Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJERE ZA GOSPODARSTVO

Za ugrožene tvrtke odgoda poreza i povoljniji krediti

Prazne police
Foto: Hana Ivković
1/6
15.03.2020.
u 06:59

Nije isključena ni odgoda plaćanja rata kredita i režija stanovništvu, no to je ovlast lokalnih vlasti

Kako bi ublažila posljedice pandemije koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo, Vlada će već početkom tjedna u proceduru uputiti nekoliko mjera. Kako je jučer predstavio ministar financija Zdravko Marić, planira se odgoda plaćanja poreza na dohodak i dobit te doprinosa, a u pripremi su i posebne kreditne linije i moratoriji za otplatu kredita za tvrtke s teškoćama, ali i za one koji su pod pozitivnim pritiskom zbog naglog rasta prometa, kako bi mogli platiti dobavljačima.

Ministar Marić ne isključuje ni odgodu plaćanja kreditnih rata i režija kao pomoći stanovništvu, napominjući da je potonje u ovlasti lokalnih vlasti.

Rješenja kroz proračun

Kreditne linije za gospodarstvo su, kako se jučer moglo čuti, dogovorene u suradnji HBOR-a i poslovnih banaka, a kad je riječ o moratoriju na kredite, očekuju se mjere središnje banke u smislu kreditnog tretmana vezanog uz rezervacije. To bi moglo značiti da bi HNB omogućio da banke odobravaju moratorije na otplatu kredita, a da u tu svrhu ne moraju izdvajati rezervacije za loše kredite, no riječ je o isključivoj odluci HNB-a, budući da Vlada nad tim poslovima nema nadležnost.

Prazne police
1/6

Iako je bilo zahtjeva za pomoć pojedinim sektorima u cjelini, primjerice za turizam ili promet, u Vladi ističu kako će se mjere odnositi isključivo na one koji dokažu da trpe štetu zbog epidemije, čime se očito nastoje izbjeći zloporabe. Vlada je predvidjela i odštete gradovima i općinama budući da im glavnina prihoda dolazi od poreza na dohodak. Njima će država nenaplaćeni porez kompenzirati kroz Zakon o izvršenju proračuna jer je procijenjeno da je to jednostavnije od izmjena poreznih zakona. Slično će se postupiti i prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje čiji je zdravstveni doprinos integralni prihod, najavio je ministar Marić. Kako bi za Vladine mjere dobio i podršku oporbe, premijer Andrej Plenković jučer je priredio i sastanak s predstavnicima parlamentarnih klubova, a kako se kasnije moglo čuti, ni njima nisu predočene precizne mjere. No, opći je zaključak kako je oporba spremna surađivati s Vladom u borbi protiv negativnih posljedica koronavirusa na gospodarstvo, ako Vladine mjere budu konkretne, odlučne i pravovremene.

– Ne smije se dogoditi da samo poslužimo kao kulisa za premijerovu uključivost. Svi moramo biti konkretni i proaktivni pa i Vlada, ova situacija ne smije poslužiti za strančarenje i nitko na njoj ne bi smio prikupljati poene za izbore pred nama – kazao nam je jedan od sudionika sastanka.

Pomoći ćemo slobodnim umjetnicima

Među sektorima koje snažno pogađa epidemija koronavirusa je i kultura pa je resorna ministrica Nina Obuljen najavila posebne mjere pomoći za kulturnjake, posebno za one čiji su jedini prihodi programska sredstva. Ministrica je izvijestila i kako je u tu svrhu sazvan sastanak s HRT-om, kako bi se s pomoću njegovih kanala stvorila alternativna mjesta za nastavak kulturnog života, s obzirom na zabranu javnih okupljanja. Ipak, ističe kako je najvažnije pomoći samozaposlenim i samostalnim umjetnicima da što bezbolnije prođu kroz ovo razdoblje. Istaknula je da se neki među njima sami organiziraju, navodeći primjer Petrita Çekua koji je sinoć održao koncert preko streama iz svojega stana, a sličnim već rješenjima pribjegavaju i neka kazališta.

Na sastanku su, kako doznajemo, izneseni i neki konkretni oporbeni prijedlozi. Uz već poznate SDP-ove prijedloge pravičnih naknada za radnike u samoizolaciji ili karanteni, dopusta za roditelje koji ostanu s djecom, odgode plaćanja paušala za iznajmljivače itd., zabilježen i Mostov prijedlog da se, umjesto odgode, ide na oslobađanje od poreza na dohodak i doprinosa za poduzeća koja su se zbog koronavirusa našla u problemima. Iz Vlade, međutim, poručuju kako za takav korak zasad nema potrebe, što ne znači da se neće morati aktivirati i snažnije mjere pomoći gospodarstvu, ovisno o razvoju situacije. Pritom upozoravaju da se ne smije dovesti u pitanje funkcioniranje zdravstvenog sustava, kao ni isplata mirovina. Na sastanku premijera i parlamentarnih klubova zatražen je i hitan rebalans državnog proračuna, no ministar Marić odgovara kako za takav potez trenutačno nema osnove jer još uvijek nije poznato koliku će štetu koronavirus nanijeti proračunu. Među sudionicima sastanka moglo se čuti kako je bilo i prijedloga da se tiska novac kako bi bio dostupniji.

Kako do bolovanja

Jučer je ponovno bilo riječi i o pustošenju polica supermarketa koje ne jenjava zbog bojazni od širenja epidemije, a Marić je izvijestio da je u petak u Hrvatskoj izdano 98 posto više fiskaliziranih računa nego istoga dana prošle godine.

– Jutros su me zvali maloprodajni lanci i rekli da se taj trend nastavlja. Promet u maloprodaji je udvostručen i taj trend se nastavlja. Robe je dovoljno, ali treba osigurati njezinu normalnu distribuciju – kazao je ministar. Tvrdi kako je spremno i rješenje za tu situaciju, koje će se također znati početkom tjedna.

Marić ističe kako je dobro to što su među najtraženijim artiklima mnogi koji se proizvode u Hrvatskoj.

Pohvalio je blagajnice, skladištare i transportne radnike koji, po njegovim riječima, zaslužuju veliko poštovanje te im treba omogućiti da i dalje normalno rade.

Novinare je zanimalo i je li moguće da Vlada odluči ograničiti kupnju za građane, a ministar financija uzvraća kako “u trenutačnim okolnostima u obzir mogu doći i mjere koje su inače nezamislive”.

Omogućit će se odgoda plaćanja poreza na dohodak i poreza na dobite te doprinosa za vrijeme epidemije za one tvrtke koje dokažu izravnu štetu od koronavirusa

Lokalna samouprava i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje posebnim bi mjerama trebali biti obeštećeni za manjak prihoda od poreza i doprinosa

Oporbene prijedloge da se umjesto odgode odmah ide na potpuni otpis poreza tijekom trajanja epidemije Vlada zasad smatra nepotrebnima. Poručuju da mora biti novca i za zdravstvo i mirovine

Najavljene mjere za one koji trpe štete, ali i one pod pozitivnim pritiskom koji trebaju platiti dobavljače

Iako su se tražile mjere za pojedine resore u cjelini, poput prometa i turizma, Vlada takvo što nije predvidjela kako ne bi bilo zloupotreba. Posebne mjere planiraju za poljoprivredu.

Ključne riječi

Komentara 6

AO
all_or_nothing
09:03 15.03.2020.

Znači tvrtka će trebati dokazati da trpi štetu zbog epidemije, dokazno rzadoblje minimalno 6 mjeseci i barem pola njima se neće htjeti priznati da je uzrok koronavirus. Naravno, najugroženije i bez potrebe za posebnim dokazivanjem će biti tvrtke u vlasništvu ministara i ostalih "velikih" ljudi na vlasti, zar ne ?

OV
Ovozemaljski
08:13 15.03.2020.

Možda bolje niti ne ići sa ovakvim člancima u javnost dok vlada stvarno ne kaže koje mjere će poduzeti. Pošto se naša država mješa u tržište puno više nego sve razvijenije zemlje, bilo bi uredu i da se sada umješa više nego što će to napraviti Italija, Južna Koreja, Danska, Njemačka itd.

MA
maklin
08:12 15.03.2020.

Sigurno imamo preko 1000 zaraženih samo što ovi neće sve testirati što su i sami rekli. Znači oni koji nisu testirani lijepo šire zarazu jer je državi preskupo platiti testove, a gdje su onda naši novci za zdravstvo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije