Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prema tradiciji

Mandela će biti balzamiran i pokopan u brdima

Nelson Mandela ispraćaj
Foto: PA/Pixsell
1/6
06.12.2013.
u 11:31

Godinama su trajale tajne pripreme za posljednji ispraćaj afričkog vođe, koji je preminuo jučer u 95. godini. Objelodanjeno je da će pogreb biti za deset dana, da će tijelo biti izloženo u sjedištu vlade te potom pokopano u grobu u brdima na kojima se Nelson Mandela igrao u djetinjstvu

Nelsona Mandelu oplakuje cijeli svijet, a u pozadini tuge zbog odlaska jedne od najvećih političkih ikona 20. stoljeća počele su i pripreme za njegov posljednji ispraćaj. Lijes prekriven zastavom Južnoafričke Republike odvežen je sinoć iz njegova doma.

Kako javlja CNN, za pripadnike naroda Xhosa, a jedan od njih bio je i pokojni Mandela, smrt je tradicionalno nešto o čemu se ne govori i što se ne planira, bez obzira na neizbježan ishod. No, otkad je Mandela završio u bolnici u Pretoriji pa kod kuće i Johannesburgu, i njegovim najbližima bilo je jasno da se 95-godišnjem "krhkom starcu" (kako su ga nazvale kćeri) bliži kraj.

Godinama se u tajnosti stvarao plan vlade, vojske i obitelji o posljednjem oproštaju od ovog velikana. Sad je poznato da će posmrtni događaji trajati deset dana, a kulminirat će državničkim pogrebom.

Promjene su, kao i nakon odlaska svakog tako značajnog čovjeka, moguće, no izvjesno je da će žalovanje trajati deset dana, s kombinacijom zapadnjačke tradicije i običaja rodnoga Mandelina klana Thembu. Članovi klana vjerojatno su bili i uz Mandelin odar.

Prema tradiciji vođe klana okupit će se ili u Mandelinu domu ili u mrtvačnici i izvest će prvi "čin" ceremonije, nazvan "zatvaranje očiju", kao svojevrsni prelazak iz života u onostranost. Tijelo će potom biti prevezeno u vojnu bolnicu u Pretoriji, u kojoj će u mrtvačnici biti i balzamirano.

Prvih pet dana nakon smrti u JAR-u neće biti nikakvih javnih skupova, a nakon toga tisuće ljudi odat će mu počast na stadionu FNB, poznatom kao Nogometni grad u četvrti Soweto. Tamo je Mandela, na finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u srpnju 2010., posljednji put nastupio javno.

Njegovi će posmrtni ostaci zatim tri dana biti izloženi u sjedištu vlade u Pretoriji, a posljednji ispraćaj bit će u Mandelinoj kući u Qunuu, pod šatorom u brdima u kojima se igrao dok je bio dijete. To je mjesto sagrađeno posebno za njega, a ondje su već pokopani i neki članovi njegove obitelji. Grob je okružen stijenama, travom i nasadima aloje. Biljka je otporna na sušu i ljekovita je, a cvate i unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima. Južnoafrikanci smatraju da je "prava cvjetna simbolična gesta i iskaz poštovanja prema čovjeku čiji je život bio obilježen tragedijom, ali koji je trijumfirao snagom duha i nade".

Očekuje se dolazak tisuća građana i brojnih svjetskih državnika. Zbog dodatne sigurnosti bit će angažirana i vojska. No, sam ukop, točno u podne, simbolično kad je sunce u svom zenitu, pratit će samo najbližih stotinjak članova obitelji. Bit će to povratak kući, kako kažu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije