Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIUŠTI SI TEK OSNOVNO

Umirovljenica otkrila kolika joj je mirovina, a koliko još zaradi: 'Mađioničarskim trikovima preživljavam'

Umirovljenica Ankica
Screenshot/N1
14.02.2024.
u 22:28

"Mogu si priuštiti na godišnjoj bazi kupovinu donjeg rublja i čarapa. Ja ne mogu više, ja moram preokretati ormar", kaže Ankica.

Zbog mobinga na bivšem poslu Ankica se prije pet godina odlučila za odlazak u prijevremenu mirovinu. Međutim, niska mirovina ne pokriva joj ni osnovne životne troškove. Dodatan izvor prihoda pronašla je u poslu asistentice hrvatskom paraolimpijcu.

"Dva sata mu asistiram doma, dva sata mu asistiram u dvorani gdje on vježba boćanje. Naporno mi je zato što moram to raditi. Možda da imam normalnu mirovinu s kojom mogu živjeti, radila bih to zato što bih to željela, ovako to moram raditi", rekla je za N1 Ankica Birtić, umirovljenica u radnom odnosu.

Uz satnicu od 5 eura i mirovinu – uspije si priuštiti tek ono osnovno. Nakon 36 godina radnog staža. "Dakle, mirovina je 420 eura, a plaća 377 eura. I mađioničarskim trikovima preživljavam jer s tim novcem ne možete ništa. Mogu si priuštiti na godišnjoj bazi kupovinu donjeg rublja i čarapa. Ja ne mogu više, ja moram preokretati ormar", kaže Ankica.

Preokreću novčanike brojni umirovljenici u Hrvatskoj. Od milijun i 200 tisuća umirovljenika u Hrvatskoj, njih više od 300 tisuća prima najnižu mirovinu – 318 eura. Međutim, prosječna mirovina u Hrvatskoj nešto je viša – 491, odnosno medijalna 433 eura. Dok 27 tisuća umirovljenika osim mirovine prima i plaću.

VEZANI ČLANCI:

A troškovi su sve veći. Umirovljenička košarica, prema izračunu Hrvatske stranke umirovljenika, za bračni par umirovljenika iznosi oko 800 eura mjesečno. Prema njoj, najviše im otpada na hranu i piće – gotovo 44 posto. Dvostruko manje na higijenu, a tu su i ostali troškovi poput stanovanja, režija, rekreacije i kulture, komunikacija, pa im onda ostane najmanje za lijekove i zdravstvenu zaštitu – svega tri posto.

"Znači tu nema odjeće, obuće, nema poklona, nema rekreacije, nema putovanja… Ako bi slučajno došlo do izvanrednih troškova ovdje, u ovoj košarici ispada da umirovljenik 80 posto svojih primanja daje zapravo na ono nekakvo nužno održavanje života", poručila je Ema Culi, predsjednica Foruma žena pri HSU.

"Veliki broj umirovljenika je siromašan i velik broj umirovljenika izuzev prehrane teško da može nešto drugo platiti, svoje obveze znači režije, izdvojiti za lijekove i ostalo što mu ostane za hranu", rekao je Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

VIDEO Što nam donosi 2024. po pitanju plaća i mirovina?

Komentara 3

IF
I_Fotez
18:38 16.02.2024.

Imam SSS spremu i preko 35 godina staža mirovina mi je 338 eura pa neznam kako neki sa 20 godina staža koji idu u starosnu mirovinu imaju 450eura

EZ
ezer
07:10 15.02.2024.

Što li će tek biti za koju godinu kada više neće moći raditi ostane samo na mirovini kako misli živjeti. Nije dovoljno samo raditi pravo je umijeće znati upravljati zarađenim.

Avatar lola lola
lola lola
23:09 14.02.2024.

Izbaci pice, kaj se bas mora piti vino, pivo, Cola. Dobra je I voda. I hrana moze jeftinije, ne mora se svaki dan ici na plac i jesti skupo meso ili povrce. Napravis gulas od neceg I jedes tjedan dana! A za besplatnu rekreaciju su uvijek dostupni Maksimir I Jarun, knjiznice itd. Ne pisem to iz stosa ili omalovazavanja vec se stvarno moze jeftinije! Sto se mora, mora se....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije