Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORAŠJE Središnja proslava 17. obljetnice

Zasluženo mjesto svim postrojbama HVO-a u muzeju u Mostaru

07.04.2009.
u 18:31

Prigodnim sadržajima u Orašju danas je održana središnja svečanost obilježavanja 17. obljetnice HVO-a. Organizirala ju je 1. pješačka (gardijska) pukovnija OS-a BiH koja je obilježila i 4. obljetnicu vlastitog postrojavanja.

Vojarna “Sinovi Posavine” u Bukovoj Gredi, u kojoj je smještena 3. pješačka bojna 6. pješačke brigade OS-a BiH, potvrdila se odličnim domaćinom značajne obljetnice u povodu koje su u Orašje stigla brojna visoka vojna i civilna izaslanstva, predstavnici udruga iz Domovinskoga rata, crkveni velikodostojnici, međunarodna izaslanstva...

Svečani protokol započeo je prijavkom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, a predao ga je zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije brigadir Slaven Lasić. - Dana 8. travnja 1992. utemeljen je HVO da bude štit i brana hrvatskoga naroda, njegove časti i njegove imovine na svim prostorima BiH.

HVO je podijeljen je na zborna područja Orašje, Vitez, Mostar i Tomislavgrad - istaknuo je Lasić. Prva pješačka gardijska pukovnija, kazao je, ima obvezu izgradnje muzeja HVO-a na lokaciji vojarne S. B. Kraljevića u Mostaru, a u sklopu kojeg će zasluženo mjesto imati sve postrojbe HVO-a.

- S ponosom recite da ste garant opstojnosti hrvatskoga naroda jer ponosno se sjećamo i svih heroja koji su živote ugradili u današnju slobodu - kazala je zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš. Stigli su brojni brzojavi čestitanja, uz ostale i od uzoritog kardinala Vinka Puljića.

- Često ističem da je OS BiH i sve njegove sastavnice bolji dio društva. Današnji svečani događaj znači da se u BiH, uvjetno rečeno, može dogoditi i nemoguće. To je slučaj i s komponentama koje baštine i tradiciju Armije BiH, Vojske RS-a, kao i, što je vidljivo ovdje u Posavini, HVO-a.

Sve to ne smeta da Oružane snage BiH funkcioniraju kao dobro ustrojeni, dobro vođeni mehanizam koji izvršava sve zadaće koje pred njih stavlja njihov vrhovni zapovjednik - Predsjedništvo BiH. Svima od srca, i kao stanovnik, i kao građanin BiH, i kao član Predsjedništva, upućujem čestitke - kazao je Komšić. (N. Koturić)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije