13 godina starijim muškarcem i to u samo jednom danu. Civilni brak sklopili su kada je imala 16 godina i tada je bila 6 mjeseci trudna. 

Ona je u tom braku bila zarobljena 10 godina, a kaže da u trenutku udaje nije bila spremna brinuti se o sebi, no bila je prisiljena brinuti se o suprugu, a dobila je i ulogu majke. 

Washington post navodi kako takvi brakovi imaju katastrofalne posljedice na djevojke. One koje se udaju prije 18. godine suočene su s 23-postotnim rizikom od infarkta, dijabetesa, raka i moždanog udara u odnosu na one koje se udaju između 19. i 25. godine. Također postoji i povećani rizik od razvoja raznih psihičkih poremećaja

– Mogla sam biti primjer gradske k**** ili sam jednim potezom mogla spasiti obiteljsku čast – opisuje svoje iskustvo Michelle DeMello (42) koja je sa 16 godina ostala trudna. 

Njezina kršćanska zajednica u Green Mountain Fallsu vršila je pritisak na nju i njezinu obitelj da se uda za 19-godišnjeg dečka. Tada je smatrala da ona nije imala pravo odbiti brak nakon problema za koji se smatrala odgovornom, ali je vjerovala da će službenik odbiti brak i da neće dopustiti da se maloljetnica oženi, no bila je u krivu.

I dok većina država postavlja 18 godina kao minimalnu starost za brak, iznimke u svakoj državi dopuštaju djeci mlađoj od 18. godina da stupe u brak, obično s roditeljskim pristankom ili sudskim odobrenjem. Problem je što 27 saveznih država ne određuje starost ispod koje dijete ne može stupiti u brak.

>> Evo što je napravila djevojčica (11) koju je majka htjela udati

>> Strašno: Djevojčica (8) umrla od ozljeda nakon prve bračne noći

Komentara 2

GO
gooniegoogoo
12:20 14.02.2017.

u ovoj državi je sasvim normalno da pripadnici etničke manjine sklapaju brak s 9

OR
orao10
06:01 15.02.2017.

Pricate gluposti.U Americi ako imas odnos sa osobom mladjom od 18 godina mozes zavrsiti u zatvoru 20-30 godina a sto ljudi rade ilegalno posebno muslimani to je druga prica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije