Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Građani na čekanju

Zbog krize vlasti kasne natječaji za energetsku obnovu kuća i zgrada vrijedni 100 milijuna eura

Energetska obnova
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
17.06.2016.
u 06:55

U Fondu očekuju da će natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada biti raspisan prije ljeta, a za stambene kuće u rujnu.

Kriza vlasti u Hrvatskoj i kadrovska prepucavanja između HDZ-a i Mosta odrazili su se i na funkcioniranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji još uvijek nije objavio javne natječaje za poticanje energetske obnove obiteljskih kuća i zgrada za ovu godinu. Tako hrvatski građani još uvijek ne mogu prijaviti svoje kuće i zgrade za obnovu fasada, stolarije, ugradnju plinskih kotlovnica ili sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. A za to će na raspolaganju ove godine, kad se javni natječaji napokon objave, imati 100 milijuna eura.

U Fondu očekuju da će natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada biti raspisan prije ljeta, a za stambene kuće u rujnu. Za tu namjenu osigurali su 100 milijuna eura iz EU fondova, a 70 posto tog iznosa namijenjeno je za zgrade, dok će za obnovu kuća otići 30 posto. S obzirom na to da će se za poticanje energetske obnove ove godine koristiti sredstava iz EU fondova, bit će promijenjeni i dosadašnji uvjeti za dodjelu tih sredstava.

Tako će se, između ostalog, smanjiti postotak sufinanciranja koji je dosad iznosio od 40 do 80 posto. Prema novim pravilima, prosječan iznos sufinanciranja bit će 45 posto. A da bi se raspisali ti natječaji, kao i oni za kupnju energetski učinkovitih kućanskih uređaja A+++ i eko vozila, Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost trebao bi prvo potvrditi Program rada Fonda za 2016. godinu, nakon čega slijedi objava Plana javnih poziva i natječaja namijenjenih lokalnim jedinicama, tvrtkama, udrugama i građanima. Upravni odbor Fonda trebao je taj Program potvrditi još u travnju ove godine, a i to je bilo sa zakašnjenjem zbog promjene vlasti, no Program još uvijek nije potvrđen. U međuvremenu se, naime, dogodila smjena na čelu Fonda, pa je Svena Müllera na mjestu direktora zamijenio Ljubomir Majdandžić, koji je v. d. direktora do izbora novog putem javnog natječaja. Na čelu Upravnog odbora Fonda je Slaven Dobrović, Mostov ministar zaštite okoliša i prirode koji je inzistirao na smjeni Müllera, dok su HDZ-ovci bili protiv. Jedan od argumenata protiv smjene Müllera i postavljanja Majdandžića bio je i taj da Most, koji se zalaže za javne natječaje, u slučaju Fonda ne drži se tog principa. Sve je to usporilo usvajanje Programa rada Fonda i objavu Plana javnih poziva koji su trenutačno na usuglašavanju u Ministarstvu regionalnog razvitka i EU fondova i Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. No zbog krize vlasti postoji mogućnost da se ne realiziraju trenutačni planovi o objavi poziva za energetsku obnovu kuća i zgrada prije ljeta i najesen.

Fond je inače prošle godine osigurao oko 500 milijuna kuna za energetsku obnovu 9400 obiteljskih kuća.

>> Država časti: Kako dobiti ekopoticaj do 70.000 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije