Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U STUTTGARTU

Zanimljiva tribina s predstavljanjem knjige apostolskog nuncija dr. Nikole Eterovića

Foto: Željko Cindrić/Jelena Trieb
1/4
04.12.2023.
u 12:30

U zanimljivom razgovoru kojeg je s nuncijem Eterovićem vodio Matko Đevoić posjetitelji su mogli čuti najzanimljivije detalje iz vremena priznavanja Hrvatske od strane Svete Stolice

Uz sudjelovanje apostolskog nuncija nadbiskupa dr. Nikole Eterovića, u petak uvečer je u dvorani čuvene Haus der Musik, koja se nalazi na središnjem stuttgartskom trgu Schillerplatz, predstavljena knjiga „Tiha moć – Diplomacija Svete Stolice“ (njemački „Die leise Macht – Die Diplomatie des Heiligen Stuhls“).

Nakon pozdravnih riječi Ivana Sablića, generalnog konzula RH iz Stuttgarta, u uvodnom dijelu predstavljanja o knjizi, koja je prikaz djelovanje nadbiskupa dr. Eterovića kroz njegovu diplomatsku karijeru kao i prikaz rada i ustrojstva diplomacije Svete Stolice, govorio je generalni konzul RH u Düsseldorfu i povjesničar dr. Ivan Bulić.

Predstavljajući samog autora knjige, dr. Bulić je kazao kako je nadbiskup Eterović u vrijeme priznanja RH  bio dijelom Državnog tajništva Svete Stolice za odnose s državama te jedan od odabranih da u zajedništvu s papom Ivanom Pavlom II. i „Vatikanskom vladom“ bude u središtu zbivanja oko priznanja RH. Izuzetan je to događaj u ukupnoj hrvatskoj povijesti jer opetovano je Sveta Stolica, a 1144 godine nakon pisma pape Ivana VIII. upućenom hrvatskom knezu Branimiru, postupila identično u odnosu na hrvatsku državnost.

- Spomenuto pismo pape Ivana VIII od 7. lipnja 879. prvi je pisani dokument kojim je onodobna Hrvatska međunarodno priznata kao suverena i samostalna država od vrhovnog autoriteta onoga doba. Sukladno tomu je i prvi hrvatski državotvorni dokument kojeg vrjednuje i suvremena hrvatska diplomacija na način da da prihvaća svojim danom – Danom hrvatske diplomacije.

POVEZANI ČLANCI:

- Hrvatska je stoljećima nastojala i uspijevala očuvati, pa i tračak državnosti, i u tome uspijevala, da bi se početkom 90-ih godina 20. stoljeća suočila s prigodom ostvarenja potpune državnosti. I ovaj put je Sveta Stolica na osobit način bila povezana sa ostvarenjem suvremene hrvatske državnosti. Upravo o tako važnom u obostranoj povijesti kako Republike Hrvatske tako i Svete Stolice detaljno je opisano u knjizi koja se nalazi pred nama, kazao je dr. Ivan Bulić. Opisujući termin „moć“ kazao je kako  „moć Svete Stolice nije ona „moć“ kako je doživljavamo u svakodnevnici ili u prosječnom shvaćanju moći. Pritom je dr. Bulić istaknuo kako Sveta Stolica ima diplomatske odnose sa 185 država i 33 međunarodne organizacije, a duhovno poslanje je temeljno na zauzimanje za boljitak čovjeka i ljudske zajednice.

U zanimljivom razgovoru kojeg je s nuncijem Eterovićem vodio Matko Đevoić posjetitelji su mogli čuti najzanimljivije detalje iz vremena priznavanja Hrvatske od strane Svete Stolice, osobno svjedočanstvo nuncija Eterovića iz susreta sa najznačajnijim osoba Vatikana u tom razdoblju i njihovu zauzimanju za Hrvatsku. Osobno najemotivniji trenutak doživio je prigodom posjeta Svetog Ivana Pavla II Zagrebu kada je, ugledavši mnoštvo hrvatskih vjernika bio zbunjen pri prevođenju Papina obraćanja Hrvatima. Ali, kako je rekao, brzo se pribrao i nastavio prenositi poruku Svetog Oca koja je imala povijesno značenje.

Nadbiskup Eterović govorio je i o svojih 10 godina obnašanja dužnosti nuncija u Njemačkoj, možda i najzahtjevnijoj zemlji zbog svih previranja ali i zbog velikog broja Hrvata katolika koji ga pozivaju na svoja slavlja.

- Bog je očito htio da netko iz naših krajeva, koji je iz Vatikana i Biskupske sinode poznavao dosta njemačkih biskupa, traži nove putove zajedništva u različitosti koja je prihvatljiva u kršćanstvu, koje ne može naškoditi jedinstvu Crkve, kazao je nuncij Eterović.

- Uza sve velike probleme (Crkve) u Njemačkoj, a ima ih, treba biti optimist. Mi kršćani uvijek trebamo biti optimisti. Isus je uvijek s nama, Duh Sveti je uvijek s nama i on će nas nadahnuti, rekao je nuncij Eterović pozivajući vjernika na razumijevanja i strpljivosti.

Govorio je i o različitom gledanju njemačkih biskupa na sinodalnost koja po njegovim riječima znači „zajedno ići prema jednom cilju“. Ona sinodalnost koja ne vodi ka zajedničkom višem cilju nije pozitivna, kazao je nuncij Eterović ističući kako „mi katolici moramo biti ujedinjeni s biskupom Rima koji je pastir naše univerzalne Crkve“ te sve pozvao na molitvu. Na kraju predstavljanja knjige, gosti tribine imali su priliku postavljati pitanja na koja je nuncij Eterović strpljivo i nadahnuto odgovarao.

Valja istaknuti kako je projekt predstavljanje nuncijeve knjige realiziran u okviru serije zajedničkih projekata GK RH Stuttgart i hrvatskih udruga s područja Stuttgarta: Hrvatske kulturne zajednice Stuttgart, Športske udruge Croatia Stuttgart, Hrvatskog prosvjetnog društva, HKŠU Vila Croatia, Dica Dalmacije, online zajednice Hrvati Stuttgart, Hrvatske zajednice Hercegovina i uz pomoć Hrvatske katoličke zajednice Sv. Alojzije Stepinac – Stuttgart Mitte.

Tribinu s predstavljenjem knjige uveličao je nastup klape Troplet iz Stuttgarta koji su nadbiskupu uvodno otpjevali i prigodnu pjesmu Dva Bracanina jer nuncij dolazi s otoka Brača.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije