Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NENAMJERNA GREŠKA'

Za Hrvate jamčilo 16 zambijskih državljana: 'Da su jednu stvar napravili, sve bi bilo drugačije'

Odgođeno ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji, već danas bi mogli biti pušteni iz pritvora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
23.01.2023.
u 21:34

Jedan od uvjeta koji se postavio Hrvatima bilo je da moraju pronaći 16 zambijskih državljana koji za njih jamče. Ninčević to objašnjava činjenicom da u Zambiji riječ ima ''veliku težinu, a svjedočenje je važnije i vjerodostojnije od bilo kojeg pisanog dokumenta''

Nakon što su četiri hrvatska para danas uz jamčevinu puštena na slobodu u Zambiji i to zbog optužbi tamošnjih vlasti da su pokušali trgovati ljudima, u Dnevniku Nove TV gostovao je Marin Ninčević, svećenik i profesor koji je i sam sudjelovao u posvojenjima iz Demokratske Republike Kongo.

Jedan od uvjeta koji se postavio Hrvatima bilo je da moraju pronaći 16 zambijskih državljana koji za njih jamče. Ninčević to objašnjava činjenicom da u Zambiji riječ ima ''veliku težinu, a svjedočenje je važnije i vjerodostojnije od bilo kojeg pisanog dokumenta''.

- Zato građani moraju jamčiti da neće pobjeći i da će se ponašati u skladu sa zakonima Zambije - ispričao je.

- Mislim da je najprije naše ministarstvo vanjskih poslova dobro reagiralo i dobro je da je konzul tamo i da su naši novinari tamo. To će potaknuti vlasti i sud i sve službe da tom slučaju pristupaju još savjesnije i profesionalnije. Očekujem pošteno suđenje. Našim sugrađanima mogu pomoći naši Hrvati i ljudi koje su oni angažirali - dodao je.

Osim toga, mišljenja je kako su Hrvati napravili nenamjernu grešku.

- Po mom mišljenju, dobronamjeran propust. Trebali su se odmah javiti zambijskim vlastima i reći zašto su tamo i da će preuzeti djecu. Da su to napravili, sve bi bilo drugačije - kazao je Ninčević.

Inače, Ninčević je i sam posredovao u nekim posvojenjima Demokratske Republike Kongo, a kazao je kako se cijela stvar odvijala u vrijeme pandemije, kada posvojitelji nisu smjeli odlaziti tamo.

- Stvara se mišljenje da su djeca na silu uzeta iz 'toplog' obiteljskog doma. Treba znati da djeca žive u krajnjem siromaštvu, bez medicinske skrbi, bez hrane, bez odjeće... Uglavnom su to djeca mladih žena koje su silovane, iskorištavane. One s djetetom nemaju nikakvu budućnost. Njihova ih obitelj odbacuje jer se ne mogu više udati. Tek kad se riješe djeteta, mogu se udati, ali imaju smanjenu vrijednost za 70 posto. Mislim da će se završiti pozitivno za naše sugrađane - zaključio je svećenik.

>> VIDEO Hrvatski diplomat: Djecu čuva policija, ne znamo hoće li Hrvate danas pustiti iz pritvora

Ključne riječi

Komentara 10

JU
juma
22:31 23.01.2023.

Svećenik koji pomaže kod usvajanja djece i gradi učenički dom u Zambiji? Čudno. Pomislih kako mu to nije misijsko poslanje, pa sam malo proguglao. Zadarska nadbiskupija je prije koju godinu objavila da je on 2015 napustio nadbiskupiju i da svee što radi radi bez dozvole i znanja crkvenih vlasti i na svoju ruku. Zbog toga se pred crkvenim instancama protiv njega vodi više procesa. Ne bi me začudilo da je upravo on jedna od karika u hrvatskom lacu trgovine ili usvajanja iz Afrike.

BO
Boromeus
22:18 23.01.2023.

Baš ne zanima hoćeli zatucana i talibanska crkva, nakon ovoga, dobiti neki mali plusić u ljevičarskim krugovima???

DU
Deleted user
05:42 24.01.2023.

tko je djeci izdao valjane hrvatske dokumente...?? usvajaju djecu bez centara za soc.skrb.. ...kupuju.djecu.. ...gdje se nalaze oko 200 tinjak djece iz afrike...itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije