Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRATEŠKI DOKUMENT

Za demografsku obnovu 100 mjera, ceh se tek računa

Vesna Bedeković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.09.2019.
u 11:45

Ministarstvo za demografiju stručnu je skupinu oformilo 2018. godine, prije dolaska ministrice Vesne Bedeković

Država radi izračun koliko košta provedba Nacionalne demografske strategije revitalizacije Hrvatske, koju je izradila skupina od 16 stručnjaka i predložila 100-tinjak mjera, nakon čega će taj strateški dokument biti upućen u javnu raspravu.

Hoće li biti prihvaćene sve mjere stručnjaka ili neke, ovisit će o tome koliko je vlast spremna izdvojiti novca iz proračuna za demografske probleme koji tresu zemlju, od iseljavanja, smanjenja broja rođenih, a time i učenika i studenata, nedostatka radnika do neodrživosti mirovinskog i zdravstvenog sustava. Ranije procjene demografa bile su da je za revitalizaciju zemlje nužno godišnje izdvojiti 3% proračuna ili oko 4 milijarde kuna.

Porezno rasterećenje

Podsjetimo, stručna skupina koju je 2018. oformilo Ministarstvo za demografiju uz ostalo je predložila da se naknade za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta delimitiraju na punu plaću, da se vrati ukinuto oslobođenje poreza na kupnju prve nekretnine za mlade, da se tvrtkama ograniči potpisivanje ugovora na određeno na 5% zaposlenih jer su osobito mladi žrtve rada na određeno, da se obitelji s djecom porezno rasterete i zaštite od financijskog rizika, da besplatno dopunsko osiguranje imaju svi članovi obitelji s dvoje ili više djece do 19 godina.

Traži se i da se uredi rad nedjeljom jer je sad moguće da poslodavac, primjerice, prodavačicu za rad nedjeljom plati tek kunu više po satu.

Predloženo je i usklađivanje rada vrtića s radom zaposlenih roditelja, da se omogući rad od kuće za roditelje gdje je to moguće, ali i fleksibilno radno vrijeme radnicima radi usklađenja obiteljskog i poslovnog života, na što nas obvezuje i Direktiva o ravnoteži poslovnog i privatnog života EP-a koja će se morati primjenjivati od 2022.

Poticanje poljoprivrede

Kako je i predizborna godina, za očekivati je da će mnoge predložene mjere proći, no koje i kada, to nam još nisu mogli reći.

– U tijeku je postupak za prikupljanje procjene fiskalnog učinka svih tijela državne uprave uključenih u pojedine dijelove strategije sukladno propisu kojim se uređuje planiranje, izrada, donošenje i izvršavanje proračuna, a bez kojeg se nacrt Strategije demografske revitalizacije ne može uputiti u javno savjetovanje – odgovorili su nam iz Ministarstva za demografiju, dodajući da će se nakon toga odrediti kada će i u kojem obliku demografska strategija biti upućena u javno savjetovanje.

Zbog ravnomjernog razvoja zemlje struka je predložila i poticanje poljoprivrede, da se poljoprivredno zemljište u državnom i vlasništvu jedinica lokalne samouprave daje građanima u dugoročnu koncesiju uz odgodu plaćanja koncesije i poreza, jačanje prometne infrastruktura za područja od posebne države skrbi, zatim mjere o povratku bar dijela iseljenih.

Komentara 1

DU
Deleted user
13:33 28.09.2019.

Ministarstvo za demografiju stručnu je skupinu oformilo 2018. godine, a sada je 2019 recimo kraj. Gdje su rezultati rada, a ne filozofiranja. Da su u privatnoj tvrtki vec bi letjeli na biro za rad, jer nista osim pustih fraza i slova nisu ucinili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije