Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA POTREBNE SUSTAVE

Zapad po svijetu traži sovjetsko oružje za Kijev, vjeruje se da bi otočna država mogla biti rješenje

Ukrainian servicemen fire toward Russian troops with a tank at a position in Donetsk region
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
13.10.2022.
u 12:42

Mogući plan za pomoć Ukrajini u nabavi više oružja dala je u srpnju Zaklada za obranu demokracija, think-tank iz Washingtona, koja je identificirala 23 zemlje koje nisu članice NATO-a koje imaju zajedničku zalihu od više od 6300 postsovjetskih i ruskih standarda oružanih sustava i streljiva. Među potencijalnim dobavljačima, ističe se Cipar.

Ruski udari koji su ovoga tjedna pogodili civilne ciljeve diljem Ukrajine odmah su donijeli nova obećanja kijevskih saveznika da će poslati više oružja i streljiva. Sjedinjene Države obećale su više raketnih sustava protuzračne obrane, a Njemačka je rekla da će poslati sličnu obranu "u sljedećih nekoliko dana". Šef NATO-a je izjavio da će se podrška Ukrajini u borbi protiv Rusije nastaviti "koliko god bude potrebno". Kijev, također, treba više oružja sovjetskog tipa za čije je korištenje ukrajinska vojska obučena, a dostupne globalne zalihe istog su pri kraju. Kako bi pronašli to oružje, Sjedinjene Države i drugi saveznici pretražuju svijet, tražeći voljne dobavljače.

Finska, koja je dugo balansirala s osjetljivošću svog ruskog susjeda, šalje Ukrajini oružje sovjetskog tipa, uključujući streljivo i oružje kompatibilno s jurišnom puškom AK-47. Južna Koreja isporučuje balističke prsluke, kacige, medicinsku opremu i drugu pomoć u obrani, piše The New York Times

Do ovog mjeseca, Cipar je bio pod američkim embargom na oružje 35 godina, nametnutim kako bi se smanjile napetosti nakon sukoba koji je otok ostavio gorko podijeljen između vlade koju podržava Grčka i dijela koji još uvijek kontrolira Turska — obje članice NATO-a. U to vrijeme Cipar se za oružje i vojnu opremu obratio Sovjetskom Savezu, a zatim Rusiji. Bidenova je administracija 1. listopada službeno ukinula embargo, dopuštajući Cipru da kupuje američko oružje.

Američki dužnosnici rekli su da je taj potez pripreman nekoliko godina i da mu je generalno bio namjera odvući Cipar od ruskog utjecaja. Ali jedan američki dužnosnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti kako bi opisao delikatnu diplomaciju, rekao je da je Cipar sada "potencijalna opcija" kao dobavljač Ukrajine.

U ponedjeljak je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao saveznike da ubrzaju dostavu sustava protuzračne obrane u njegovu zemlju te ih nazvao "trenutačnim prioritetom". Članice NATO-a obvezale su se poslati Ukrajini milijarde dolara u sofisticiranom zapadnom oružju, uključujući oko 17 milijardi dolara samo iz Sjedinjenih Država. Rusija na to odgovara kupovinom topništva od Sjeverne Koreje i vojnih bespilotnih letjelica od Irana. Deseci zemalja nastojali su ostati neutralni, uključujući Kinu i Indiju, koje su dva najveća ruska kupca oružja, ali koje su u ponedjeljak obnovile pozive na deeskalaciju nakon raketnih napada Moskve.

Mogući plan za pomoć Ukrajini u nabavi više oružja dala je u srpnju Zaklada za obranu demokracija, think-tank iz Washingtona, koja je identificirala 23 zemlje koje nisu članice NATO-a koje imaju zajedničku zalihu od više od 6300 postsovjetskih i ruskih standarda oružanih sustava i streljiva. Među potencijalnim dobavljačima, ističe se Cipar.

Sa svojim raketnim bacačima ruske proizvodnje, projektilima zemlja-zrak, helikopterima, tenkovima i oklopnim vozilima, Cipar drži “iste sustave koji su Ukrajini potrebni”, rekao je Bradley Bowman, bivši časnik američke vojske i viši vojni stručnjak u Zakladi koji je koautor analize.

Ciparski dužnosnici pozdravili su ukidanje embarga kao važan korak prema jačanju veza s NATO-om i jačanju sigurnosti u istočnom Sredozemnom moru. No, rekli su kako to ne znači da je Cipar spreman poslati svoje rusko oružje u Ukrajinu.

- S obzirom na ozbiljne sigurnosne prijetnje koje svakodnevno predstavljaju turske okupacijske snage, trenutna sigurnosna arhitektura Cipra trebala bi ostati netaknuta - naveo je Marios Pelekanos, glasnogovornik vlade. 

Priznajući "legitimnu sigurnosnu zabrinutost" zemlje, Bradley Bowman rekao je da bi ukidanje embarga na oružje također omogućilo drugim zapadnim državama da brzo prebace svoje američko oružje na Cipar bez prethodnog dobivanja odobrenja od Washingtona. To bi, rekao je, moglo napuniti arsenale Cipra novijim sustavima kompatibilnim s NATO-om, ako prebaci svoje postsovjetsko oružje i streljivo u Ukrajinu.

VIDEO Stanovnici Kijeva nakon raketiranja: 'Umiru civili, sve zbog hira jednog idiota koji vodi Rusiju'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 6

Avatar MILENIUM Sokol
MILENIUM Sokol
13:13 13.10.2022.

Da ih ukrajinci s vlastitom proizvodu tuku. Budu poslje razmisljali tkome prodavat . Shvaka cast

Avatar Cantor
Cantor
12:47 13.10.2022.

Pa neka kupe od Rusa za trećinu cijene. Oni toga imaju na bacanje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije