Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaželio dobrodošlicu predsjednici

Milanović: Što se nas tiče, selidba u Visoku ulicu može početi odmah

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
15.01.2015.
u 10:22

Riječ je o oprostu dugova najsiromašnijim građanima koji duguju do 35.000 kuna, a koji nemaju novca ni imovine kojim bi ga vratili

U uvodnom obraćanju na današnjoj sjednici Vlade premijer Zoran Milanović osvrnuo se na rezultate predsjedničkih izbora i kazao kako zahvaljuje Ivi Josipoviću te želi dobrodošlicu novoj predsjednici.

– S bivšim predsjednikom dobro smo surađivali, pa vjerujem da će tako biti i ubuduće. Ja, kao predsjednik izvršne vlasti, pozivam predsjednicu da svaki četvrtak odvojimo vremena za razgovor o tome što je Vlada radila u ove tri godine i što će raditi u sljedećih godinu dana. Vrata su otvorena. Što se tiče želje predsjednice da preseli rezidenciju u Visokoj ulici, što se nas tiče, ta selidba može početi odmah nakon inauguracije i tim prije ako je to u duhu štednje, kazao je Milanović.

– S novom predsjednicom surađivat ćemo u okviru zakona, otvoreni smo za razgovor – naglasio je premijer.

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila Prijedlog zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava kojim se u hrvatsko zakonodavstvo prenosi direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi okvira za oporavak i sanaciju kreditnih institucija i investicijskih društava. Glavna je ideja te smjernice da se trošak sanacije s poreznih obveznika, odnosno građana, premjesti na dioničare i vjerovnike.

Prihvaćen je i Nacrt prijedloga strategije suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020.godine.

– Prema EU, ostvarili smo napredak u borbi protiv korupcije. Trebamo staviti naglasak na prevenciju, to jest uklanjanje uzroka korupcije, kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Na dnevnom redu bio je i prijedlog sporazuma o mjerama za ublažavanje financijskih poteškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima. Riječ je o oprostu dugova najsiromašnijim građanima koji duguju do 35.000 kuna, a koji nemaju novca ni imovine kojim bi ga vratili.

– Svjesni teškog stanja dijela građana koji su blokirani zbog dugotrajne krize, ova odluka bit će novi početak za oko 60.000 naših građana. Ovo je dobrovoljni sporazum kojem će pristupiti četiri velika grada, teleoperateri. Ovo je jednokratan otpis duga, ne može se očekivati da će Vlada ponoviti ovu mjeru. Mislim da smo pokazali socijalnu osjetljivost za one koji su najugroženijim, kazala je Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i istaknula kako će se otpisivati dugovi do 25.000 kn prema tvrtkama u državnom vlasništvu i oni do 10.000 kn prema privatnim tvrtkama.

Premijer Milanović rekao je kako je to prvi put da je Vlada na ovakav način odlučila riješiti problem i to ''ne preko koljena'', ne zakonom, već dogovorom.

– To je dokaz da smo humana vlada. Treba plaćati račune, ali kad se netko nađe u ovakvoj nevolji, treba mu pomoći i na to smo ponosni – kazao je Milanović.

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je kako Vlada podržava donošenje Zakona o referendumu koji je predložio Odbor za Ustav

Na sjednici je dana suglasnost na donošenje obavijesti o namjeri davanja koncesije i dodjeli koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže radi realizacije turističkog razvojnog projekta Kupari. Prijedlog o davanju suglasnosti upućuje se Hrvatskom saboru kako bi se obvezujući krug natječaja za Kupare mogao raspisati za koncesijsko razdoblje od 99 godina.

– Ovo je još jedan od velikih projekata koji je dugo stajao na dnu ladice. Uredili smo dokumentaciju i vlasničkopravne odnose za Kupare. Sada se može ići u realizaciju. Odradili smo veliki posao koji nitko drugi nije znao napraviti. Riječ je o investiciji od nekoliko stotina milijuna eura zahvaljujući kojoj će se zaposliti velik broj ljudi – kazao je Milanović.

>> Pogledajte kojim se gospodarskim rezultatima pohvalila Vlada!

Ključne riječi

Komentara 160

Avatar docCL
docCL
09:58 15.01.2015.

Nastavlja se redovno mlacenje prazne slame cetvrtkom i pretakanje iz supljeg u prazno. Nadam se da su se neki clanovi Vlade otreznili od nedjeljnog pijanstva jer onakve objede KGK i njezinih biraca mogu izreci samo alkoholizirane osobe.

Avatar dalibor_d
dalibor_d
10:12 15.01.2015.

A gdje je nestao onaj Zoki od nedjelje uvečer?

SW
swic
10:12 15.01.2015.

Blago vama narode ! Opet vam slijedi zaduzenje kako najavi Lalovac , naravno zahvalite Milancetu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije