Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba za Osijek

Vrkić povećava prednost i pobjeda za još jedan mandat čini se sigurnom

Ivica Vrkić
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL'
1/5
14.05.2017.
u 19:30

Prema istraživanju Ivan Vrkić uživa potporu 37,2 posto birača i u mjesec dana povećao je prednost za 9,3 posto, dok Ivana Šojat iz HDZ-a može računati na 16,3 posto potpore birača ili 2,2 posto manje nego prije mjesec dana

Istraživanje raspoloženja birača u Osijeku za Dnevnik Nove TV provela je agencija Ipsos na stratificiranom slučajnom uzorku od 800 punoljetnih građana Osijeka u razdoblju od 10. do 13. svibnja. U odnosu na početak kampanje, Ivan Vrkić povećava prednost i pobjeda za još jedan četverogodišnji mandat čini se sigurnom. Najozbiljnija protukandidatkinja, HDZ-ovka Ivana Šojat, gubi potporu i sve je dalje od pobjede.

Prema istraživanju Ivan Vrkić u ovom trenutku uživa potporu 37,2 posto birača i u mjesec dana povećao je prednost za 9,3 posto. U istom razdoblju njegova protukandidatkinja Ivana Šojat iz HDZ-a može računati na 16,3 posto potpore birača ili 2,2 posto manje nego prije mjesec dana.

Potpora pada i kandidatu Mosta, Miroslavu Šimiću. Podupire ga 8,6 posto birača ili 1,3 posto manje u odnosu na prvo istraživanje Dnevnika Nove TV. Manju potporu ima i Dragan Vulin, predsjednik HDSSB-a. Podupire ga 8,4 posto birača, a bilježi i najveći pad od svih kandidata za gradonačelnika, i to od 4,2 posto. Nezavisna kandidatkinja Danijela Lovković ima potporu od 5,7 posto, a Anto Đapić 5,4 posto birača. Kristijan Šimićić uživa potporu 5,2 posto ispitanika, a ostali kandidati mogu računati na potporu od 3,6 posto birača, dok je neodlučnih 9,8 posto.

Foto: Dnevnik Nove TV

Ivan Vrkić prema istraživanju u drugom krugu uvjerljivo pobjeđuje HDZ-ovu protukandidatkinju Ivanu Šojat. Vrkić može računati na 60,3 posto potpore birača, a Šojat na 26,5 posto.

Vrkić, iako ide kao nezavisni kandidat, može računati na 98 posto birača oporbenog SDP-a, HNS-a i HSS-a, a Ivana Šojat tek na 1 posto tog biračkog tijela. Zato 80 posto birača HDZ-a u drugom krugu svoj glas daje Ivani Šojat, no njih 20 posto će svoj glas dati gradonačelniku Osijeka.

58 posto birača Mosta svoj bi glas u drugom krugu dalo Ivanu Vrkiću, a njih 16 posto Ivani Šojat. No HDZ-ova kandidatkinja može računati na 42 posto birača HDSSB-a, a Ivan Vrkić na 37 posto te stranke, koja je u ''slobodnom padu'' mjesecima.

U Gradskom vijeću Osijeka nijedna stranka neće imati većinu. No, trenutačno vodi koalicijska lista SDP-HNS-HSS s 24,4 posto. HDZ-ova lista mogla bi računati na potporu 20,4 posto birača, a koalicijska lista, predvođena HDSSB-om, mogla bi računati na potporu 9,1 posto ispitanika. Nezavisna lista Danijele Lovković mogla bi dobiti 7,2 posto birača. Most također može računati na potporu 7,2 posto birača. Desno Ante Đapića mogla bi osvojiti 4,9 posto. Biraj Bolje ima potporu 4,3 posto birača. Ostale liste uživaju potporu 12,1 posto birača, a neodlučnih je 10,3 posto.

Komentara 1

DU
Deleted user
03:56 15.05.2017.

Jedan grad dvije ankete isti dan, nova i rtl razlika 6% kod hdza.kome vjerovati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije