Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza milanovićeve vlade

Puhovski: Ova vlada bila bi bolja s Flegom, Linićem...

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
03.06.2015.
u 18:47

Zoran Milanović je, drži politolog Berto Šalaj, napravio veliku grešku što oko sebe nije okupio sposobnije još dok je bio u oporbi

Nema nikakve sumnje, Alex Braun, PR savjetnik Zorana Milanovića, vrijedi svake kune. Premijer konačno dobro radi svoj posao. A zadnje dvije sporne situacije – način proslave Oluje, a posebice braniteljski bunt i javni sastanak s uniformiranim trojcem izvukao je debelo u svoju korist.

Čarobnjak za izbore

Sada i oni najveći skeptici, koji su držali da Milanović nema nikakve šanse dobiti još jedan mandat, SDP-ovoj vladi daju kakve-takve šanse. I dok je Milanović samoga sebe očito uspio "izdresirati", ekipu s kojom se okružio mnogi drže njegovim trenutačno najvećim utegom. A izbori nisu individualni sport. Pa se mnogi pitaju bi li Braunu, čarobnjaku za izbore, kako mu je tepao Forbes, bilo znatno lakše da u aktualnoj vladi umjesto Milanke Opačić, Siniše Hajdaša Dončića, Gordana Marasa, Branka Grčića i Mihaela Zmajlovića ministarstva vode znatno iskusniji Dubravko Vidović, Slavko Linić, Željka Antunović, Mato Arlović, Tonino Picula...

Za političkog analitičara Žarka Puhovskog dileme nema. Ova vlada, uvjeren je, bila bi znatno bolja da se bolje kadroviralo. Međutim, dodaje, naš je premijer od početka znao da ne želi biti prvi među jednakima, nego da želi biti šef i to mu je i bio prvi kriterij kod slaganja ekipe. S iznimkom Slavka Linića koji mu je, kaže Puhovski, nametnut iz tada jake riječke SDP-ove struje.

– Nema sumnje da bi ova vlada s Linićem ili s Gvozdenom Flegom, da je imenovan ministrom obrazovanja umjesto Željka Jovanovića, bila efikasnija – kaže Puhovski. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog, kaže, iskustva rada u upravi koje su ti ljudi imali.

I za politologa Berta Šalaja premijer Zoran Milanović napravio je veliku grešku što još u oporbi oko sebe nije okupio sposobnije. No, s druge strane, kadrovske kvalitete ne drži temeljnim SDP-ovim problemom.

Ad hoc rješenja

– Po meni je temeljni problem što SDP nema nijednu sektorsku strategiju ni javnu politiku. Nude nam se ad hoc rješenja za školstvo, zdravstvo, javnu upravu... Vizije nema, a bez vizije je teško biti dobar ministar – kaže Šalaj.

Bi li Vidović, Antunović ili netko drugi od "otpisanih" SDP-ovaca danas bili bolji ministri, Šalaju je teško procijeniti jer su i vremena kada su oni bili ministri bila drugačija.

>> 'Vlada je prekasno krenula. Da je ove mjere počela prije tri godine, bila bi bolja situacija'

Foto: VLm

Komentara 45

DR
drugPlenky
18:58 03.06.2015.

Večernji to onako nepristrano , prvo pita jednog velikog ljevičara Šalaku a onda zbog objektivnosti jednog još većeg ljevičara. Halo halo stani malo

DU
Deleted user
19:02 03.06.2015.

''Politički analitičar'' Žare Puhovski je neizbježan u komentiranju svega i svačega. Ne znam zbog čega bi bilo koga zanimalo mišljenje ovog bivšeg svjedoka optužbe na suđenju proljećarima.

VL
vlavavuk
19:03 03.06.2015.

milanović nije napravio grešku.....on je greška

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije