Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poziv Ministarstva

Za energetsku obnovu zgrada 152 milijuna kuna

Energetska obnova
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
13.10.2016.
u 21:26

Radovi koji se financiraju jesu obnova ovojnice zgrade, zamjena grijanja i unutarnje rasvjete te uvođenje obnovljivih izvora energije

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u ponedjeljak 17. listopada objavit će Poziv za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Krajnji je rok za podnošenje tih prijedloga 90 dana od objave.

U Ministarstvu navode da se ovim pozivom za energetsku obnovu višestambenih zgrada počinju trošiti sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i da hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost više neće dodjeljivati sredstava u te svrhe, što je bio slučaj dosad.

Temeljem prvog poziva Ministarstvo će dodijeliti 152 milijuna kuna, što će pokrenuti investicije veće od 250 milijuna kuna. Korisnici sredstava su suvlasnici višestambenih zgrada, a prijave u njihovo ime podnosi upravitelj zgrade ili predstavnik suvlasnika.

Uvjet koji višestambena zgrada mora ispuniti kako bi se prijavila jest 50 posto ušteda energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini. Najniži iznos prihvatljivih sredstava koji prijavitelji mogu tražiti je 150.000 kuna, a najviši 16,500.000 kuna po jednoj višestambenoj zgradi.

Projektna dokumentacija sufinancira se u iznosu od 85 posto, a uključuje izradu energetskog pregleda i energetskog certifikata prije i poslije energetske obnove zgrade i glavni projekt.

Provedba energetske obnove na zgradi, stručni nadzor građenja i projektantski nadzor sufinanciraju se u iznosu od 60 posto prihvatljivih troškova za područje cijele Hrvatske. Radovi koji se financiraju obnova su ovojnice zgrade, zamjena sustava grijanja, zamjena unutarnje rasvjete i uvođenje obnovljivih izvora energije.

Kako bi se prijaviteljima olakšala priprema prijave, u Ministarstvu navode da će dati više od 4,5 milijuna kuna Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će pomagati prijaviteljima u pripremi, prijavi i provedbi projekta.

Pod pojmom “višestambena zgrada” smatra se svaka zgrada u kojoj se najmanje 66 posto korisne površine zgrade koristi za stanovanje, koja ima tri ili više stambenih jedinica i kojom upravlja upravitelj zgrade.

>> Energetski će obnoviti pet škola i vrtića u Brodsko-posavskoj županiji

Komentara 2

SD
sdpesticid
23:59 13.10.2016.

natječaj kasni samo godinu dana i k tomu još, izmijenjeni su uvjeti.

ML
mihovil.lalic
10:00 14.10.2016.

A što je s obiteljskim kućama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije