Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA ZAVRŠILA

Zaštita maloljetnika u Crkvi jedna od glavnih tema proljetnog zasjedanja HBK

Zagreb:  Konferencija Hrvatske biskupske konferencije
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
20.04.2023.
u 14:52

Žrtva treba biti, naglasio je mons Uzinić, na prvom mjestu ne samo u početnoj fazi, nego i nakon što završi cjelokupni proces

Na proljetnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK), koje je završeno u četvrtak, jedna od glavnih tema rasprave bila je zaštita maloljetnika u Crkvi, izvijestio je na konferenciji za novinare riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić.

Nadbiskup Uzinić, predsjednik Povjerenstva HBK-a za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, napomenuo je da će još neko vrijeme vrijediti stare smjernice te da će nove biti donesene kada se dobro pripreme i jasnije definiraju.

Cilj je uspostava jedinstvenoga ureda za zaštitu maloljetnika za cijeli HBK. Ured bi imao profesionalno zaposlene osobe i određenu mrežu stručnih suradnika, rekao je mons. Uzinić te dodao da bi oni onda pomagali u suočavanju s možebitnim prijavama oko edukacije i svega drugoga što treba činiti kako bi žrtva doista u središtu pozornosti.

Žrtva treba biti, naglasio je, na prvom mjestu ne samo u početnoj fazi, nego i nakon što završi cjelokupni proces. Vezano uz ovo, rekao bih, da u većini slučajeva nije bilo zataškavanja koliko je bio problem u neadekvatnom i naivnom sučeljavanju s ovom problematikom, rekao je Uzinić.

Pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK-a i član Komisije mons. Stjepan Baloban najavio je u drugom dijelu godine obilježavanje 25. obljetnice osnutka Centra.

VIDEO Dubrovnik u suzama zbog odlaska omiljene Anastazije: 'Tvoja nesuđena kućica je prazna'

Komentara 1

Avatar krcedolac
krcedolac
22:01 20.04.2023.

Zaobilaziti u širokom luku zbog mentalnog i fizičkog zdravlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije