Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kakav ulov

U kontejneru pronašli i zaplijenili više od 10 milijuna cigareta

Zapljena cigareta Rijeka
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/7
11.01.2014.
u 13:36

Kontejner je već bio na prikolici kamiona srpskih oznaka za čijim je upravljačem bio vozač iz Beograda

Više od 10 milijun komada cigareta, odnosno 51 950 šteka više vrsta Ronhila i Walter Wolfa zaplijenili su u petak carinici i policija na kontejnerskom terminalu Brajdica u riječkoj luci, u kontejneru koji je stigao iz Dubaja i bio u provozu za Kosovo. Kontejner je već bio na prikolici kamiona srpskih oznaka za čijim je upravljačem bio vozač iz Beograda, a sumnjivu robu nanjušila je njemačka ovčarka Raska. Vozač je uhićen i nad njim je u tijeku kriminalistička istraživanje, no on je tek jedan od sumnjivih za pokušaj krijumčarenja cigareta jer su, potvrdio je načelnik kriminalističke policije PU primorsko goranske Željko Kruneš. Policija i Županijsko državno odvjetništvo u ovom slučaju zatražili putem Interpola provjere izvoznika, tvrtke iz Dubaja i naručitelja robe, tvrtke s Kosova.

Inače, riječ je o najvećoj zapljeni cigareta posljednjih godina u riječkoj luci što potvrđuju i podaci da je od 2005. do 2010. godine na kontejnerskom terminalu zapljenjeno 42 milijuna cigareta, ali nikada u jednom navratu količina "ulova" nije bila ovolika. 
Cigarete su otkrivene prilikom redovne kontrole i provjere provoza robe kroz carinsku zonu riječke luke koja je istodobno carinska zona Europske unije. Provoznim carinskim dokumentom Carinskom uredu Rijeka predana je deklaracija na kojoj je bilo navedeno da se radi o obući vrijednoj 9450 američkih dolara, no kad su carinici, da bi provjerili vjerodostojnost dokumentacije, počeli otvarati kartonske kutije. Ni u jednoj nije bilo cipela - samo bakse sa štekama cigareta rovinjske tvornice duhana s oznakom samo za izvoz. 

- Procjenjuje se da je vrijednost zaplijenjene robe na hrvatskom tržištu 11,9 milijuna kuna, a državi bi bilo utajeno davanja u iznosu od 9 milijuna kuna – rekao je pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar koji je ovu riječku zapljenu nazvao još jednim uspjehom hrvatskih carinika.

Inače, kontejner koji je stigao iz Dubaja, kako je to uobičajeno u krijumčarenju, već je ranije iz riječke luke bio otplovio u tu zemlju da bi se nakon nekog vremena vratio. Iako je kao krajnje odredište zapljenjenih cigareta bilo označeno Kosovo, i carinici i policija sumnjaju da bi se cigarete vratile na hrvatsko tržište. To se ipak neće dogoditi jer je zaplijenjena roba kao dokaz oduzeta i stavljena pod carinski nadzor. 

>>Pronašli 5 mil. eura skrivenih u slovenskom kamionu!

Komentara 2

C5
c54t21q2
18:20 11.01.2014.

Javno spaliti da ne bi palo u pogresne ruke

HO
Hoch03
12:48 12.01.2014.

Bas da je 'pas' nanjusio. Onda bi grizao svakoga tko nosi kutiju cigareta u dzepu... PAS je bio na telefonu i javio dolazak robe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije