Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optuženi za trgovinu ljudima

Zaposlenike doveli u ropski odnos: Tjerali ih da rade 117 sati tjedno, nisu osigurali ljudske uvjete ni hranu

Ilustracija
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
28.04.2020.
u 11:21

Poslodavac ih je zastrašivao i prijetio im, što je kod njih izazvalo osjećaj straha za vlastiti život i bespomoćnost, a sve kako bi iskorištavali njihov rad

Za kazneno djelo trgovine ljudima prijavljeni su 39-godišnja vlasnica poduzeća iz Kaštela i 57-godišnji državljanin Slovenije za kojim policija traga, protiv kojih su policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske u suradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke proveli kriminalističko istraživanje zbog sumnje na teško iskorištavanje rada te zastrašivanjem i prijetnjama dovođenje u ropski odnos dvoje zaposlenika.

Naime, 39-godišnjakinja, vlasnica poduzeća na području Kaštela, s 57-godišnjakom lažno je prikazala uvjete rada i zaposlila mladića rođenog 1995. na radno mjesto brodskog kuhara, koji je kod njih radio od 3. lipnja 2017. do 28. srpnja iste godine, i djevojku rođenu 1996. na radno mjesto brodske konobarice, koja je kod njih radila od 27. lipnja 2017. do 28. srpnja 2017.

Oštećeni su radili više od 117 sati tjedno, bez stanke za odmor. Nisu im osigurali ljudske uvjete stanovanja ni hranu te su ih iskorištavali, protivno prethodnom dogovoru i pristanku, za rad na njihovu gradilištu.

U PU splitsko-dalmatinskoj ustvrdili su kako je 57-godišnjak nad njima uspostavio potpunu kontrolu, zastrašivao ih, prijetio im, što je kod njih izazvalo osjećaj straha za vlastiti život i bespomoćnost, a sve kako bi iskorištavali njihov rad. Kaznena prijava za kazneno djelo iz čl. 106. koji se odnosi na trgovanje ljudima podnesena je nadležnom državnom odvjetništvu u Splitu. Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Ključne riječi

Komentara 3

KO
Kokoiduhovi
17:36 28.04.2020.

Kada je to sve utvrđeno, zbog čega ne objavite imena tih "poslodavaca" ?

HA
Hanok
15:16 28.04.2020.

To je Hrvatska. Wild Wild East.

Avatar SarahCJ88
SarahCJ88
12:01 28.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.k­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije