Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neće suditi Ivi Sanaderu

Turudić je izuzet kao predsjednik suda i kao predsjednik vijeća

Ivan Turudić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
25.09.2015.
u 21:45

Prihvaćen je i zahtjev za izuzeće Dražena Jakovine

Ivan Turudić, predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, neće suditi Ivi Sanaderu na ponovljenom suđenju za afere Hypo i Ina-MOL. Odlučio je tako Vrhovni sud, uvaživši zahtjev Jadranke Sloković i Čede Prodanovića, branitelja Ive Sanadera, koji su tražili Turudićevo izuzeće.

Izuzet i kao predsjednik

Osim što je uvažen zahtjev obrane da se Turudić izuzme kao predsjednik vijeća, uvažen je i zahtjev obrane da se izuzme i kao predsjednik suda u predmetu Hypo i Ina-MOL, a iz istog predmeta izuzet je i Turudićev zamjenik Dražen Jakovina. Vrhovni sud odbio je pak zahtjev obrane da se izuzmu i svi suci zagrebačkog Županijskog suda koji bi mogli odlučivati o Turudićevu izuzeću. Obrana je tražila Turudićevo izuzeće kao predsjednika suda smatrajući da za to postoje zakonski razlozi jer je on u situaciji da kao predsjednik suda odlučuje o izuzeću samog sebe kao predsjednika vijeća koje sudi Sanaderu. Očitujući se o zahtjevu obrane, sudac Turudić naveo je da je riječ o neosnovanom zahtjevu te paušalnim i neutemeljenim navodima obrane. No Vrhovni sud dao je za pravo obrani navevši kako “postoje okolnosti koje bi kod opće javnosti mogle izazvati sumnju u nepristranost s obzirom na to da se traži Turudićevo izuzeće i kao predsjednika suda i kao predsjednika vijeća.”

Javni istupi

Obrana je Turudiću zamjerila javne istupe nakon odluke Ustavnog suda kojim je ukinuta presuda za afere Hypo i Ina-MOL. Iako se on i o tome očitovao, navevši kako smatra da nije povrijedio načelo objektivnosti i nepristranosti, Vrhovni sud mu nije dao za pravo, navevši da “nema sumnje da je svojim javnim istupima stvorio određenu percepciju u javnosti o svojim stavovima iako nije govorio o konkretnim okolnostima predmeta”. S obzirom na ovakvu odluku Vrhovnog suda, nejasno je tko bi sada trebao odlučiti o sastavu novog sudskog vijeća koje će suditi Ivi Sanaderu.

Priopćenje Su IV 373 15

 

>> Sanaderovi branitelji traže izuzeće Turudića i svih drugih sudaca Županijskog suda

Komentara 82

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
14:54 25.09.2015.

A gdje je ježic i pet miliona eura ha ha popapala maca

AM
amky1
14:36 25.09.2015.

Predlažem da Ustavni sud izuzme sve suce i sudove a zatim direktno zabrane suđenje Sanaderu.

NA
navodno
14:47 25.09.2015.

A tek nas čekaju slučajevi Rizol medie i sličnih partijskih PR agencija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije