Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rebalans u Sisku

Za kino nema ni kune, sportskim klubovima donacije smanjene 15 %

'sisak - 15.06.2010., Sisak - Hoce li zbog rebalansa gradskog proracuna, kojim su smanjena sredstva za sport, sisacki sport biti bacen na koljena. Photo:Nikola Cutuk/pIXSELL'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
16.06.2010.
u 09:10

Među mjerama štednje moglo bi se naći poskupljenje vrtića za imućnije te smanjenje broja radnika u Autoprometu.

Za Gradsko je vijeće spreman rebalans sisačkog proračuna, a gradonačelnik Dinko Pintarić nazvao ga je najtežim u povijesti grada, što potvrđuje i smanjenje sa 248 na 226 milijuna kuna. Kresanje od deset posto, ili 22 milijuna kuna, najviše je pogodilo kulturu i sport, a štedi se i u komunalnim potrebama.

– Smanjena sredstva za programe gradske će ustanove morati namiriti iz vlastitih prihoda. Osigurani su Viteški turnir, Keltska noć, Prolog i jazz festival, dok je za kulturni amaterizam novca dvostruko manje, kao i za vjerske zajednice te zaštitu kulturnih dobara – kaže pročelnica društvenih djelatnosti Irma Matanović.

Dom kulture više nema ni kune iz gradske blagajne za kino, galeriju i nakladničku djelatnost, a velike rezove doživjele su i ostale ustanove. Sport trpi na sve strane, a najviše Zajednica športskih udruga, kojoj su donacije umanjene čak 1,5 milijuna kuna. Iako je prihod od komunalnih doprinosa smanjen, manjak je pokrpan sredstvima od naknade za deponiranje. No, štedjet će se na gradnji nerazvrstanih cesta, projektu klizišta na gradskom groblju, održavanju, komunalnoj higijeni i za gotovo milijun kuna održavanju javnih i zelenih površina. Sve kako bi se namirila razlika u dvostrukom povećanju izdataka za zimsku službu u odnosu na planirano. Međutim, za kvalitetu održavanja grada pročelnik komunalnih djelatnosti Mile Mikić nije okrivio manjak novca.

– Komunalac ne održava program, nisu obavili sve aktivnosti koje im se kasnije neće platiti – kazao je Mikić. Među mjerama štednje moglo bi se naći i poskupljenje vrtića za imućnije roditelje, kao i smanjenje radnika u "gubitaškom" Autoprometu. Pročelnik za financije Damir Borić upozorio je da se u proračunu više neće moći raditi velike preraspodjele jer će se kod samog planiranja zahtijevati veća odgovornost, a gradonačelnik Pintarić kazao je da se redovito prati i tijek novca gradskih ustanova i društava te da one novac neće moći tražiti sve dok ga imaju na računu. Formirat će se i novi odjel za provođenje jedinstvene javne nabave.

Gradonačelnik Dinko Pintarić nastavio je i priču o sukobu interesa. Nakon što je lopticu sa svog stana prebacio na predsjednicu sisačkog SDP-a Kristinu Ikić Baniček, vijećnika te saborskog zastupnika Davorka Vidovića prijavio je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

"Molim Vas da ispitate okolnosti pod kojima je tijekom i nakon mandata tadašnji ministar rada stekao imovinu za gradnju kuće u Sisku te kupnju nekoliko stanova izvan Siska", stoji, uz ostalo, u pismu upućenom Povjerenstvu.

Ključne riječi

Komentara 1

QU
queen
10:33 16.06.2010.

imućniji u sisku? to može poskupiti samo svojoj djeci koju ima sa silnim ljubavnicama.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije