Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNI ZADATAK

Vjeroučiteljica pitala djecu bi li radije sjedila pored Srbina ili prostitutke. Oglasila se škola

Foto: OŠ Milan Brozović
1/3
05.03.2021.
u 12:05

Kao škola, apsolutno se zalažemo za mir, toleranciju i uvažavanje različitosti te upravo tome svakodnevno i poučavamo naše učenike i neizmjerno nam je žao ako je došlo do iznošenja neprimjerenih poruka našim učenicima, istaknula je ravnateljica.

Na društvenim mrežama počeo se širiti zadatak koji je vjeroučiteljica u osnovnoj školi pokraj Rijeke podijelila učenicima 8. razreda.

 

"Ukrcavaš se u vlak na relaciji Zagreb – Indija. Put će trajati tjedan dana. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš birati kao suputnike u svom kupeu", navodi se u zadatku upućenom osmašima u kojem oni trebaju navesti tri osobe s kojima bi htjeli putovati i tri osobe s kojima nikako ne bi željeli putovati.

Na popisu se nalazi homoseksualac, srpski vojnik iz Bosne, Rom koji je tek izašao iz zatvora, prostitutka iz Berlina, liječnik specijalist za pobačaje. Također se nalaze i kompjutorski haker, Jehovin svjedok, turska glumica vrlo uspješna u Hollywoodu, engleski nogometaš, reper koji živi alternativnim načinom života i mladi umjetnik koji boluje od AIDS-a.

Foto: OŠ Milan Brozović

Zadatak je izazvao i više nego burne reakcije na društvenim mrežama.

"Ovo je jako, jako opasno", navodi se u jednom od komentara.

"Ovo je vježba za puno stariju dob. Nikako za 8. razred osnovne. Cilj je da se grupno obrazloži zašto da i zašto ne, ali lako je moguće da se u ovom slučaju zloupotrebljava."

"Nadam se da će mi dijete doći s ovim da mu prenesem malo mudrosti. Svakako biram prostitutku iz Berlina, homoseksualca i starijeg redovnika s Biblijom. Btw, bio bi to jedan od lakših životnih izbora. Što da vam kažem?! Prošle godine mi život pao, a čini mi se da je i ova loše počela", stoji u jednom komentaru.

 

Reakcija škole

Ravnateljica Osnovne škole Milana Brozovića, prof. Sandra Krpan komentirala je sporni zadatak na stranicama škole.

"Tijekom današnjeg dana na društvenim mrežama počeo se širiti sporni sadržaj putem društvenih mreža, vezano uz radni zadatak iz Vjeronauka.Nakon dobivenih obavijesti i pritužbi na isti, odmah sam pristupila provjeri navedenog i utvrdila sljedeće:

– Vjeroučiteljica jest dala nastavni listić učenicima osmih razreda.

– Zatražila sam pisano očitovanje vjeroučiteljice nakon obavljenog telefonskog razgovora s vjeroučiteljicom.

– U razgovor je uključena stručna suradnica škole, socijalna pedagoginja, jer sadržaje ocjenjujemo neprimjerenim iako vjeroučiteljica navodi da je nastavni listić upotrijebila kako bi učenike naučila da ne trebaju imati predrasude prema ljudima.

Apsolutno kao Škola  zalažemo se za mir i toleranciju i uvažavanje različitosti i upravo tome svakodnevno i poučavamo naše učenike i neizmjerno nam je žao ukoliko je došlo do iznošenja neprimjerenih poruka prema našim učenicima.  O svemu navedenom obavijestit ćemo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Riječku nadbiskupiju, zatražiti stručno-pedagoški nadzor te postupiti sukladno pravilnicima i Zakonu nakon utvrđenog potpunog činjeničnog stanja", navodi se u priopćenju koje potpisuje ravnateljica škole Sandra Krpan.

O cijelom slučaju oglasila se i stranka Glas.

"Zadaća iz vjeronauka u kastavskoj osnovnoj školi, u kojoj se ističu "liječnici koji obavljaju pobačaj”, homoseksualci, "Rom koji je upravo izašao iz zatvora”, ne može biti poticaj za raspravu o toleranciji u kontekstu nastave iz vjeronauka. Ako ništa drugo, dobro su nam poznati stavovi hrvatske Katoličke crkve o homoseksualcima i pobačaju, i teško da možemo povjerovati da su se u zadaći vjeroučiteljice koju zapošljava ta ista crkva oni našli s namjerom da se učenike potiče na otvoren i tolerantan stav.

Mjesto za ovakve zadaće postoji i zove se nastava građanskog odgoja. I to prema kurikulumu koji propisuje hrvatska država, a ne Katolička crkva, i sa stručnim obrazovnim kadrovima koje je za to zaposlila. Podsjećamo da se GLAS od osnivanja zalaže za izbacivanje vjeronauka i uvođenje građanskog odgoja u škole te da je prva i jedina stranka koja je 2018. u Saboru predložila reviziju ugovora sa Svetom stolicom. Reviziju tih ugovora će uskoro u Saboru ponovno predložiti zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš", navodi se u priopćenju stranke GLAS.

 

Ključne riječi

Komentara 113

HO
Honest
12:15 05.03.2021.

halabuka oko ničega,a kao drugo radi se o srpskom vojniku iz Bosne u zadatku,naslov je manipulativan.

AL
AlojzVjekoslav
12:41 05.03.2021.

Nigdje u pitanju ne piše riječ "ili". Vaš je problem što upitnik nije podjelila Rada Borić ili Vesna Teršelić nego vjeroučiteljica. Ova pitanja se postavljaju djeci u cijeloj EU. Da se mene naprimjer pita, bi li sjedio u kupeu sa neopranim skitnicom ili čistim novinarom VL, ja bi se zasigurno odlučio za ovog prvog

KP
konzervativni_preporod
12:21 05.03.2021.

Vjeroučiteljica je htjela promicati toleranciju među drugačijim ljudima stoga nije čudno da ju sada napadaju radikalni ljevičari čija ideologija se zasniva na konfliktima različitosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije