Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu se ni sastali

Zakon o pobačaju neće biti donesen do ustavnog roka

ginekologija,abortus
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
26.11.2018.
u 23:09

Povjerenstvo treba navesti kako je pitanje pobačaja riješeno u drugim EU državama i sa kakvim rezultatom, a potom će njihov zaključak biti proslijeđen radnoj skupini koja će izraditi prijedlog hrvatskog Zakona o pobačaju

Zadaća povjerenstva je utvrditi iskustva zemalja EU koja se odnose na pravo prekida trudnoće te izraditi prijedlog stručne podloge za izradu zakonske regulative – stoji u trećem članku odluke o osnivanju Povjerenstva koje je najavio prof.dr.sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva, a sa zadaćom da upravo kako navedeni članak i kaže – prikupe praksu EU zemalja iz njihovih zakona o pobačaju.

Imenovani članovi, dakle, ne donose prvi hrvatski Zakon o pobačaju, a dosad se, kako doznajemo, nisu još nijedanput ni sastali. U Povjerenstvo su imenovani liječnici prof.dr.sc. Berivoj Mišković i dr.sc. Tatjana Pavelić Turudić iz KB Sveti Duh, prof.dr.sc. Ante Ćorušić,
prof.dr.sc. Dinka Pavičić Baldani, dr. Zdravka Poljaković, doc.dr.sc. Darko Marčinko iz KBC-a Zagreb, dr. Mirna Erman Vlahović iz osječkog KBC-a, dr. Urelija Rodin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Marko Vulić iz splitskog KBC-a i pravnica Anica Čulo Margaretić.

Pozivanje ovih ljudi prvi je korak u cijeloj priči oko izrade takozvanog Zakona o pobačaju koji, podsjetimo, prema odluci Ustavnog suda mora biti donesen do 21. veljače iduće godine. Povjerenstvo treba navesti kako je ovo pitanje riješeno u drugim EU državama i sa kakvim rezultatom, a potom će njihov zaključak biti proslijeđen radnoj skupini koja će izraditi prijedlog hrvatskog Zakona o
pobačaju. Ta radna skupina pak nije osnovana i malo je vjerojatno da će Zakon biti uopće donesen u spomenutom roku.

Istom Odlukom Ustavnog suda ukinuta je opcija da se pobačaj u Hrvatskoj zabrani, ali su važni detalji okolnosti pod kojima će se on potencijalno uvjetovati. Kako su to riješile druge zemlje EU zadaća je nabrojanih stručnjaka, većinom liječnika ginekologa koji će prije svega “na papir” morati staviti dva ključna zaključka: da li ostaviti do desetog tjedna granicu za pobačaj na zahtjev i da li uvesti te u kakvom obliku savjetovanje tijekom procedure pobačaja.

Neslužbeno se može zaključiti kako je ginekološko savjetovanje žena koje se odluče na pobačaj opcija kojoj je većina sklona upravo na temelju prakse iz drugih zemalja. Razlika će se ipak činiti u uvjetima koje će predložiti oko tog savjetovanja; da li će ga predložiti obveznim postupkom kod pobačaja ili opcionalnim, prema volji žene te tko će provoditi savjetovanje, psihijatar ili ginekolog.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar ajeto
ajeto
07:19 27.11.2018.

Pobačaj treba samo za djecu političara i tajkuna.Zamislite da se nisu rodili Plenki,Milanče,Broz....Svijet bi bio ljepši.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije