Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

Vučić se pohvalio: Imat ćemo cjepivo do kraja godine

Serbian President Aleksandar Vucic during an interview with Reuters in Paris
Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.07.2020.
u 19:54

Sjedinjene Države registrirale su 63.262 nova slučaja zaraze koronavirusom tijekom posljednja 24 sata

U svijetu je ukupno zabilježeno 13,4 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom. Preminula je 581 tisuća ljudi, a oporavilo se njih 7,8 milijuna. 

Tijek događaja: 

19:50 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tijekom obilaska radova na izgradnji Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2" kazao je da Srbija pregovara sa zemljom koja ima cjepivo. 

- Danas ćemo imati i veći broj zaraženih nego jučer. Beograd i Novi Sad, direktna je to posljedica prosvjeda. Ipak, imam jednu dobru vijest, razgovaramo s jednom zemljom da imamo cjepivo prije kraja godine - rekao je i dodao: - U razgovorima smo s jednom zemljom koja je završila cjepivo i koja već na ugroženoj populaciji i posebno predviđenoj populaciji, ne testira već daje cjepivo, jer je završila s testiranjem. 

Upitan o kojoj je zemlji riječ nije želio reći, ali je naveo kako se svi protokoli potpisuju. 

- Bit ćemo među prvim zemljama na svijetu koje će ga dobiti, sigurno među 30 njih - kazao je, piše Blic.  

19:43 -  Premijer  Republike Srpske Radovan Višković pozitivan je na koronavirus, javljaju iz odnosa s javnošću RS-a.

“Predsjednik vlade Republike Srpske Radovan Višković testiran je na Sveučilišnom kliničkom centru Republike Srpske i rezultat PCR testa je pokazao prisutnost koronavirusa. Daljnji rad kabineta premijera i članova Vlade bit će organiziran prema preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i epidemioloških službi", priopćili su na Twitteru vlade RS-a.

 

16:44 -  Europska komisija je u srijedu predstavila niz mjere za jačanje pripravnosti zdravstva EU-a za slučajeve izbijanja bolesti covida-19 kako bi se osiguralo da se širenje virusa može ograničiti i izbjeći novo opće ograničenje kretanja.

Mjere između ostaloga uključuju testiranje i praćenje kontakata, poboljšani nadzor javnog zdravlja i širi pristup medicinskim protumjerama kao što su osobna zaštitna oprema, lijekovi i medicinski proizvodi.

Uključene su i mjere za povećanje kapaciteta u slučaju povećane potražnje za zdravstvenom skrbi, nefarmaceutske protumjere, potpora manjinama i ugroženim osobama te mjere za smanjenje tereta sezonske gripe.

Jedna od mjera je i potpora prekograničnoj interoperabilnosti mobilnih aplikacija za praćenje i upozoravanje unutar EU-a.

15:25 - Koronavirus u Srbiji ne jenjava. Naime, u posljednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 8.393 osoba od kojih je 351 pozitivno, a preminulo je 11 osoba.

Na respiratoru se sada nalazi 169 pacijenata, što je za jedan manje nego jučer. Hospitalizirano je još 234 pacijenata pozitivnih na COVID-19, piše Blic.rs.

15:10 - Srbija je u srijedu uvela obvezno nošenje maski i na otvorenom te zabranila okupljanja više od deset ljudi, dodatno pooštravajući mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Krizni stožer odlučio je da se maske moraju nositi na otvorenom prostoru na cijelom teritoriju zemlje ako nije moguće držati preporučanu fizičku udaljenost od jednog metra.

Ta je obveza dosad vrijedila samo za Beograd. Maske će morati nositi osobe koje čekaju u redovima ispred prodavaonica, ljekarni, na autobusnim i željezničkim postajama i stajalištima.

Mjere stupaju na snagu 17. srpnja i vrijedit će na teritoriju cijele zemlje, priopćio je stožer.

VIDEO: Alemka Markotić objasnila koliko se često maske trebaju mijenjati: "Ne može se nositi po cijeli dan jedna maska..."

13:50 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 1112 testova potvrđeno 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, devet više nego prethodni dan, objavila je u srijedu slovenska vlada, a slovenski epidemiolozi zabrinuti su ponovnim širenjem zaraze u domovima za starije.

"Broj novozaraženih opet se povećao, a nekoliko osoba još se dodatno provjerava", napisao je na svom twitter profilu glasnogovornik slovenske vlade za COVID-19 Jelko Kacin, dodavši da će biti sazvan sastanak Nacionalnog instituta za javno zdravlje čim budu poznati konačni rezultati, kako bi se predstavila cjelovita epidemiološka situacija u državi.

S novim slučajevima  potvrđenim u zadnja 24 sata broj ukupno otkrivenih zaraza u Sloveniji od početka epidemije povećao se na 1878, a aktivno je trenutno 266 slučajeva. U zadnja 24 sata nije bilo novih smrtnih slučajeva, pa broj  umrlih i dalje ostaje 111.

12:37 -  U Bosni i Hercegovini u srijedu su potvrđena 223 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

Od utorka je provedeno testiranje na nešto više od 1500 uzoraka pri čemu je zaraza potvrđena kod 137 osoba iz Federacije BiH te kod 86 iz Republike Srpske. U tom je entitetu potvrđen i još jedan smrtni slučaj povezan sa zarazom koronavirusom.

Pojedinačno je najveći broj novozaraženih u srijedu bio na području Banje Luke, gdje je potvrđeno 30 takvih slučajeva. U Sarajevu je u protekla 24 sata bilo 20 novozaraženih.

11:10 - Francuski liječnici opisali su prvi potvrđeni slučaj novorođenčeta zaraženog tijekom trudnoće.

Muško novorođenče, rođeno u ožujku, imalo je oteklinu mozga i neurološke simptome povezane s COVID-19 kod odraslih osoba, no u međuvremenu se oporavilo, objavili su u časopisu Nature Communications.

Ranija istraživanja ukazivala su na mogućnost prijenosa virusa s majke na fetus  no studija pruža prve dokaze, kaže glavni autor rada Daniele De Luca, liječnik iz bolnice  Antoine Beclere pokraj Pariza.

10:40 - Čileanska policija pokušava obučiti pse da otkriju ljude zaražene novim koronavirusom njušenjem njihova znoja.

Tri zlatna retrivera i labrador u dobi su od četiri do pet godina i do sada su korišteni u otkrivanju droge, eksploziva i inestalih ljudi, kaže policija.

Program obuke rezultat je udruženih napora čileanske policije i stručnjaka sa sveučilišta Universidad Catolica de Chile i slijedi slične programe u Francuskoj, kaže voditelj programa Julio Santelices iz policije.

Psi imaju 330 milijuna mirisnih receptora te sposobnost da otkriju mirise 50 puta bolje od čovjeka. Mogu onjušiti 250 ljudi svaki sat.

09:50 - Neke od najvećih škola sambe objavile su da neće nastupati na slavnom karnevalu u Rio de Janeiru ako do tada stanovništvu i sudionicima ne bude na raspolaganju cjepivo protiv koronavirusa, prenijeli su brazilski mediji.

Pet od 12 najvećih škola sambe među kojima i "Mangueira" i "Beija Flor" objavile su da će glasati za odgodu parade.

Gradonačelnik grada Salvadora de Bahiae na sjeverozapadu zemlje, koji također održava karneval, već je predložio odgodu karnevalske sezone sve do travnja ili lipnja.

07:06 Druga najpogođenija zemlja na svijetu, Brazil, približava brojci od dva milijuna zaraženih.

07:05 - Sjedinjene Države registrirale su 63.262 nova slučaja zaraze koronavirusom tijekom posljednja 24 sata, podaci su Sveučilišta John Hopkins u srijedu. To je najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije, javlja CNN. 

Serbian President Aleksandar Vucic during an interview with Reuters in Paris
1/12

Ukupni broj zaraženih u SAD-u od početka pandemije prešao je 3,42 milijuna.

Od covida-19 u posljednja 24 sata umrlo je 850 ljudi, a ukupno od početka pandemije 136.432.

Prva svjetska sila već nekoliko tjedana bilježi rast infekcija na jugu i zapadu zemlje, i najpogođenija je na svijetu u apsolutnim brojkama.

Prije toga, Alabama, Florida i Sjeverna Karolina objavile su u utorak da su zabilježile rekordan broj preminulih od koronavirusa, u vrijeme dok zaraza ubrzava diljem SAD-a. 

Forida, jedna od prvih američkih saveznih država koja je izašla iz karantene, registrirala je u utorak rekordni broj smrti vezanih uz koronavirus u jednom danu - 133, kao i novih preko  9000 slučajeva zaraze. Alabama je u utorak imala rekordnih 40, a Sjeverna Karolina 35 smrtnih slučajeva. 

Zaraza je prošli tjedan ubrzala u 46 od 50 američkih saveznih država, pokazuju podaci agencije Reuters. U srpnju je rekordan dnevni broj novozaraženih zabilježilo 28 saveznih država. 

SAD je s 3,3 milijuna slučajeva najpogođenija država na svijetu u odnosu na broj stanovnika, uz Peru, a s više od 135 tisuća preminulih je sedma po broju smrtnih slučajeva u odnosu na sveukupni broj stanovnika.

Zbog rasta broja zaraženih i preminulih nastavnici i profesori od Kalifornije do Wisconsina će predavanja umjesto u učionicama držati putem interneta kad za par tjedana počne nova školska godina.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da neće financirati ili osloboditi poreza obrazovne institucije koje odbiju vratiti nastavu u učionice.

Trumpova kampanja uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga smatra otvaranje učionica i vraćanje roditelja na posao ključnim za ekonomski oporavak. 

Druga najpogođenija zemlja na svijetu, Brazil, u posljednja 24 sata ima 41.857 novih slučajeva koronavirusa i novih 1300 smrtnih slučajeva, objavilo je u utorak ministarstvo zdravstva.

Ta zemlja sada ima ukupno 1,926.824 zaraženih i 74.133 umrlih.

Ključne riječi

Komentara 24

JB
JOKI_BROKI
19:59 15.07.2020.

cestitka mozda poslije cijepljenja postanete normalan narod.

ZG
zg1985
20:54 15.07.2020.

Gdje su vulin i dacic,da cirkus bude kompletan

DU
Deleted user
20:06 15.07.2020.

cjepivo za coronu ili ludilo...hmhm

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije