Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEGATIVNO MIŠLJENJE

Vlada protiv SDP-ova prijedloga koji bi maknuo molitelje iz kruga svih zdravstvenih ustanova

Šibenik: Krenula korizmena kampanja inicijative 40 dana za život
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
13.12.2023.
u 17:38

Vlada, međutim, odgovara kako se Zakonom o javnom okupljanju ne zabranjuju okupljanja, da se to pravo može tek ograničiti kako bi se zaštitila prava drugih ljudi. Pa navodi kako su već propisana ograničenja po kojima u krugu bolnica ne smije biti javnih prosvjeda koji bi ometali pristup vozilima hitne pomoći i remetili mir bolesnicima.

Vlada je danas dala negativno mišljenje na prijedlog Kluba zastupnika SDP-a da se u potpunosti onemogući javno okupljanje u krugu bolnica i drugih zdravstvenih ustanova, kojim najveća oporbena stranka cilja na katoličke aktiviste koji se pred bolnicama mole za prestanak pobačaja.

U prijedlogu izmjena Zakona o javnom okupljanju SDP procjenjuje da važeći zakon nedovoljno precizno zabranjuje takva okupljanja, koja smatraju narušavanjem privatnosti pacijenata i bolesnika. Zbog toga predlažu da se detaljnije propiše zabrana okupljanja ispred zdravstvenih ustanova, bolnica, klinika i ordinacija, obrazlažući da će na taj način dodatno osnažiti pravo pacijenata na neometan pristup korištenju zdravstvene usluge i njege te osnažiti pravo pacijenata na privatnost.

Vlada, međutim, odgovara kako se Zakonom o javnom okupljanju ne zabranjuju okupljanja, da se to pravo može tek ograničiti kako bi se zaštitila prava drugih ljudi. Pa navodi kako su već propisana ograničenja po kojima u krugu bolnica ne smije biti javnih prosvjeda koji bi ometali pristup vozilima hitne pomoći i remetili mir bolesnicima.

VEZANI ČLANCI

"To jasno ukazuje da je zakonodavac prepoznao bolnice kao mjesta od javnog interesa te je, uvažavajući odredbe Ustava, Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i praksu Europskog suda za ljudska prava, pravo na mirno okupljanje i javni prosvjed u odnosu na bolnice ograničio u mjeri koja je nužna i razmjerna zbog postojanja opravdanih interesa da se zaštiti mir bolesnicima i osigura pristup vozilima hitne pomoći", stoji u mišljenju kojim Vlada Saboru sugerira da odbije SDP-ov prijedlog.

Vlada nadalje navodi kako je od 2021. do listopada ove godine u blizini bolnica održano 76 mirnih okupljanja i javnih prosvjeda i 79 "drugih oblika okupljanja" te kako ni u jednom slučaju nije došlo do ometanja pristupa vozilima hitne medicinske pomoći niti su zaprimljene obavijesti o remećenju mira bolesnicima.

A s obzirom da SDP predlaže da se zabrana javnih okupljanja proširi na sve zdravstvene ustanove, klinike i ordinacije, kojih u gradovima ima veći broj na različitim međusobnim udaljenostima, Vlada uzvraća kako bi to onemogućilo održavanje mirnih okupljanja koja se ne odnose na zdravstvene usluge, primjerice organizirano izražavanje stavova građana o njihovim neposrednim interesima iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave i slično.

"Pored navedenoga, ograničavanje mogućnosti prava na mirno okupljanje i javni prosvjed u krugu od najmanje 200 metara od svih zdravstvenih ustanova, a posebno ordinacija nije primjenjiva s obzirom na njihove lokacije u Mreži javne zdravstvene službe", dodaje Vlada.

VIDEO Jeste li se ikada pitali kako izgledaju 'tajne odaje' u dvorani Vatroslava Lisinskog? Evo prilike da zavirite

Ključne riječi

Komentara 5

NN
novo nenormalni
18:30 13.12.2023.

dobar prijedlog, takvim ustanovama treba približiti lgbt.... aktiviste i progresivne tolerantne ljevičare

HO
homofobic
23:21 13.12.2023.

U "zdravstvenim" ustanovama lijecnici ce uciniti sve sto je u njihovoj moci a malo ekstra molitve bi moglo dobro doci!

PE
Pendrek57
11:24 06.01.2024.

SDP-ovce zabraniti u Hrvatskoj. Anti katolicka i anti Hrvatska partija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije