Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Spice

Vrhovni sud oslobodio Marinca, u ostalom dijelu potvrdio presudu zagrebačkog suda

Afera Spice
Marko Lukunic/PIXSELL
23.12.2021.
u 14:58

Zagrebački Županijski sud oslobodio je 2016. bivšeg potpredsjednika Vlade RH Damira Polančeca i sedmoricu suokrivljenika optužbe da su pokušali preuzeti vlasništvo nad Podravkom te je pritom oštetili za gotovo 400 milijuna kuna.

Sudski epilog konačno je dočekala "Afera Spice", a Vrhovni sud oslobodio je Darka Marinca za sklapanje štetnog ugovora, dok je potvrdio osuđujuću presudu Zdravku Šestaku, Josipu Pavloviću i Srđanu Mladiniću, zbog kaznenih djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganje u zlouporabi povjerenje u gospodarskom poslovanju. Potvrđena je i oslobađajuća presude u odnosu na svih osam optuženika.

Prihvaćena žalba

Optužnica je podignuta 2010., a suđenje Damiru Polančecu, Milanu Horvatu, Saši Romcu, Zoranu Markoviću, Darku Marincu, Zdravku Šestaku, Josipu Pavloviću i Srđanu Mladiniću počelo je lipnju 2011. na Županijskom sudu u Zagrebu. Teretilo ih se da su Podravku oštetili za 300 milijuna kuna. Polančec, Horvat, Romac i Marković su još u srpnju 2016. nepravomoćno oslobođeni, dok je Marinac osuđen na dvije godine zatvora, Šestak na 10 mjeseci, Pavlović na devet mjeseci, a Srđan Mladinić na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora. Četvorica osuđenih optuženika prema nepravomoćnoj presudi bila su dužna vratiti 80 milijuna kuna.

- Vrhovni je sud prihvatio žalbu drugog optuženika i djelomično preinačio prvostupanjsku osuđujuću presudu i oslobodio optužbe toga optuženika za jedno kazneno djelo sklapanje štetnog ugovora – priopćio je jučer Vrhovni sud.

Po tome, Darko Marinac, nekadašnji predsjednik uprave Podravke, oslobođen je optužbe za jedno kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora sa Srđanom Mladinićem, odnosno da je bez suglasnosti nadzornog odbora odobrio 65.000 kuna pozajmice tvrtki SMS, čiji je direktor bio Mladinić, a taj novac nije vraćen.

- Vrhovni je sud utvrdio da postupanje drugog optuženika ne sadrži opis namjere za ostvarenje imovinske koristi niti za prouzročenje štete. Nadalje, prvostupanjski je sud postupanje optuženika pravno označio prema sada važećem Kaznenom zakonu (koji je u primjeni od 2013.) i to kao kazneno djelo zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju smatrajući da je u tom kaznenom djelu ostvaren pravni kontinuitet s djelom koje je optuženiku stavljeno na teret po prije važećem zakonu. Međutim, u obliku kako je opisano u optužnici kazneno djelo sklapanje štetnog ugovora nema kontinuitet niti u jednom kaznenom djelu u "novom" Kaznenom zakonu. Zato je preinačena prvostupanjska presuda i drugi optuženik oslobođen optužbe za kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora – navodi se.

"Nisu si htjeli pribaviti korist"

Za dio optužnice kojom su se Polančec i sedmorica suoptuženika teretili za preuzimanje vlasništva nad Podravkom, Vrhovni sud složio se sa zagrebačkim kako nema dokaza da su počinili kazneno djelo. - Optuženici su doista zaključivali pravne poslove koji su opisani u optužnici. Međutim, te radnje koje su poduzimali i pravne poslove koje su sklapali nisu poduzimali udruženi s ciljem da bi sebi pribavili nepripadnu imovinsku korist na način da steknu kontrolu nad većinskim paketom dionica. U Društvu je prvotno postojala stvarna namjera da se provede model radničko-menađerskog dioničarstva. U tu svrhu su poduzete radnje, ali nije donesena odluka Vlade o prodaji dionica Društva iz državnog porfelja – stava je Vrhovni sud.

Ključne riječi

Komentara 6

PV
prcko.vitamincic
19:18 23.12.2021.

Nešto sudovi požurili do kraja ove godine da oslobode mnoge koji su nevini kao francuske sobarice... pa pogledajte malo imovine optuženih, odakle hoteli i ostala bogatsva? Od poštene plaće? Aj aj aj... pa ljudi jeste li vi svjesni da možete ovaj jadni narod varati, ali onoga gore koji dijeli jedino pravedno kako je tko zaslužio i to do sedmog koljena, kako se njega ne bojite?

MU
MUNJA5
18:38 23.12.2021.

I kaj sad? Ljudima su uništene karijere i to mora netko platiti. Cijele obitelji su imale sramotu i manje novaca te veliku sekiraciju i sada je red da se to nekako novčano nadoknadi. Ne samo iznos plaće nego i puno više zbog pretrpljenih bolova, izgubljenog vremena, sramote i svega ostalog što ide uz to. Jbga, netko je ljudima uništio život i njihovoj djeci a možda i unucima. Ovako se godinama povlačiti po sudovima, biti u zatvorima, izgubiti zaradu ...... a zašto?

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
10:30 24.12.2021.

Vrhovni sud oslobodio pravog hrvata Marinca, u ostalom dijelu potvrdio presudu zagrebačkog suda uz dodatak da odabrani pravi hrvati mogu lamiti a do zatvora uz Boga i domoljublje izuzetno težko dojti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije