Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaostaju za plaćama

Mirovine su prije 10 godina iznosile pola plaće: Evo koliki je udio danas, a mogao bi još pasti

Karlovac: Umirovljenici uživali na suncu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija
1/3
09.02.2024.
u 09:36

Kako su plaće rasle, a mirovine od siječnja još nisu usklađene, udio mirovine u plaći u blagom je padu

Uz rast plaće rastu i mirovine, no sve više zaostaju udjelom u prosječnim radničkim primanjima. Prosječna mirovina isplaćena u siječnju za nešto manje od milijun umirovljenika prema općim propisima, bez isplata prema međunarodnim ugovorima, iznosi 511 eura te čini 42 posto udjela u prosječnoj plaći koja je za studeni, još uvijek posljednji poznati podatak, narasla na 1.208 eura. Kako su plaće rasle, a mirovine od siječnja još nisu usklađene, udio mirovine u plaći u blagom je padu, piše Mirovina.hr.

Kada gledamo svih 1,13 umirovljenih prema općim propisima, prosječna mirovina je nešto nižih 452 eura i kao takva iznosi tek oko 37 posto udjela u prosječnoj plaći. Za usporedbu može se uzeti i meridijan, a radi se o granici ispod koje 50 posto građana prima manji iznos, a 50 posto njih veći iznos plaće ili mirovine.Medijalna plaća za studeni je iznosila 1.030 eura, dok je medijalna mirovina bila 469 eura, bez međunarodnih ugovora. Medijalna mirovina u medijalnoj plaći ima nešto povoljniji udio 45 posto. Ipak, medijan za svih 1,13 umirovljenih prema općim propisima iznosi 424 eura mirovine, što je 41 posto udjela u medijalnoj plaći.

POVEZANI ČLANCI:

S obzirom na nekoliko faktora koji utječu na odnos plaća i mirovina, možemo očekivati da će udio opet rasti, a nakon toga, opet pasti. Jedan od faktora je usklađivanje mirovina. Odluka o onom siječanjskom još uvijek nije donesena, jer se čekaju podaci o prosječnoj plaći za prosinac, a sadašnje procjene su da će mirovine rasti nešto manje od 5 posto te će se time povećati i udio mirovine u plaći. S druge strane, od siječnja je rasla minimalna plaća, a od ožujka će rasti i plaće zaposlenima u državnom i javnom sektoru, što će samo produbiti jaz između mirovina i plaća, ali bi se pozitivno trebalo odraziti na srpanjsko usklađivanje mirovina.

GALERIJA Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj: Za ovo zanimanje plaća je čak 3120 eura

Karlovac: Umirovljenici uživali na suncu
1/10

Tomu bi trebala pridonijeti i nešto povoljnija formula usklađivanja u omjeru 85:15 umjesto sadašnjih 70:30 prema rastu cijena i plaća. Kako se mirovine usklađuju prema kretanjima cijena i plaća unazad pola godine, stalno kaskaju za plaćama koje u pravilu rastu na mjesečnoj razini.  Vladine nove mjere popout većeg staža za majke, uz dulji rad, trebale bi se odraziti i na povoljnija primanja novih umirovljenika. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje prikazuje sveukupan broj mirovina bez međunarodnih ugovora, među kojima su i sve one prema posebnim propisima, njih nešto više od milijun, s 45,6 posto udjela u prosječnoj plaći.

U odnosu na protekle tri godine, udio mirovine u plaći rastao je za jedan posto. No udio je u padu sve od 2013. kada je iznosio više od 48 posto. Mirovine tako u posljednjem desetljeću sve više zaostaju za plaćama pa se ne može reći da je umirovljenicima u potpunosti namirena razlika u odnosu na rast cijena i plaća.

VIDEO Noćna potraga kod N. Gradiške: Krijumčare migranata policija tražila i quadom

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar NasaPosla
NasaPosla
10:36 09.02.2024.

Uređene države imaju mirovine,u iznosu od 70% plaće,ali ih u tom iznosu dobijaju oni njihovi umirovljenici koji su odradili cca 44 godine radnog staža.

FB
FB
10:10 09.02.2024.

Kako se informacije režiraju. Nisam mislio glasati za HDZ, sada im je moj glas siguran i još nekoliko njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije