Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukinute presude

Vrhovni sud prihvatio prvu reviziju potrošača u kojoj se spominje pravo konvertiranih na isplatu

Zagreb: Zgrada Vrhovnog suda, ilustracija
Foto: lukunic marko
1/3
21.11.2023.
u 10:58

Već ranije Vrhovni sud se izjasnio o pravu na utvrđenje ništetnosti kod konvertiranih kredita

Vrhovni sud ukinuo je dvije negativne presude nižih sudova u Našicama i Splitu kojima odbijaju tužbe za utvrđenje ništetnosti i isplatu obeštećenja potrošačima s konvertiranim kreditom. Tužbe su vraćene na prvostupanjski sud, što je Vrhovni sud objavio na portalu sudske prakse u ponedjeljak 20. studenoga, a Udruga Franak prenijela je informaciju u svom priopćenju.

Posrijedi su tužbe potrošača protiv Addiko banke na Općinskom sudu u Đakovu, Stalnoj službi u Našicama i Županijskom sudu u Splitu kojima je odbijen tužbeni zahtjev za utvrđenje ništetnosti odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli CHF u konvertiranom kreditu uz zahtjev za isplatu preplaćenog. Postupak je vraćen natrag na prvostupanjski sud radi utvrđenja ništetnosti i isplate obeštećenja.

Vrhovni sud u obrazloženju je ustvrdio sljedeće:

1. Ispitano je pitanje ima li tužitelj nakon provedene konverzije pravni interes za utvrđenje ništetnim odredbi Ugovora o nenamjenskom kreditu, kao i isplatu preplaćenih iznosa s osnove ništetnih odredbi predmetnog Ugovora.

VEZANI ČLANCI:

2. Osnovano tužitelj u reviziji navodi kako je pogrešno pravno shvaćanje nižestupanjskih sudova da se nakon sklapanja dodatka Ugovora o kreditu (Sporazuma o konverziji) više ne može tražiti utvrđenje ništetnim osnovnog ugovora o kreditu te posljedično i isplatu preplaćenih iznosa.

3. Naime, ništetnost nastupa po samom zakonu i nastaje od samog trenutka sklapanja pravnog posla pri čemu ništetan ugovor ne postaje valjan niti kada uzrok ništetnosti naknadno nestane.

4. Slijedom navedenog, odgovor na postavljeno pitanje glasi kako činjenica sklapanja dodatka Ugovora o kreditu ne isključuje mogućnost utvrđenja ništetnim pojedinih odredaba tog Ugovora, a što je uostalom već i utvrđeno u kolektivnom sporu na temelju pravomoćne presude Trgovačkog suda u Zagrebu poslovni broj P-1401/2012, a na isti način Vrhovni sud je odlučio i u predmetima poslovni broj Rev-3142/2018-2 od 19. ožujka 2019. i Rev 18/2018-2 od 26. svibnja 2020.

- Mi smo svjesni da ta odluka još uvijek nije ona odluka koju svi željno očekujemo, ali način interpretacije je dosta drukčiji od prijašnjih sličnih odluka i mi iz toga čitamo kako na Vrhovnom sudu sazrijeva stajalište kojim bi se konačno utvrdilo pravo potrošača s konvertiranim kreditima na puno obeštećenje – uvjereni su u Udruzi Franak, s obzirom da je to prva odluka VSRH za konvertirani kredit u kojoj se, osim potvrđenog prava na utvrđenje ništetnosti spominje i posljedično pravo na isplatu preplaćenih iznosa.

Oštećeni potrošači još uvijek čekaju odluku Vrhovnog suda o pravu na isplatu preplaćenih iznosa koju će donijeti prošireno vijeće čije će formiranje uslijediti nakon neke od revizija na Vrhovnom sudu. Očitovanje na ovo rješenje tražili smo i od Hrvatske udruge banaka te ćemo ga po odgovoru objaviti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije