Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na sammitu

Vučić u Tirani: 'Srbija nije potpisala sporazume s Ukrajinom o oružju i streljivu'

EU-Western Balkans summit in Albania
Foto: Florion Goga/REUTERS
1/3
29.02.2024.
u 15:13

To je, prema izvješću agencije Tanjug iz Tirane, bio njegov odgovorio na pitanje neimenovanog stranog medija da prokomentira kako je u srijedu u Tirani potpisao Deklaraciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, a istodobno kaže da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji

Srbija nije potpisala nikakav aranžman s Ukrajinom u vezi s oružjem i streljivom, izjavio je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Tirani poslije samita Ukrajina - Jugoistočna Europa. Drugom samitu Ukrajina-Jugoistočna Europa u Tirani domaćini su bili ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i predsjednik Albanije Edi Rama. "Ne, nismo potpisali nikakve aranžmane s predsjednikom Zelenskijem. Mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, a oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije. I mi smo im duboko zahvalni. Obje zemlje podržavaju propise Povelje UN-a i rezolucije UN-a, koje su temelj i osnova međunarodnog javnog prava", rekao je Vučić.

To je, prema izvješću agencije Tanjug iz Tirane, bio njegov odgovorio na pitanje neimenovanog stranog medija da prokomentira kako je u srijedu u Tirani potpisao Deklaraciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, a istodobno kaže da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji. Dodatno pitanje bilo je zašto bi Srbija zadržala takav "hibridni stav" prema Ukrajini i Rusiji, te je li potpisao neke konkretne sporazume s ukrajinskim predsjednikom u vezi s oružjem ili streljivom. 

POVEZANI ČLANCI:

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kazao je u srijedu u Tirani, na samitu s čelnicima regije, da je Ukrajina zainteresirana za zajedničku proizvodnju streljiva sa zemljama jugoistočne Europe te je najavio pokretanje Foruma obrambene industrije Ukrajina-Balkan. Zemlje regije imaju razvijenu vojnu industriju, a proizvodnju streljiva imaju posebice Srbija i BiH. Hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je najavio pokretanje tvornice streljiva u Hrvatskoj.  Komentirajući službeno stajalište Srbije prema Rusiji, Vučić je naglasio kako to nije "hibridna pozicija", već "vrlo jasno stajalište slobodne zemlje koja sama donosi odluke, za sebe i za dobro svog naroda".

Na pitanje novinara je li se Srbija uskladila s deklaracijom EU kojom se predsjednika Rusije Vladimira Putina smatra odgovornim za ubojstvo ruskog opozicijskog vođe Alekseja Navaljnog, Vučić je rekao da se Srbija do sada nije usuglašavala po tim pitanjima i da joj je važno da vodi "samostalnu politiku, nezavisnu i da procjenjuje od slučaja do slučaja". Radio Slobodna Europa objavio je ranije danas, pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu, da se Srbija nije uskladila s deklaracijom EU-a u kojoj se za smrt Navaljnog odgovornost pripisuje ruskom predsjedniku.

VIDEO Vojković pao zbog tulipana? Bivši ministar gospodarstva Hrvoje Vojković uhićen zbog subvencijske prevare

 

Komentara 3

FU
Fusnota
15:18 29.02.2024.

Parizer nije principijelan, držao govore po Glini, šetao iznad Sarajeva sa č vojvodom, držaao govor mržnje prema Bošnjacima. Sada se kao drži principa a istovremeno Miloradu daje podršku za rasturanje srpskog svijeta. Pravi mangup

NE
Neretva93
08:29 01.03.2024.

Kosovo i Vojvodina su bile pokrajine prije Srbske agresije i to se nemože usporediti sa Ruskom agresijom i uzimanjem Ukrainskog teritorija!Srbija radi za sada što hoće a trajat će dok dobija novce iz EU.Priko razni načina zapišava teren na Balkanu priko “srpskog sveta” i samo silu razumiju i tako im triba uzvratiti!

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
10:59 01.03.2024.

Ako potvrdi istinu da podržava Rusiju u agresiji na Ukrajinu onda nema novaca iz EU , pa zbog toga se i sjedi na dva stolca :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije