Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naprasno završila

HDZ-ovci napustili sjednicu Odbora zbog ćirilice

odbor za veterane
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
14.11.2013.
u 10:36

Čim je predsjednik Odbora, HDZ-ov Josip Đakić predložio dnevni red, predstavnici vladajuće većine poručili su da to nije tema o kojoj bi taj odbor trebao raspravljati

Žestoko je počela i naprasno završila sjednica saborskog Odbora za ratne veterane već pri utvrđivanju dnevnog reda zbog druge točke, prijedloga zaključka o problematici postavljanja dvojezičnih natpisa u Vukovaru i primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je predložila 1/3 zastupnika Hrvatskog sabora, uglavnom HDZ-ovaca. Čim je predsjednik Odbora, HDZ-ov Josip Đakić predložio dnevni red, predstavnici vladajuće većine poručili su da to nije tema o kojoj bi taj odbor trebao raspravljati, pogotovo zato što je Gradsko vijeće Grada Vukovara izmijenilo Statut Grada i sad će čeka očitovanje Ministarstva uprave, a potencijalno i Ustavnog suda.

– Prije je ovaj odbor donio zaključak da taj problem treba riješiti Gradsko vijeće Grada Vukovara, i ono je problem riješilo i promijenilo Statut. Pričekajmo prvo očitovanje Ministarstva – rekao je potpredsjednik Odbora i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo te predložio da se do tada ova točka skine s dnevnog reda. HNS-ov Boris Blažeković dodao je kako dvojezične table uopće nisu tema za Odbor za ratne veterane.

- Ova problematika je ustavna i pravna tematika, a ne tematika ovog odbora. Ovo je politikantstvo i igranje, i Vukovar se po stoti put koristi za političke igre – primijetio je Blažeković, a Đakić je dodao da su branitelji striktno tražili da rasprave ovu temu i da se očituju što znači članak 8.Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

- Mi imamo obavezu to raspraviti jer je ova problematika striktno vezana za branitelje i žrtvu koju su podnijeli u Vukovaru – rekao je Đakić te dodao kako je 1/3 saborskih zastupnika predložila Saboru zaključak kojim od Vlade traže da se obveže da će poduzeti sve mjere da bi se poštovao i primjenjivao članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te da se odgodi postavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru do sljedećeg popisa stanovništva.

- Molim vas da budete uz građane Grada Vukovara i vukovarske branitelje. Molim vas da na pravom mjestu prije Dana sjećanja na žrtvu Vukovara bistrom glavom ovo raspravimo i nešto zaključimo da se ne bi prolijevala krv – nastavio je Đakić utvrdivši da se ćirilica itekako tiče stradanja branitelja jer je svaki zid u Vukovaru grafitima baš na tom pismu poručivao "Ovo je Srbija". Njegov stranački kolega Zvonko Milas dodao je da se tema posredno i neposredno tiče Domovinskog rata i branitelja.

- Krajnje je vrijeme da se prestanemo konfrotirati oko ovoga, govorimo o nečijem pravu i stvarnosti koja se sada događa. Ne pokazujete niti mrvicu empatije i zato se sve ovo događa – smatra Milas.

Vanjski član Odbora i predstavnik braniteljske populacije Ilija Vučemilović Šimunović zamolio je zastupnike da ne zatvaraju oči pred onim što se događa u Vukovaru jer je upravo Sabor mjesto za razgovor o ćirilici i za rješavanje te problematike.

- Ne mogu vjerovati da nismo svjesni situacije koja se događa, pa hrvatski branitelj je stradao u Vukovaru. Riješimo to ovdje da se ne bi rješavalo na ulici – zamolio je Vučemilović Šimunović.

SDP-ov Franko Vidović složio se sa svojim kolegama da ćirilica nije tema za Odbor za ratne veterane te da ovakve rasprave samo otežavaju situaciju u Vukovaru.

- Svi skupa moramo spustiti loptu na zemlju. I nije pala ničija krv, nego je čovjek pao, to je službeni podatak i ja tome vjerujem, a ne priči s ulice. Pričekajmo očitovanje Ministarstva uprave, ne radimo sada politički pritisak – kazao je Vidović te oporbi poručio da je sam zaključak koji predlažu Saboru kontradiktoran jer s jedne strane traže poštivanje članka 8. Ustavnog zakona o pravima manjina, a s druge odgodu primjene tog zakona u Vukovaru do idućeg popisa stanovništva. HDZ-ov Tomislav Ivić odgovorio mu je da vladajući očito žele pobjeći od rasprave ovog aktualnog problem, a do problema je došlo, dodao je, upravo zato što se odbija razgovarati o njemu. Đakić je primijetio da očito vladajući misle da Odbor nije nadležan ni za raspravu o prvoj točki dnevnog reda – prijedlogu Zakona o socijalnom radu.

- Vi skidate dnevni red, napustit ćemo sjednicu ako tako bude. Nemojte ignorirati ovu temu jer ćemo stvoriti još žešću raspravu i konflikt koji tinja u Vukovaru – poručio je Đakić, nakon čega je Sabo ponovio da još nije vrijeme za raspravu.

- Svaki naredni odbor ćemo bojkotirati zbog ovoga. Nisam se nadao ni u najcrnjoj mori da biste mogli ovako ignorirati prava branitelja i temu koja mjesecima puni novinske stupce. Sramite se, napuštamo sjednicu – kazao je Đakić te sa stranačkim kolegama napustio sjednicu, nakon čega je Sabi kao potpredsjedniku preostalo samo otkazati sjednicu jer više nisu imali kvoruma za raspravu.

- Ja nemam razloga da se zbog ičega sramim – zaključio je gradonačelnik Vukovara.

>> Troje ozlijeđenih nakon oštećivanja dvojezičnih ploča

Komentara 37

DU
Deleted user
12:09 14.11.2013.

SDP-ov Franko Vidović:"zaključak koji predlažu Saboru kontradiktoran jer s jedne strane traže poštivanje članka 8. Ustavnog zakona o pravima manjina, a s druge odgodu primjene tog zakona u Vukovaru do idućeg popisa stanovništva". Pri izjavi Vidović svjesno zanemaruje činjenicu da je Zakon od dvojezičnosti u Vukovaru primijenjen ogoljelim institucionalnim nasiljem jer zakonom predviđeni uvjeti prije same primjene Zakona (nužna ptethodnica o nedvosmisleno utvrđenom borju pripadnika nacionalne manjine u jednom mjestu) namjerno nije provjerena niti utvrđena, S hodno tome HDZ-ovi zastupnici imaju pravo u oba prijepora . Striktno poštivanje članka 8. Ustavnog zakona, 2. Zato što ova vlast očevidno ne želi provjerom utvrditi stvarni broj Srba naseljenih u Vukovaru, jedino rješenje je sačekati iduči popis stanovništva.

DA
dante76
12:27 14.11.2013.

A kam su otisli, u centar za borbu protiv Alzheimera? Najprije izglasaju cirilicu a onda zbog te iste stvari napustaju iz protesta. Naravno, kad se vrate na vlast onda ce zajedno sa Srbima postavljati te iste ploce.

TZ
TEZNO ZAKON
13:02 14.11.2013.

HDZ treba poslati Ustavnom sudu Hrvatske prijedlog o tome da Ustavni sud ocijeni odluku Hr vlade o uvodjenju cilirice u Vukovaru i da li je vlada ovim postupkom i odlukama povrijedila Ustav Hrvatske te clanak 8 ustavnog zakona o manjinamaa gdje stoji i da vecinski narod mora biti suglasan ako je odluka donesena u ime bilo koje nacionalne manjine !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije