Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GORE NEGO ŠTO SE MISLILO

Procurili zastrašujući ruski dokumenti: Otkrivaju kada bi Putin pokrenuo nuklearni napad

The Sarmat intercontinental ballistic missile is launched during a test at Plesetsk cosmodrome
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
1/13
29.02.2024.
u 09:03

Vojni dokumenti otkrivaju da je ruski prag za lansiranje nuklearnog oružja niži nego što se ikad mislilo.

Ruske snage vježbale su korištenje taktičkog nuklearnog oružja u ranim fazama sukoba s velikim svjetskim silama, prema procurjelim ruskim vojnim dokumentima, koji uključuju i scenarije odgovora na potencijalnu kinesku invaziju. Financial Times (FT) dobio je uvid u te tajne dokumente koji opisuju prag za korištenje takvog oružja, koji je niži nego što je Rusija ikada javno priznala. Ukupno 29 vojnih dosjea, sastavljenih između 2008. i 2014., raspravlja o operativnim principima za uporabu nuklearnog oružja, uključujući kriterije za potencijalni nuklearni odgovor. Oni se tako kreću od neprijateljskog upada na ruski teritorij do specifičnijih okidača, kao što je uništenje 20 posto ruskih strateških podmornica s balističkim raketama.

Rusko taktičko nuklearno oružje dizajnirano je za ograničenu upotrebu na bojnom polju u Europi i Aziji, za razliku od većeg "strateškog" oružja namijenjenog gađanju SAD-a. Moderne taktičke bojeve glave mogu osloboditi znatno više energije od oružja bačenog na Nagasaki i Hirošimu 1945. godine. Rusko taktičko nuklearno oružje može se prenositi kopnom, projektilima lansiranim s mora ili korištenjem zrakoplova. Alexander Gabuev, direktor Carnegie Russia Euroazijskog centra u Berlinu, gdje vodi renomirani tim analitičara, navodi da je ovo prvi put da su vidjeli ovakve dokumente te da oni pokazuju da je prag "za korištenje nuklearnog oružja prilično nizak".

Iako dosjei, koje su FT-u pokazali zapadni izvori, datiraju prije 10 i više godina, analitičari tvrde da su i dalje relevantni za rusku vojnu doktrinu. Zanimljivo je i da, iako su ruski predsjednik Vladimir Putin i Peking dogovorili sporazum kojim su se obje zemlje obvezale da neće prve pokrenuti nuklearni udar, planovi naglašavaju dugoročne strahove od Kine među ruskim vojnim stručnjacima. Čak i dok su se veze dviju zemalja jačale, dokumenti pokazuju da se ruski istočni vojni okrug ipak pripremao za različite scenarije koji bi mogli proizaći iz invazije Kine. Ti scenariji nude rijedak pogled na to kako Moskva vidi svoje nuklearno oružje kao središnje mjesto, odnosno kamen temeljac u svojoj obrambenoj politici. Jedan primjer pokazuje da bi Rusija, koja se u ratnoj igri naziva "Sjeverna Federacija", mogla uzvratiti taktičkim nuklearnim napadom kako bi zaustavila "Jug" u napredovanju s drugim valom invazijskih snaga. "Zapovijed je izdao vrhovni zapovjednik. Koristite nuklearno oružje u slučaju da neprijatelj rasporedi postrojbe drugog ešalona i prijeti daljnjim napadom u smjeru glavnog udara", stoji u dokumentu.

Zasebna vježba za mornaričke časnike, koja nije bila izravno povezana s ratom s Kinom, detaljno je opisala šire kriterije za lansiranje nuklearnog oružja. Naveden je neprijatelj koji ulazi na ruski teritorij, poraz jedinica zaduženih za osiguranje graničnih područja ili neposredni neprijateljski napad konvencionalnim oružjem. Prag se zapravo definira kao kombinacija čimbenika gdje bi gubici koje su pretrpjele ruske snage "neopozivo doveli do njihova neuspjeha da zaustave veliku neprijateljsku agresiju", što je "kritična situacija za državnu sigurnost Rusije".

VEZANI ČLANCI:

Drugi potencijalni uvjeti uključuju uništenje 20 posto ruskih strateških podmornica s balističkim projektilima, 30 posto njenih jurišnih podmornica na nuklearni pogon, tri ili više krstarica, tri aerodroma ili istodobni pogodak na glavne i rezervne obalne zapovjedne centre, navodi FT. Također se navodi da će ruska vojska moći koristiti taktičko nuklearno oružje za široki niz ciljeva, uključujući "obuzdavanje država od uporabe agresije ili eskalacije vojnih sukoba", "zaustavljanje agresije", sprečavanje ruskih snaga da izgube bitke ili teritorij, i kako bi učinili rusku mornaricu "učinkovitijom".

Prema američkoj vladi, Rusija posjeduje oko 2000 komada taktičkog nuklearnog oružja. Putin je ranije izjavio da bi Rusija koristila nuklearno oružje u dva scenarija – kao odmazdu prema neprijatelju koji prvi upotrijebi nuklearno oružje i u slučaju kad je ugroženo samo postojanje Rusije, čak i ako se koristi konvencionalno oružje.

The Sarmat intercontinental ballistic missile is launched during a test at Plesetsk cosmodrome
1/13

Ruski dužnosnici vjeruju da bi, iako bi nuklearni napad na Kinu ili SAD mogao biti "ozbiljan poticaj na oprez", takav napad na Ukrajinu vjerojatno samo pogoršao sukob i izazvao izravnu intervenciju SAD-a ili Ujedinjenog Kraljevstva, izjavio je William Alberque, direktor za strategiju, tehnologiju i kontrolu naoružanja u Međunarodnom institutu za strateške studije. "To je apsolutno posljednja stvar koju Putin želi", dodao je.

VIDEO 'Otac joj je agent, varala je Navaljnog': Ovako su je Rusi diskreditirali, a postala je Putinova noćna mora

Komentara 25

DU
Deleted user
09:36 29.02.2024.

Sad je povjesna prilika da se međusobno istrijebimo i time sačuvamo planetu za možda neke mudrije generacije ili čak neke druge civilizacije.

RA
radijatori
09:12 29.02.2024.

Američka doktrina za korištenje nuklearnog oružja uključuje i "kad su ugroženi američki interesi", ali eto, od Rusije treba strahovati.

TE
tejanolejano
09:49 29.02.2024.

A kinezi i rusi su toliko glupi da će dopustiti da ih posvađa FT. Ovi anglosaksonci stvarno žive u Diseylandu. Čuj, FT se dokopao ruskih tajnih dokumenata o nuklearnom oružju. Tragikomedija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije