Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slave pobjedu

Zagovornici irskog ujedinjenja oduševljeni posljednjim rezultatima na lokalnim izborima

Local elections in Northern Ireland
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
1/3
22.05.2023.
u 16:28

Na izborima u samoj Irskoj 2020. stranka je također osvojila najviše glasova, ali su vladu formirale dvije stranke desnog centra. Tako da je u Irskoj Sinn Féin glasna oporba politikama vlade.

Irski nacionalisti oduševljeni su posljednjim rezultatima na lokalnim izborima u Sjevernoj Irskoj koji su pokazali da je Sinn Féin postala uvjerljivo najsnažnija stranka u britanskoj pokrajini. Na izborima za 462 mandata u 11 gradskih vijeća koji su se održali prošlog četvrtka, stranka je osvojila 144 mandata, dok je Demokratska unionistička stranka (DUP) dobila 122 mjesta, jednako kao i na prethodnim izborima.

Rezultati izbora dolazili su tijekom vikenda, i u nedjelju je postalo jasno koliko je snažan rezultat ostvario Sinn Féin. Radi se o stranci koja zastupa politiku ujedinjenja Sjeverne Irske i Republike Irske, i djeluje u obje - i neovisnoj državi, i britanskoj pokrajini. Istodobno je ekonomski ljevičarska. Na izborima u samoj Irskoj 2020. stranka je također osvojila najviše glasova, ali su vladu formirale dvije stranke desnog centra. Tako da je u Irskoj Sinn Féin glasna oporba politikama vlade.

S druge strane, u Sjevernoj Irskoj odvija se potpuno drugačija dinamika zbog koje je nacionalistička stranka i dobila toliki broj glasova, govore analitičari. Naime, nakon parlamentarnih izbora u pokrajini 2022. (na kojima se biraju članovi regionalnog parlamenta, dok su se prošlog tjedna birala gradska vijeća), unionisti iz DUP-a odbili su sastaviti vladu sa Sinn Féinom, kako je to zamišljeno Sporazumom na Veliki petak iz 1998., zato što inzistiraju na tomu da London ispregovara novi sporazum s Europskom unijom koji bi vratio potpuni suverenitet Britanije nad Sjevernom Irskom. Zbog toga je sastavljanje vlade u Sjevernoj Irskoj blokirano, a prvi ministar, odnosno premijer regije, uopće nije izabran nakon ostavke prethodnog prošle godine.

VEZANI ČLANCI:

Prva ministarka trebala je prošle godine postati liderica Sinn Féina Michelle O'Neill, ali to se do danas nije dogodilo.

Zbog te blokade unionista, naglašavaju promatrači, na ovim lokalnim izborima Sinn Féin je zabilježio toliko snažan rezultat. Blokada naprosto iritira i aktivira neke birače Sinn Féina koji možda u normalnim uvjetima ne bi htjeli izaći na izbore. Zbog svega toga, neki su političari i novinari poručili unionistima da su im slabi rezultati na ovim lokalnim izborima znak da je vrijeme da napokon formiraju regionalnu vladu.

"Jeffrey Donaldson (šef unionista op. a.) postao je najbolji šef regrutacije za republikance. Što je dulje Michelle O'Neill blokirana od postajanja prvom ministarkom, više glasača je gurnuto prema njezinoj stranci", napisala je urednica Belfast Telegrapha Suzanne Breen.

VIDEO Objavljena snimka razgovora Bidena i Zelenskog: Poznato što je rekao o padu Bahmuta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije