Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatsko farmaceutsko društvo upozorava

Za strah od paracetamola kriva je prodaja lijekova u supermarketima

tablete, pilule, paracetamol (1)
Foto: Thinkstock
07.12.2015.
u 10:35

Upozorenje britanskih stručnjaka uslijedilo je temeljem istraživanja koja su se provela u državama gdje je veliki broj bezreceptnih lijekova dostupan u supermarketima i trgovinama, što se pokazalo rizikom po javno zdravlje

Liberalizacija lijekova izvan ljekarni uzima svoj danak, poručuju iz Hrvatskog farmaceutskog društva osvrćući se na upozorenje britanskih pedijatara i ljekarnika roditeljima zbog prekomjernog davanja paracetamola djeci. Struka nije zabrinuta zbog sigurnosnog profila paracetamola, nego zbog sve učestalije pogrešne, neracionalne ili neinformirane primjene dječjih sirupa za snižavanje   temperature, bez konzultacija sljekarnikom ili liječnikom.   

Upozorenje britanskih stručnjaka uslijedilo je temeljem istraživanja koja su  se provela u državama gdje je veliki broj bezreceptnih lijekova dostupan u supermarketima i trgovinama, što se pokazalo rizikom po javno zdravlje  jer je utjecala na roditelje koji  takve lijekove doživljavaju potpuno neškodljivima za svoju djecu neovisno o preporučenoj dozi i učestalosti primjene, upozoravaju farmaceuti. Rezultati tih istraživanja pokazala su kako  su  roditelji u više od  80% slučajeva krivo,  prečesto i u višestruko prekoračenim dozama primjenjivali lijekove za snižavanje temperature.  

– Paracetamol je jedan od najčešće korištenih lijekova za sniženje povišene tjelesne temperature ismanjenje boli, koji mogu koristiti čak i trudnice u skladu sa savjetma ljekarnika ili liječnika. Na tržištu postoje različiti farmaceutski oblici paracetamola s prilagođenim dozama za dječju populaciju. Kao isvaki   lijek,  paracetamol ima određene prepoznate rizike ukoliko se nepravilno  i  neodgovorno primjenjuje, posebice u dozama višim od preporučenih. Sigurna primjena paracetamola, kao i svakog drugog lijeka, podrazumijeva odgovorno ponašanje prema liječenju i procjenu koristi u odnosu namoguće rizike primjene lijeka, prije svega pridržavanje režima doziranja lijeka i maksimalnih dnevnihdoza. Magistri farmacije kao stručnjaci za lijekove kompetentni su savjetovati  pacijenta o pravilnoj primjeni lijeka, s ciljem postizanja optimalnog terapijskog učinka, ali  i izbjegavanja te prepoznavanja neželjenih  štetnih pojava -  izjavila je  prof.  dr. sc. Lidija  Bach  Rojecky,  mag. pharm., predstojnica Zavoda za farmakologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med., specijalist pedijatrije iz Centra dječjeg zdravlja, naglašava kako  je   „paracetamol  učinkovit  i siguran  lijek koji  ima  svoju primjenu u pedijatrijskoj   praksi već desetljećima! Opasnost i rizici primjene paracetamola koje su se posljednjih dana mogle pročitati u medijima su između ostalog  prenapuhane, jer je za svaki  lijek iznimno važno da se korist premasujena ljekarnika ili liječnika, te u skladu s priloženim uputama o lijeku, no roditelji u strahu od temperature  vrlo  često  djeci  daju  lijek   prečesto  i  u prevelikim dozama što naravno   dovodi  do predoziranja, nuspojava i mogućih rizika zbog kojih je struka izrazila zabrinutost!“ 

Niz europskih zemalja iznimno je svjestan rizika i mogućih opasnosti dostupnosti lijekova izvan ljekarni i   kupovine   lijekova  putem   neprovjerenih   internet   stranica, stoga se  i  Hrvatska na   vrijeme  treba suzdržati  od  liberalizacije tržišta bezreceptnih  proizvoda  i   požurivanja  s  prodajom lijekova  puteminterneta  bez  kvalitetne  konzultacije sa strukom  i  pacijentima,  kako bi se   na vrijeme spriječile neželjene posljedice uslijed pogrešne i neodgovorne primjene lijekova, poručuju stručnjaci.

>> Previše paracetamola može oštetiti bubrege i jetru te raskrvariti želudac

Komentara 2

GO
goran2hr
11:31 07.12.2015.

Jedan je problem pretjerivanje sa lijekovima i posljedice istog. Tu bi valjda pomogla nekakva edukacija, jasnija uputstva na lijekovima i sl. Međutim, već sada se neki lijekovi mogu kupiti bez recepta (skuplje) i u pravilu u ljekarni mi uzmu novac, bez da bi mi nudili neke informacije o onom što sam kupio. Dapače, kada ih se npr. pita - koji sirup za (dječju) prehladu drže, a da VALJA, onda se zbune, začude i time pokažu koliko sami vjeruju u sadržinu tih bočica koje prodaju po cijeni od 70,00 - 120,00 kuna. Oni ne garantiraju - ništa. Gdje oni (ljekarnici i autor članka) vide problem? Pa u činjenici da bi se takvi bezreceptni lijekovi mogli naći u prodaji mimo njihovog monopola, a i jeftinije. To bi bilo strašno?! A zapravo strašno je kada od ljekarnika ionako ne dobiješ suvisli savjet, kada liječnici poručuju da se prvo skida temperatura (prije nego se ode k njima), kada se u čekaonici čeka satima, kada u istom hodniku čekaju zaraženi i djeca i odrasli (pa se dođe sa jednim virusom, a usput pokupi novi)... A što o tome kažu britanski pedijatri i ljekarnici?

NO
nojemalo
14:55 07.12.2015.

meni su skidalu temperaturu rakiom i prirodnim preparatima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije