Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rušili su podjele

Zadnji šef zemlje u aparthejdu: Mandela je bio veliki ujedinitelj

Nelson Mandela Frederic De Klerk
Foto: Reuters (Ilustracija)
06.12.2013.
u 13:46

Frederic de Klerk, danas 77-godišnjak, bijeli je Afrikaner koji je Mandelu pustio iz zatvora 1990., a zatim s njim dogovarao kraj aparthejda. Zajedno su 1993. dobili Nobelovu nagradu za mir

Posljednji predsjednik Južnoafričke Republike dok je vladao aparthejd, Frederic de Klerk, naklonio se umrlom Nelsonu Mandeli, s kojim je "uništio" službeni režim rasnih podjela u društvu. Pri upisu u knjigu žalosti izjavio je za Reuters da je "s velikom tugom sinoć primio vijest o Mandelinoj smrti".

– On je bio veliki ujedinitelj i vrlo poseban čovjek u svemu što je činio – poručio je De Klerk. Danas 77-godišnjak, ovaj bijeli Afrikaner Mandelu je pustio iz zatvora 1990., a zatim s njim dogovarao kraj aparthejda.
– Izražavamo sućut njegovoj supruzi Samori Machel i cijeloj obitelji Mandela. Molit ćemo se za njih – kazao je De Klerk i počastio svog nekadašnjeg političkog partnera, kojemu je 1994. bio i potpredsjednik vlade, riječima da "zaslužuje da ga se zove jednom od najvećih osoba u povijesti".

– On je bio human čovjek koji je bio u stanju razumjeti i umiriti strahove južnoafričke bijele manjine u tranziciji prema demokraciji – ističe De Klerk, koji je s Mandelom 1993. podijelio i Nobelovu nagradu za mir.

– Sjećam se s velikom toplinom trenutka spontanosti, kad smo nakon njegove inauguracije on, ja i Thabo Mbeki (poslije predsjednik JAR-a) otišli na terasu vladine zgrade. Nelson nas je obojicu zgrabio za ruku, digao nam ih u zrak i tako poslao poruku da ćemo, unatoč oštrim podjelama, zajedno graditi novu Južnu Afriku – prisjetio se posljednji bjelački predsjednik Južnoafričke Republike.

Nema riječi kojom bi se opisala dobrota koju si donio ovom svijetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije