Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALVERZACIJE S OBNOVOM NAKON POTRES

Vlasnik farme u Italiji tražio 700.000 eura za obnovu farme koja nije radila za potresa 2012.

Sjever Italije: Tisu?e ljudi spava u šatorima zbog straha od novih potresa
Valerio Podrini
14.10.2022.
u 09:07

U dokumentima koje je predao prijavi kojom je tražio sredstva, pod prisegom je izjavio da je farma bila aktivna 2012. Naveo je i da su tri susjedne zgrade, koje su oštećene u potresu ključne za nastavak njegovih poljoprivrednih aktivnosti.

Obnova nakon potresa, očito  nije samo nešto što je sporo u Hrvatskoj jer se, primjerice, EPPO upravo bavi istragom obnove nakon potresa koji je 2012. pogodio talijansku regiju Emilia-Romagna.

EPPO je priopćio da je njihov talijanski ured upravo zaključio  istragu nad tri osobe  koje se sumnjiče za zloporabe, odnosno izvlačenje oko 700.000 eura  iz nacionalnih i europskih fondova koji su financirali obnovu nakon  potresa 2012. Konkretna istraga počela je 2021. i to nad vlasnikom farme iz Modene. Spomenuta farma  zatvorena je 2008.  i nije radila u vrijeme potresa 2012. No to nije spriječilo njezinog vlasnika  da u svibnju 2014., nakon što su mu u  procijeni navodne štete pričinjene u potresu pomogla dva vještaka,  aplicira za sredstva iz EU fondova.

U dokumentima koje je predao  prijavi kojom je tražio sredstva, pod prisegom je izjavio da je farma bila aktivna 2012. Naveo je  i da su  tri susjedne zgrade, koje su oštećene u potresu ključne za nastavak njegovih poljoprivrednih aktivnosti.  

Delegirani povjerenik za obnovu u regiji Emilia -Romagna nije imao razloga ne vjerovati zaprisegnutoj prijavi, pa je osumnjičeniku odobrio zajam od 720.000 eura. Ukupno mu je 2017. i 2018. plaćeno  520.000 eura. Tijekom istrage, ured EPPO-a iz Modene naložio je preventivnu blokadu imovine osumnjičenika radi osiguranja povrata tih 520.000 eura nepripadajuće imovinske koristi.

Blokirane su mu tri zgrade i njegova osobna novčana sredstva. Iz EPPO-a kažu i da su pravovremenom intervencijom uspjeli spriječiti i da se studenom  2021.  isplati  preostalih 200.000 eura.

VIDEO: Objavljena lista najboljih sveučilišta u svijetu: Zagrebačko ostvarilo najgori rezultat dosad

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije