Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAGI PORAST U PROSINCU

Vujčić očekuje da će se inflacija nastaviti smanjivati i u Hrvatskoj i u eurozoni

Rijeka: Okrugli stol "Monetarne politike i mala otvorena gospodarstva u vrtlogu visoke inflacije"
Goran Kovacic/PIXSELL
04.11.2023.
u 18:25

'Očekujemo postupni daljnji pad stope inflacije u mjesecima koji dolaze te u idućoj godini'

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u subotu da se očekuje daljnje smanjivanje inflacije, u ovoj i slijedećoj godini, no i napomenuvši da postoje rizici po ostvarenje takvog scenarija, u prvom redu oni geopolitički.

Odgovarajući na pitanja novinara o najnovijim podacima o usporavanju rasta inflacije u listopadu, guverner je podsjetio da je inflacija dosegnula maksimum u studenom lani, a od tada je kontinuirano na putu smanjivanja, izuzev kolovoza kada je lagano porasla zbog rasta cijena nafte, što je bila i posljedica odluke OPEC-a o smanjenju proizvodnje.

POVEZANI ČLANCI:

Vujčić očekuje da će se inflacija nastaviti smanjivati, i u Hrvatskoj i u eurozoni, zbog čega je i Upravno vijeće ESB-a na zadnjoj sjednici odlučilo zaustaviti rast kamatnih stopa u eurozoni, to jest po prvi puta u nešto više od godinu dana ih zadržati na važećoj razini, nakon što su sukcesivno povećane za 4,5 posto.

"Očekujemo da smo u dovoljno restriktivnom teritoriju što se tiče kamatnih stopa te da se inflacija uz ovu razinu može nastaviti smanjivati", izjavio je Vujčić na Danu otvorenih vrata HNB-a.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u listopadu stopa inflacije iznosila 5,8 posto u odnosu na listopad 2022. godine, što predstavlja najnižu stopu inflacije od lanjskog siječnja. Također, prema prvoj procjeni Eurostata, godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC-om) u Hrvatskoj je u listopadu usporila na 6,7 posto sa 7,4 posto u rujnu.

Vujčić je napomenuo da je moguće da će u nekom od narednih mjeseci doći do blagog porasta inflacije, možda u prosincu, zbog baznog efekta lanjskog prosinca, kada su značajno pale cijene energije. Istaknuo je da i dalje postoje rizici za ostvarenje projiciranog kretanja inflacije, u ovom trenutku u prvom redu oni geopolitički, no i rekao da su ih u ESB-u svjesni i spremni na njih.

"Moramo biti svjesni da takav rizik postoji, da opet imamo jedan šok na strani ponude, možda energenata, ukoliko dođe do takvog usložnjavanja situacije. Međutim, u našoj projekciji, gdje toga šoka nema, očekujemo postupni daljnji pad stope inflacije u mjesecima koji dolaze te u idućoj godini", izjavio je Vujčić, koji je i član Upravnog vijeća ESB-a. Ponovio je očekivanje da će inflacija ciljanu stopu od oko dva posto dosegnuti 2025. godine.

Ključne riječi

Komentara 2

HU
huhuhu
19:07 04.11.2023.

Ne priča AP o tome kako minus državnog proračuna utječe na inflaciju..nitko o tome ne priča..niti jedan svjetski vladar.. normalno da neće pričati jer onda gube vlast. Nema AP više kontrolu nad inflacijom, nakon što su predali HNB i nakon što smo ušli u Eurozonu. Može on pričati što hoće, tako to bude kada se proda država i banke. Još k tome u dobrovoljno predali 25 mlrd deviznih rezervi iz HNB-a europskim mafijaškim strukturama. Sada ovisimo o europskim hohštaplerima i tehnokratima i njihovoj milostinji. Sljedeći čin otimanja resursa će vjerojatno biti obala i nekretnine tamo. E moj narode, naivan si i lakomislen da tom nije normalno.

BU
Bubalamala
14:39 07.11.2023.

Uh, taj je profitirao sa Eurom, povećanje plaća nezamislivo mu porasla. Neznam je ide u Vukovar?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije