Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vučićeva zapovijed

Vojska Srbije u punoj pripravnosti nakon što su kosovski specijalci zauzeli Gazivode

29.09.2018.
u 16:12

Priština kaže da nisu zauzeli objekt, već da su samo osiguravali trasu kojom je trebala proći delegacija na čelu s predsjednikom Kosova Thaçijem koji se htio prošetati uz jezero

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje vojske Srbije i pripadnika specijalnih jedinica MUP-a u stanje najviše borbene pripravnosti, što je potvrdio i Generalni štab, a kao razlog se navodi napad albanskih specijalaca na Srbe na sjeveru Kosova. Kako tvrde srpski dužnosnici, nekoliko desetaka naoružanih specijalaca upalo je, s kopna i s jezera, u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinu Potoku, dok se oko centra nalazi desetak kombija specijalaca.

Zavezali radnike

Prema tvrdnjama srpskih medija, pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU zauzeli su umjetno jezero i hidrocentralu Gazivode te zavezali radnike, a akciju je izvelo 60 naoružanih specijalaca. Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Marko Đurić novinarima rekao da je Vučić izdao naredbu ministru unutarnjih poslova Nebojši Stefanoviću i načelniku Generalnog štaba Vojske Srbije Milanu Mojsiloviću da podignu na najviši nivo borbene pripravnosti svoje institucije – policiju i vojsku. Glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso kazao je da nema informacija o tome da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU ušli na sjever Kosova. I predsjednik odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun kazao je da u subotu nije došlo do zauzimanja jezera Gazivode, već da su samo osiguravali trasu kojom je trebala proći delegacija na čelu s predsjednikom Kosova Thaçijem.

I dok dolaze kontradiktorne informacije, evidentno je da je jezero Gazivode od životne važnosti za Srbiju. Vučić pod svaku cijenu u slučaju da dođe do razgraničenja, odnosno podjele Kosova želi pod nadležnost Srbije staviti hidroelektranu Gazivode koja je ključna točka na kojoj inzistiraju Beograd i Priština. Opstanak tog dijela Kosova ovisi o hidroelektrani jer, kada bi se isključilo vodu, to bi za posljedicu imalo prestanak opskrbe električnom energijom, prestao bi svaki vid proizvodnje, prestala bi opskrba vodom za više od 700.000 ljudi, a ugasile bi se i informatičke tehnologije.

Najveća brana

Oko 80 posto površine jezera Gazivode nalazi se u općini Zubin Potok na sjeveru Kosova s većinski srpskim stanovništvom, a manjim dijelom pripada općini Novi Pazar u Srbiji. Dugačko je 24 km, površine je 11 četvornih km i zapremine vode od 380 do 420 milijuna kubnih metara, a brana Gazivode najveća je nasuta brana u Europi, visine 107 metara

Pogledajte video - Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

Komentara 205

DU
Deleted user
14:44 29.09.2018.

Vucic treba sto prije pripremiti traktore.

BU
Budak
14:50 29.09.2018.

Otvorena je Pandorina kutija. Velikosrpska krvoločna politika koja je zavila sve susjede Srbije u crno vratila se kao bumerang u Srbiju. Tko će odgovarati za učinjeno zlo? Za Vukovar, Škabrnju, Sarajevske markale, Srebrenicu, Račak i sva druga mjesta srpski zvijerstava? Još danas u srpskom nazadnom društvu “zvanični” četnici vode državu bez ikakve katarze i kajanja. Sve što se događa je zasluženo i potrebno. Nažalost srpsko društvo nema inteligencije i volje za promjenu pa očigledno treba silom.

BO
Bojnik
14:57 29.09.2018.

Nitko u Vojvodini za ovu budalu više neće da obuće čizme. Još malo pa će se o nama da čita kao za Kosovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije