Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vondra: Češka će učiniti sve što može kako bi se uklonio slovenski veto

23.12.2008.
u 10:21

Češko predsjedništvo učinit će sve što može kako bi se uklonio slovenski veto na nastavak hrvatskih pristupnih pregovora i kako bi se pregovori završili što prije, izjavio je Alexandr Vondra, potpredsjednik češke vlade zadužen za europske integracije.

- Pristupni pregovori s Hrvatskom trebali bi završiti što je prije moguće, idealno bi bilo prije kraja 2009. i mi ćemo učiniti sve što možemo kako bismo uklonili slovenski veto na otvaranje novih poglavlja - izjavio je Vondra u intervjuu za Agence Europe.

Vondra, čija zemlja preuzima predsjedništvo za nešto više od tjedan dana, ističe da zapadni Balkan ne smije biti zaboravljen zbog financijske krize i gospodarske recesije ili zbog iznenadnih međunarodnih kriza poput one u Gruziji.

Govoreći o Srbiji, Vondra ističe da "stabilnost na Balkanu nije izvediva bez te zemlje i mi ćemo tijekom našeg predsjedništvo to stalno naglašavati".
- Potaknut ćemo Srbiju da u potpunosti surađuje s Haškim sudom, jer je održavanje Privremenog sporazuma preduvjet za dodjelu kandidatskog statusa Srbiji.

Makedonija, bez rješavanja pitanja imena, neće moći započeti pregovore.

- Bojim se da su mali izgledi za napredak ako se ne riješi pitanje imena. Češka Republika mijenjala je ime tri puta u četiri godine početkom 90-ih i to nije ostavilo traga na naš identitet ili na naš međunarodni položaj - rekao je Vondra.

Češka je proširenje EU stavila visoko na popisu prioriteta svoga predsjedništva. Tome će biti posvećen i neformalni sastanak ministara vanjskih poslova 27. i 28. ožujka u Češkoj.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije