Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGAO NA ALKU

VIDEO Tomašević iz Sinja: 'U Zagrebu vodostaj Save pada. Vrhunac vodnog vala je prošao'

Dolazak uzvanika na 308. Sinjsku alku
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/18
06.08.2023.
u 16:28

Prema prognozi i stanju vodostaja Hrvatskih voda za nedjelju, 6. kolovoza, istaknuto je da je vrh vodenog vala rijeke Save prošao kroz Zagreb oko ponoći, pri čemu je ostvaren maksimalni vodostaj od 440 centimetara

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević stigao je u Sinj te istaknuo kako se uvijek potrudi doći na Alku. "Kao gradonačelnik se trudim nastaviti dugu tradiciju da gradonačelnik glavnog grada bude na Sinjskoj alci", rekao je Tomašević uoči početka 308. Alke. 

Uhićenje pripadnika HOS-a, kao niti navode sinjskog gradonačelnika Mire Bulja, nije htio komentirati. Kaže, naime, kako se protekle dvije noći više bavio vodostajima Save. "Ono što je dobro, da isto kažemo, u Zagrebu vodostaj Save pada. Vrhunac vodnog vala je prošao. To mi je primarno u fokusu zadnja tri dana, još od kada je sve krenulo u petak", ističe Tomašević. 

VIDEO Tomašević: 'Vrhunac vodenog vala je prošao' (snimila Slavica Vuković)

U nedjelju u 12 sati uvedeno je izvanredno stanje obrane od poplava vezano za porast vodostaja na 923 centimetra na mjerodavnom vodomjeru Rugvica s tendencijom daljnjeg porasta, izvijestilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite. Izvanredno stanje je na snazi i za područje vezano za Muru i Mursko Središće, gdje je zabilježen rekordan vodostaj, a izvanredne mjere vrijede za područja: Drava - Botovo; OK Lonja-Strug - Ustava Prevlaka; Sava - Rugvica, Ustava Prevlaka i Dubrovčak.

"Sve angažirane operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite su na terenu, gdje poduzimaju mjere obrane od poplave te pomno prate situaciju. U pripravnosti su i dodatne snage koje će biti aktivirane u slučaju potrebe", poručili su iz Ravnateljstva Civilne zaštite. Pozvali su građane na dodatan oprez i odgovorno ponašanje u područjima koja su ugrožena poplavama, da ne ulaze u vodu i poštuju izdana upozorenja i znakove zabrane.

VEZANI ČLANCI:

Stanovnici Brdovca smješteni u društveni i vatrogasni dom

Vodostaj opada u općini Brdovec, a za stanovnike čije su kuće i okućnice poplavljene osiguran je smještaj u društvenom i vatrogasnom domu u Drenju Brdovečkom. Ondje su iz Logističkog centra Ravnateljstva Civilne zaštite osigurani i dostavljeni mobilni kreveti, jastuci i deke.

Prema hidrološkom izvješću Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), tijekom dana nestabilno vrijeme se zadržava nad slivovima Drave, Mure i Save u Hrvatskoj i susjednim uzvodnim zemljama te može rezultirati novom obilnijom oborinom koja može utjecati na povećanje protoka i vodostaja. Oborinski scenarij od proteklih dana, prema trenutnim prognozama, nije izgledan. Današnja prognoza ukazuje na moguće obilnije oborine na području Jadrana, Gorskog kotara i Like koje mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava.

GALERIJA Državni vrh i brojni uzvanici stigli u Sinj na 308. Alku

Dolazak uzvanika na 308. Sinjsku alku
1/31

Vrh vodenog vala kroz Zagreb prošao oko ponoći

Prema prognozi i stanju vodostaja Hrvatskih voda za nedjelju, 6. kolovoza, istaknuto je da je vrh vodenog vala rijeke Save prošao kroz Zagreb oko ponoći, pri čemu je ostvaren maksimalni vodostaj od 440 centimetara, kao i da su ti vodostaji bili na razini 20-ak centimetara niže u odnosu na vodeni val iz 2010.

Vodostaj rijeke Save u Zagrebu u nedjelju, u 8 sati, iznosio je 430 centimetara s tendencijom daljnjeg laganog opadanja. Zamjetnije opadanje vodostaja rijeke Save u Zagrebu očekuje se danas u poslijepodnevnim satima.

VIDEO Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je snimku iz zraka poplavljenog Zagreba i okolice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije