Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPNJA BIRAČA

Vlada je podijelila bon svakom umirovljeniku, a mogu ih potrošiti do kraja rujna

Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
06.09.2019.
u 09:20

zbori u glavnom gradu u kojem vlada 71-godišnjak blizak premijeru, ali 27 godina mlađi oporbenjak s gitarom u ruci planira mu 13. listopada pomrsiti planove.

Pet oporbenih stranaka u Budimpešti udružilo se protiv kandidata stranke Fidesz premijera Viktora Orbána kako bi osvojili glavni grad. Građani Budimpešte nisu Orbánovi obožavatelji, ali zbog razjedinjenosti oporbe nisu to na biralištima uspjeli pokazati.

Sada je kandidat za novog gradonačelnika Budimpešte, na izborima koji su zakazani za 13. listopada, liberal Gergely Karácsony (44), koga podupire cijela oporba, osim stranke desnice Jobbik, i mogao bi poraziti Orbánova kandidata i sadašnjeg gradonačelnika mađarskog glavnog grada Istvána Tarlósa (71). Dakako sve je to u kondicionalu, ali Karácsony je optimist, jer su oporbene stranke dogovorile zajedničku potporu pojedinim kandidatima u 23 okruga Budimpešte.

Prije više opozicionara

Tako što prije samo nekoliko godina nije bilo moguće, drži Karácsony, koji je načelnik jednog od okruga, Zuglóa, izabran 2014. Na europarlamentarnim je izborima u svibnju ove godine Fidesz u Budimpešti osvojio 41,17 glasova (a u jednom od okruga u središtu grada samo 31,72 posto), u odnosu na 52,56, koliko je osvojio na nacionalnoj razini.

– Moraš dovesti različite političke čimbenike na istu platformu, a ti čimbenici uobičajeno nisu navikli raditi jedan s drugim. Dolaze iz različitih političkih kultura koje su međusobno i ideološki različite – objašnjava Daniel Berg, član upravnog vijeća liberalne stranke Momentum koja je na europskim izborima u Budimpešti dobila 17,35 posto glasova, a na nacionalnoj razini 9,93 posto glasova, kako prenosi europski portal Politico.

Foto: GettyImages

I u Mađarskoj bi se moglo dogoditi ono što se dogodilo u Turskoj, gdje je u Istanbulu postao gradonačelnik oporbenjak stranci predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

Karácsony je sada jedinstveni kandidat oporbe Orbánovu gradonačelniku, a proteklih su godina birači u Budimpešti birali između tri opozicijska kandidata, pa je ta opcija bila osuđena na poraz. Sada su dogovarali koga zajednički kandidirati u svim okruzima. Oporba Orbánu nije bila nikad tako ujedinjena i, da je premijer zabrinut za rezultate izbora u Budimpešti, dokaz je što je koncem kolovoza njegova vlada podijelila bon od oko 27 eura svakom umirovljeniku koji mogu potrošiti do konca rujna. To znači da na neki način Orbán “kupuje” birače. Pitanje je i kakav će biti odaziv na birališta onih birača među kojima Orbán nije popularan. Drugo je pitanje i hoće li, u slučaju pobjede, Karácsony imati većinu u gradskom vijeću ili će većinska stranka biti Fidesz.

“Vlast traži neprijatelje”

Na pitanje što će kazati Orbánu u slučaju da postane gradonačelnik Budimpešte, Karácsony je rekao kako se nije kandidirao da grad uvede u bitku. Orbán je onaj koji voli rat i koji stalno traži nekog neprijatelja. Ili je to Europska unija, ili migranti, ili George Soros, ili komunisti… nabrajao je Karácsony neke Orbánove “neprijatelje”.

U subotu su oporbene stranke otvorile predizbornu kampanju na Slobode (Szabadság tér), “himnu” njihove kampanje, Pjesmu promjene (Változás), izveo je poznati mađarski glumac Tamás Szabó Kimmel. Na pozornici je bio i Karácsony s gitarom u rukama kazavši kako nije svirao posljednjih 20 godina. Tekst pjesme kritizira Fidesz i sadašnjeg gradonačelnika Tarlósa.

Karácsony je kazao kako je promjena pitanje “života ili smrti”. Mnoge osobe umiru zbog zagađenosti u Budimpešti, u kojoj Tarlós smanjuje zelene površine i gradi stadione. Želi uvjeriti birače kako promjena nije samo nada, već stvarna prilika. Kaže kako neće biti sagrađen ni jedan novi stadion dok u svakom okrugu ne bude jedan aparat za računalnu tomografiju. Prema nedavnim anketama koje donosi mađarski Nézőpont, Tarlós je u vodstvu ispred Karácsonyja 51 prema 43 posto, ali finiš kampanje u kojoj bi oporbeni kandidat mogao iskoristiti uzlazni trend mogao bi biti neizvjestan.

Pogledajte video

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
10:49 06.09.2019.

Šok i nevjerica! A ja se već zabrinula da su adezejovci odlučili odriješit kesu. Idem popit još jednu kavu da dojdem k sebi!

Avatar nekakav
nekakav
11:55 06.09.2019.

znači, mađarska oporba će se okupiti u jednu koaliciju, u kojoj neće biti samo orbanovih i roma.. i nadaju se otežati novi mandat orbanu... čudna ekipa... orban je pametan. ljetuje kod nas. a radi za mađare. mi ljetujemo doma, a za nas se nitko ne brine. ni ne radi.

DU
Deleted user
11:38 06.09.2019.

Ha, ha, ha, 5 stranaka i još mu niš nemreju!!! Orban je zakon!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije