Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBRISANI Mili Dedakoviću zakon oduzeo čin stožernog brigadira

Zapovjednik obrane Vukovara običan vojnik

15.04.2009.
u 20:20

Mile Dedaković Jastreb, zapovjednik obrane Vukovara i legendarne 204. vukovarske brigade koja je 1991. godine obranila Hrvatsku, od 2002. godine običan je vojnik. Od stupanja na snagu novog Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, njegov čin stožernog brigadira više ne postoji.

MORH šuti 7 godina
– Formalnopravno, ja sam već godinama običan vojnik jer moj čin stožerni brigadir više ne postoji u Oružanim snagama RH. Svih ovih godina nikada mi nitko iz MORH-a nije poslao nikakvo rješenje o tome što sam sad po činu. Da su se barem telefonski javili, kako bih se znao predstaviti što sam i tko sam kod predavanja prijavaka – objašnjava M. Dedaković.

Vukovarski ratni heroj dodaje kako svojevrsnim oduzimanjem čina nije ogorčen ni ljutit. Sretan je što je sa svojim vojnicima dao doprinos stvaranju slobodne Hrvatske.

– Pitanje činova moglo se riješiti odavno, no očito je da nema političke ili neke druge volje za to. Taj problem mogli su riješiti i pokojni predsjednik Franjo Tuđman i premijer Ivica Račan, kao i današnja vlast, tako da se ne može nikoga posebno okriviti ili se cijela ta priča iskoristiti u političke svrhe.

I sad se nepravda može vrlo lako ispraviti – dodaje Dedaković upozoravajući i na ostale zapovjednike 204. vukovarske brigade koji za svoje ratne zasluge i iskazanu hrabrost nikada nisu dobili zaslužene činove i odličja. Jastreb smatra da su vukovarski branitelji dobili pristojne činove, ali da su zapovjednici 204. brigade ostavljeni po strani tako da Vukovar, unatoč svemu što je dao za stvaranje Hrvatske, a što političari svako malo ističu, danas nema nijednoga generala.

Nijedan živi general
Stoga je već uvriježeno mišljenje vukovarskih branitelja da ni jedini vukovarski general, i to proglašen posmrtno, Blago Zadro ne bi bio general da nije poginuo tijekom obrane Vukovara. Slično je i s odlikovanjima – Vukovarci ih nisu dobili dovoljno prema svim zaslugama tijekom Domovinskoga rata.

– Hrvatska ima oko 160 generala, od kojih je oko pet posto osjetilo što znači rat na prvoj crti bojišta. Sve je to po zakonima, ali kada ih treba primijeniti na nama, onda samo ostaje na riječima. Ne znače ta odlikovanja i činovi ništa više u pravima, no svima bi nam to mnogo značilo u srcima jer mi najbolje znamo što smo i koliko proživljavali pri stvaranju Hrvatske – ističe Mile Dedaković.


Ima pravo na naziv i oznaku čina

– Budući da M. Dedaković nije bio djelatna vojna osoba, ne postoji obveza prevođenja u čin brigadira sukladno zakonu te ima pravo na naziv i oznaku čina stožernog brigadira – stoji u odgovoru MORH-a, kao i da se obveza prevođenja čina stožernog brigadira u brigadira odnosila samo na djelatne vojne osobe koje do 2004. nisu bile promaknute u čin brigadnog generala.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije