Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isti scenarij

Vladajući drugi put odbili razgovarati o ćirilici na Odboru za veterane

odbor za veterane
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.11.2013.
u 14:37

Problem je, kao i na prošloj sjednici, nastao već kod utvrđivanja dnevnog reda Odbora

Saborski odbor za ratne veterane, točnije vladajuća većina, po drugi je put u posljednjih deset dana, odbila na dnevni red sjednice uvrstiti prijedlog zaključka o problematici postavljanja dvojezičnih natpisa u Gradu Vukovaru i primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Ovaj prijedlog, kojim se traži od Vlade da se obveže da će poduzeti sve mjere da bi se poštovao i primjenjivao članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te da se odgodi postavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru do sljedećeg popisa stanovništva, još prije dva i pol mjeseca je uvršten u dnevni red Sabora na inicijativu jedne trećine zastupnika iz redova HDSSB-a, HDZ-a, HSS-a, HSP-a AS te Željka Keruma i Nevenke Bečić, no od tada se stalno prebacuje na dno dnevnog reda, pa se i sada nalazi na 58. mjestu. Nakon što je vladajuća većina izglasala da se ova točka ne uvrštava u dnevni red, a HDZ napustio sjednicu, izglasan je zaključak koji je predložio potpredsjednik Odbora i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo da se ova točka ne smije uvrstiti u dnevni red dok je Sabor ne raspravi, a ako bude potrebe, Odbor će je raspraviti naknadno.

Problem je, kao i na prošloj sjednici, nastao već kod utvrđivanja dnevnog reda Odbora. Kada je predsjednik odbora, HDZ-ov Josip Đakić pokušao utvrditi dnevni red, Sabo je odbio da se ova točka raspravlja na odboru, jer je, podsjetio je, Odbor 12. lipnja donio zaključak da se predlaže Gradskom vijeću Grada Vukovara da Inicijativu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta uvrsti u dnevni red svoje sjednice, istu razmotri i zauzme stajalište te o tome izvijesti Odbor te Stožer.

 - Predlažem skidanje ove točke, a ova rasprava se može provesti o tom, po tom, kad dođe na dnevni red Sabora. S obzirom da će Sabor o tome raspravljati nema potrebe da i ovaj Odbor o tome raspravlja – kazao je Sabo te podsjetio da je Gradsko vijeće usvojilo Statut, a u tijeku je i postupak ocjene ustavnosti izmjenjenog Statuta. S njime se nije složio Đakić koji mu je objasnio da se prethodni zaključak iz lipnja uopće ne tiče ove teme, jer se prvi zaključak ticao ovlasti Grada Vukovara, a sadašnja točka se tiče zaključka jedne trećine zastupnika koja je uvrštena na dnevni red Sabora te Ustavnog zakona. I HDZ-ov Miroslav Tuđman je dodao kako ovaj zaključak nije u korelaciji s gradskim odlukama jer to znači da bi se onda uvijek mogla blokirati bilo kakva inicijativa saborskih zastupnika.

 - Ovdje je na djelu skrivanje ključnih problema i stavljanje pod tepih, te dokidanje demokratske tekovine – smatra Tuđman.

HDSSB-ov Josip Salapić, koji je na sjednicu došao kao predlagatelj zaključka jedne trećine zastupnika, podsjetio je da ovaj prijedlog čeka na raspravu već 2,5 mjeseca, iako su jasno vidljivi svakodnevni problemi u Vukovaru.

 - Predložili smo hitnu raspravu, a prijedlog je na 58. mjestu u dnevnom redu. Svi smo vidjeli kako je prošao 18. studeni u Vukovaru i zato je bitno da ovo što prije raspravimo – kazao je Salapić te dodao kako upravo prikupljanje potpisa za referendum o ćirilici govori koliko se o ovome treba razgovarati. Njegovom apelu pridružio se i HDZ-ov Tomislav Ivić ustvrdivši kako je ovaj zaključak legalna i legitimna inicijativa saborskih zastupnika pa ne postoji niti jedan razlog da se o njemu odbija rasprava.

 - Ovo je teror većine nad manjinom. Da se na vrijeme razgovaralo, ovog ne bi bilo, nego su se table u pet ujutro postavljale bez ikakvog razgovora. Ako se o problematici ne raspravlja u institucijama, raspravljat će se na ulici, a vidjeli smo kako to može završiti – tvrdi Ivić, a Đkić je dodao kako se čvrsto nada da se neće problem ostaviti samo raspravi na ulici.

- Molim vas postupite po svojoj savjesti i izdignite se iznad stranačke i partijske službe. Molim vas u ime onih koji još uvijek traže kosti svojih najbližih, ako već nemate volje o vukovarske probleme riješiti, možete bar o tome raspravljati. Prekinite s politikanstvom – apelirao je vanjski član odbora i predstavnik branitelja Ilija Vučemilović Šimunović. SDP-ov Zdravko Ronko također je rekao da treba prestati s politikanstvom.

 - Puno štete se s politikanstvom nanijelo, i narušilo je naš ugled i upravo zbog toga bi trebalo odgoditi ovu raspravu i skinuti ovu točku s dnevnog reda – kazao je Ronko, a Đakić je ponovno tražio da se barem raspravlja o vukovarskoj problematici.

 - Bez razgovora će tenzije postati veće, a otrovne strelice će biti češće odapinjane. Pitanje svih pitanja jest zašto ne želite razgovarati o problematici koja je aktualna i stvarna – zanimalo je Đakića. On na to nije dobio odgovor, već samo izglasavnje vladajućih da se točka ne uvrsti u dnevni red. Nakon toga HDZ-ovci su napustili sjednicu, jednako kao i predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji su tamo bili kao gosti. Zatim je Sabo predložio zaključak kojim je odlučeno da se uopće neće raspravljati o ovoj problematici jer će ionako Sabor raspravljati o tome, pa se postavlja pitanje zašto su raspravljali o drugim točkama na dnevnom redu, kada će i njih Sabor raspraviti. Sporan je i drugi dio zaključka u kojem kaže da Odbor može tu točku raspraviti nakon plenarne sjednice, s obzirom da se to nikada ne radi nakon što Sabor nešto raspravi, osim ako se eventualno sazove neka tematska sjednica. Nakon ovog zaključka i Vučemilović je napustio sjednicu te novinarima rekao da je silno razočaran upornim odbijanjem vladajućih da barem razgovaraju o vukovarskoj problematici.

- Mi sada prikupljamo potpise za raspisivanje referenduma jer smo deset mjeseci molili predstavnike vlasti na jedno razumno, demokratsko rješenje, a i ovo danas je pokazalo da očito političke volje za to nema. Zato pozivam sve građane koji jedini imaju legitimitet da nam svojim potpisom daju potporu da mi konačno to pitanje na pravni i zakonit način riješimo i izbjegnemo ovo politikanstvo i zatvaranje očiju – poručio je Vučemilović.

Nakon izlaska sa sjednice je i predstavnik Stožera Tomislav Josić rekao da nije očekivao ovakvo ponašanje vladajućih.

- Najbolje je očito pogurati sve pod tepih. Izgleda da oni žele da ulica o tome raspravlja, a institucije moraju to riješiti. Ne mogu to nikako shvatiti. Nema političke volje da se riješi problem u Vukovaru nego se pokušava na silu nešto promijeniti i napraviti, vidjeli smo kako građani Vukovara reagiraju na to, vidjeli smo kako Hrvatska na to reagira, međutim, to njih očito ne zanima i oni idu dalje po svome – zaključio je Josić. 

>> Đakić: Ni DORH nije sveta krava, zakoni se moraju poštovati

Komentara 4

DO
domoljubxy
17:31 25.11.2013.

Kada se ponovo provjeri tko uistinu živi u Vukovaru a javna je tajna da puno Srba ne živi u RH nego dolaze samo po socikalu i glasanje i tako dalje tek onda možemo razgovarati o drugim važnim temama.Ovo je sramotno i vlada je zaslužila na neki naćin što joj se dogodilo u Vukovar zašto su postavljali te ploće preko noći i sami sebi stvorili problem kao i Branitelima Vukovara

NM
nemirno more
16:30 25.11.2013.

Stozar je dobio odgovor,kakav je i zasluzio.Nakon vandalskog ponasanja i razbijanja dvojezicnih ploca,napada na hrvatske policajce,sprijecavanja hrvatskog drzavnog vrha da se pridruzi koloni bola u Vukovaru sad traze kao razgovor.Da bi se normalno na tu temu razgovaralo potrebno je da se Stozer vrati u "normalu".Prvo postovati trenutno vazeci Ustavni zakon,a onda kad se utvrdi stvarno stanje(stvarni procentualni udio jedne nacionalne manjine u spornom podrucju) ici u korektne razgovore i to bez ikakvog nasilja.Jer medalja ima uvijek dvije strane.

Avatar pašće3
pašće3
15:08 25.11.2013.

kako su ovi branitelji blesavi....da nevjeruješ . pa ako tvrde da je uvođenje ćirilice protu ustavno po članku 8 Ustavnog Zakona .....čemu im onda služi skupljanje glasova za referendum da bi manjine imale pravo na dvojezičnost samo ako postanu većina...a... tj preko 50% .....pa zar tim nisu sami sebi skočili u gubicu ?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije