Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najstariji grad u Europi

Vinkovci, naselje u kojem se živi dulje od 8000 godina

Vinkovci
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/5
20.04.2018.
u 12:00

Procjenjuje se da je do sada arheološki istraženo svega oko 14 posto grada unatoč tome što se istraživanja provode već 70 godina

Vinkovci su najveći grad u Vukovarsko-srijemskoj županiji i najstarije europsko naselje u Europi s oko 8300 godina neprekidnog života. Dokaz je bezbroj arheoloških nalaza koji govore o prošlosti Vinkovaca od neolitika i mlađeg kamenog doba do danas.

– Na samoj obali Bosuta imamo osam metara debele kulturne slojeve u kojima nema praznih razdoblja i gdje se jasno vidi kako se različite kulture samo nastavljaju na prethodnu. I tako do danas. Mnogo toga, kada se govori o prošlosti Hrvatske i nekadašnjem životu, može se vidjeti i doznati samo u Vinkovcima i na to smo neizmjerno ponosni – kaže kustos u arheološkom odjelu Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić govoreći o povijesnoj važnosti grada.

Objašnjava i da se Vinkovci nalaze na idealnom prostoru uz rijeku Bosut i na području s umjerenom klimom što je imalo oduvijek veliku ulogu. Tu su i šume bogate raznom divljači, Bosut prepun ribe, ali i plodna polja. Sve to prepoznato je i prije više od 8300 godina otkako se u Vinkovcima vodi neprekidan život. O povijesnoj važnosti Vinkovaca govore i razni arheološki nalazi među kojima svakako treba istaknuti prije svih najstariji indoeuropski kalendar Orion koji datira 2600 godina prije Krista kao i ostavu srebra iz rimskog vremena. Procjenjuje se da je do sada istraženo svega oko 14 posto grada unatoč činjenici što se istraživanja vode 70 godina.

Gdje god zakopaju lopatu

Prema riječima Vulića, nitko ne zna kakvo saznanje već sutra može donijeti nekakvo istraživanje ili iskopina. Grad je gotovo cijeli potencijalno arheološko nalazište. Građani često kažu da se, gdje god se zakopa ašov, pronađe nekakav arheološki nalaz. Ta činjenica prepoznata je još 1972. kada je dobar dio grada proglašen arheološki zaštićenom zonom što znači da je prije svake gradnje u toj zoni neophodno provesti arheološka istraživanja ili nadzor. Takav način rada rezultirao je i činjenicom da je pronađeno na tisuće raznih predmeta, keramike, gline, posuđa, nakita, kostiju… Koliko toga ima, govori i podatak da je samo oko tri posto arheoloških nalaza izloženo u Gradskom muzeju, dok se najveći dio čuva u muzejskim depoima. Vulić prepričava i kako je ostava srebra u dva navrata „promašena“ za metar do dva tijekom radova. Naime, 70-ih godina prošlog stoljeća, kada se radio jedan objekt, temelji su ostavu promašili za dva metra, a nešto poslije, kada se radio šaht, za metar. Srebro je ipak pronađeno 2012.

– U Gradu smo svi svjesni povijesne važnosti Vinkovaca i koliko je to turistički potencijal ne samo za grad nego i za cijelu županiju. Vinkovce planiramo brendirati kao najstarije europsko naselje u kojem turisti zaista imaju što vidjeti. Imamo velike planove, ali ništa ne ide preko noći i za sve treba novca i vremena. Ipak, siguran sam da ćemo uspjeti jer i Vinkovci, kao i cijela županija, zaista imaju što pokazati Hrvatskoj ali i svijetu - kaže Vulić.

Krajem prošle godine izrađen je i masterplan turističkog razvoja Vinkovaca koji bi gradu trebao donijeti jedan sasvim novi, drukčiji i bolji turistički segment. Prema riječima Vulića, plan je istaknuti da su Vinkovci najstarije naselje u Europi, ali i u cijelom tom procesu sagraditi i stvoriti niz novih kulturnih sadržaja. Računaju i na to da će Gradski muzej Vinkovci uskoro krenuti u obnovu, ali i početi gradnju arheološkog parka na Sopotu koji bi bio jedini neolitički park u krugu od 500 kilometara.

Revitalizacija Meraje

U planu je i da se Meraja, najstarija građevina u Vinkovcima koja datira iz 13. stoljeća, revitalizira i pretvori u interpretacijski centar u kojem bi se sagradio i muzejsko-informativni centar u kojem bi na suvremen način bila prikazana povijest Vinkovaca. Radilo bi se i na lokalitetu Kamenica gdje bi se također gradio mali muzejski centar. Tu je, kako kaže Vulić, i niz manjih projekata koji bi se proveli, a sve s ciljem da turisti doznaju više o Vinkovcima i njihovoj bogatoj prošlosti.

– Turistički su potencijali grada veliki i jedinstveni, i to ne samo zbog nalaza iz daleke prošlosti i činjenice da su u gradu rođena dva rimska cara. Vinkovci su isto tako i grad u kojem su rođene i djelovale mnoge poznate povijesne osobe poput bana Josipa Šokčevića, pisca Ivana Kozarca, skladatelja Josipa Runjanina – kaže direktorica Turističke zajednice Vinkovci Martina Matković.

U međuvremenu Turistička zajednica s partnerima provodi niz projekata kojima je cilj prikazati povijest grada, ali i privući što veći broj turista.

Komentara 2

NE
nemanatrag
13:56 20.04.2018.

Znači da tamo žive Metuzalemi od 8000 godina!?

VI
virtual1
07:46 21.04.2018.

8000 god a grad u raspadu, raseljen i siromašan. kakav uspjeh....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije