Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NELJUDSKI UVJETI

Za 27 dana u Remetincu dobio 1000 eura odštete

Remetinec
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/5
03.12.2019.
u 06:42

U Remetincu je po sedmero zatvorenika u sobama od 21 četvorni metar, u Lepoglavi ih je četvero u devet kvadrata

Zagrebačka odvjetnica Lidija Horvat u kratkom je razdoblju dobila dvije važne presude/odluke, onu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) iz Strasbourga i praktički presedansku odluku Vrhovnog suda (prihvatio je reviziju presude suda drugog stupnja) u slučajevima tužbi zatvorenika zbog loših zatvorskih uvjeta u Hrvatskoj.

Jedu u sobi s WC-om

ESLJP je 31. listopada u slučaju Dušana Ulemeka, kojeg zastupa Lidija Horvat, protiv Republike Hrvatske odlučio da su Ulemeku, koji je bio pritvoren zbog razbojstva, u zagrebačkom Remetincu prekršena prava kada je riječ o članku 3. Europske konvencije o ljudskim pravima, koja kaže da “nitko ne smije biti izložen torturi ili neljudskom, degradirajućem ponašanju ili kazni”. Zato mu je dosuđena odšteta od tisuću eura za 27 dana provedenih u Remetincu.

ESLJP je odbio Ulemeka kada je riječ o kršenju ljudskih prava u kaznionici u Glini, koja je bila sastavni dio iste tužbe. Vrhovni je sud ukinuo presudu Županijskog suda u Sisku koji je poništio prvostupanjsku presudu prema kojoj su tužitelji, bivši zatvorenici u Lepoglavi, Vladimir Jagušt i Marijo Matijević trebali dobiti po 30, odnosno 31 tisuću kuna odštete od države zato što im je u zatvoru bio uskraćen zakonom propisan osobni prostor od četiri četvorna metra, zato što su imali pravo na tuširanje jednom ili dvaput tjedno, zato što su u ćelijama zatvoreni provodili 22 sata dnevno... Vrhovni je sud dosad uglavnom odbijao takve zahtjeve za revizijama.

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

U slučaju Ulemek odvjetnica Horvat žalila se, naime, ESLJP-u na činjenicu da je Dušan Ulemek u Remetincu bio pritvoren zajedno sa sedam ili čak osam zatvorenika u ćeliji od 21,1 četvorni metar, u kojoj je i sanitarni čvor od 1,57 kvadrata koji je tek djelomično odvojen od ostatka ćelije. Sanitarni čvor u neposrednoj je blizini stola za kojim pritvorenici objeduju, a u tužbi se navodi da se pritvorenicima hrana poslužuje u ćeliji unatoč smradu koji neprestano dopire iz tog WC-a. U Remetincu je Ulemek zajedno s ostalim pritvorenicima u ćeliji provodio 22 sata i imao je pravo tek na dva sata šetnje u zatvorskom krugu. Tuširanje je pritvorenicima dozvoljeno tek jednom tjedno, ćelija se ne prozračuje, a pristup dnevnom svjetlu je ograničen

. Odvjetnica Horvat ističe da su ove dvije presude važne jer se nakon niza godina ponovno sa službenih instancija poručilo da su u hrvatskom zatvorsku sustavu loši uvjeti. Ona navodi da je Ustavni sud još 2009. u svojem izvješću naveo da se zatvorski uvjeti u Hrvatskoj moraju popraviti, da bi 2013. godine ESLJP konstatirao da se, kad je riječ o zatvorskim uvjetima, nije ništa napravilo i sada dolaze navedene presude koje opet u prvi plan stavljaju neljudske uvjete u zatvorima u Hrvatskoj.

– Nadala sam se da će Europski sud za ljudska prava donijeti pilot-presudu koja bi značila da postoji sistemski problem u hrvatskom zatvorskom sustavu. Zato ćemo ići pred Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava i tvrditi da je riječ o strukturalnom problemu – rekla nam je odvjetnica Horvat koja zastupa oko 200 klijenata koji tuže državu zbog nehumanih uvjeta u hrvatskim zatvorima, a odštete u tim tužbama najčešće iznose od sedam do 40 tisuća kuna.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

– U Lepoglavi su po četiri zatvorenika u sobama od devet kvadrata, oni koji su u ćelijama na višem katu pljuju i bacaju opuške iz hodnika po onima s kata niže. U Remetincu su sobe veće, imaju 21 kvadrat, ali u njima je po sedam zatvorenika. U Remetincu, odnosno pritvoru, ljudi bi trebali biti do šest mjeseci, ali ostaju i puno dulje – rekla nam je Horvat.

Napomenula je da su najapsurdniji komentari u kojima se ismijava to što zatvorenici uopće traže ikakva prava uz opaske da “što bi oni, hotel s pet zvjezdica”, jer ističe da Hrvatska nema ni doživotni zatvor ni smrtnu kaznu nego se zatvorenici nakon odslužene kazne vraćaju u društvo. A to znači da bi se u zatvoru trebali rehabilitirati.

“Oko za oko, zub za zub”

– A kako je moguće ikoga rehabilitirati ako ga držite zatvorenog u neljudskim uvjetima? Mi na Balkanu i dalje funkcioniramo po principu “oko za oko, zub za zub” – rekla je Horvat. Ona je svoju karijeru počela kao vježbenica u uredu Ante Nobila, zastupa i Zdravka Mustača i ne samo da se u svojoj praksi bavi zatvorenicima kojima su ugrožena prava, nego je to tema i njezina doktorskog rada. U svim zatvorima provodi anketu, s oko od tri do četiri tisuće pravomoćno osuđenih, o tome jesu li u zatvorima i kaznionicama bili psihički ili fizički zlostavljani.

– Rezultate ankete imat ću na proljeće. U početku ni samim zatvorenicima nije bilo jasno da nekoga uopće zanima kako se prema njima odnose u zatvoru – poručila je Horvat dodajući da se zahvaljuje Ministarstvu pravosuđa što joj je odobrilo to istraživanje, koje je ujedno i prvo koje se provodi na tom području, pa je RH ipak iskazala volju da sustav popravi.

Komentara 29

ME
medvedgrad
07:01 03.12.2019.

Kriminalac, vjerojatno u rodu s ratnim zločincem Ulemek Legijom, još i dalje pljačka hrvatske građane. A veliki broj odvjetnika su moralne ništice, svaka čast izuzecima.

OB
ObrenM
07:28 03.12.2019.

Ovakove uvjete trebali bi imati prometni prekrsitelji i prekrsitelji za neka manja kaznena djela.Oni koji su kriminalci,poput navedenog trebaju ispastati za svoja nedjela,jer su u vecini nepopravljivi.

PO
pobjednik95
08:05 03.12.2019.

U zatvoru trebaju biti takvi uvjeti da onome koji jednom iziđe iz njega ne padne na pamet činiti nešto što bi ga moglo vratiti nazad. To je suština rehabilitacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije