Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manifest protiv Merkel

'Vratite obvezni vojni rok, obitelj je – otac, majka, dijete'

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
07.04.2018.
u 10:47

Skupina parlamentaraca CDU-a i CSU-a napisala je “konzervativni manifest” kojim traži duboku promjenu politike Demokršćanske stranke

Je li počeo zalazak “Frau Kanzlerin”? Prema ispitivanju javnosti njemačke TV postaje ARD, 57 posto Nijemaca zadovoljno je politikom demokršćanske kancelarke Angele Merkel.

Šefovi nekih država bili bi i više nego zadovoljni tako visokim postotkom, ali ako se uzme u obzir da je Merkel prije četiri godine na početku svojega trećeg mandata imala potporu 75 posto ispitanih, njezin je pad popularnosti više nego očit.

Postala “svoja sjena”

Tagesspiegel piše da je Merkel postala sjena same sebe, ali da će udarac dobiti iznutra, iz redova svoje stranke CDU i bavarskih demokršćana CSU. U vladi već ima protivnike, primjerice ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera, čelnika CSU-a i bivšeg premijera Bavarske koji je tu dužnost obnašao deset godina, te ministra zdravstva Jensa Spahna.

Skupina parlamentaraca CDU-a i CSU-a napisala je “konzervativni manifest” kojim traži duboku promjenu politike Demokršćanske stranke koja bi, prema njihovu mišljenju, trebala napustiti liberalne reforme koje je Merkel provodila posljednjih 12 godina te se vratiti tradicionalnim stajalištima.

Točnije, političari CSU-a prvo su tražili veće skretanje udesno i da u središtu politike budu vrijednosti kao što su obitelj i domovina, a zbog zaustavljanja radikalno desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) koja dobiva sve veću podršku, pridružili su im se i članovi CDU-a. U “manifestu” osim isticanja tradicionalnih vrijednosti kao što su obitelj koja je zasnovana na zajednici muškarca i žene te domovina, što uz ostalo znači i ukidanje dvostrukog državljanstva (to je CDU već predvidio na kongresu 2016.) traže i uvođenje obveznog vojnog roka. Manifest bi trebao biti usvojen danas na skupu u Schwetzingenu u Baden-Württembergu.

Suzbiti tri ekstremizma

Osim što bi se, prema tvorcima manifesta, trebalo jasno odrediti da je brak zajednica između žene i muškarca te da obitelj čine “otac, majka, dijete”, treba se beskompromisno sučeliti s radikalnom desnicom, ljevicom i islamskim ekstremistima.

Čelnik skupine konzervativaca u CDU/CSU Alexander Mitsch drži da mnogi u stranci misle da je potrebna suštinska promjena, ali da nemaju hrabrosti govoriti, a jednostavno se u stranci više ne osjećaju kao u svojem domu. Zbog toga je formiran skup konzervativaca koji žele da se ovaj manifest usvoji.

Migrantska politika kancelarke Merkel izmijenila je stranku i zemlju. Član CDU-a Thomas Strobl kaže da stranka oduvijek ima tri korijena: socijalni, liberalni i konzervativni. Alexander Mitsch naglašava da se CDU mora vratiti svojim korijenima, a tri su teme najvažnije: migrantska politika, unutarnja i vanjska sigurnost te ekonomija i financije. Mitsch se protivi nekontroliranoj imigraciji, a kad je riječ o islamu, kaže da se potpuno slaže s Horstom Seehoferom koji je rekao da “islam ne pripada Njemačkoj”.

Komentara 39

JU
juma
12:30 07.04.2018.

Zanimljivo je to sto je Jens Spahn jedan od pokretaca manifesta i medijski najpoznatije lice medju mladjom gardom CDU deklarirani homoseksualac. S takvim, normalnim homoseksualcima, nitko nema problem, pa ni konzervativni biraci. Problem su oni aktivisti koji su od svoje seksualne orijentacije napravili profesiju, deklariraju se iskljucivo preko seksualnosti, stalno su ugrozeni i egzibicionistickim ponasanjem u javnosti namecu drugima svoja seksualna iskustva.

DU
Deleted user
12:47 07.04.2018.

Muslimani stvarno ne pripadaju zapadu, njihov način ponašanja je čist drugačiji... oni imaju zadatak širenja islama i uvođenje šerijata, to ih uče od malih nogu... čim malo ojačaju npr u Njemačkoj, žele postati apsolutni vladari zemlje kojoj nisu ni mrvicu doprinijeli... da nije bilo muslimana i komunista, Hrvatska bi bila do Drine, i bilo bi nas 30 milijuna, a ne 4.... mi smo branili Veneciju, Beč i Budimpeštu, ali u Jajcu, Bihaću, Ključu, Klisu ili Sinju.... muslimani, turci, učinili su mnogo zla u našim krajevima, dalje im kuća od moje...

CE
cenzura
12:02 07.04.2018.

Sav normalan svijet vraća se tradicionalnim (normalnim) vrjednostima, jedino ovaj nas anemicar gura IK koja je susta suprotnost normalnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije