Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPLAVE U HRVATSKOJ

VIDEO Drava prijeti selima uz Podravinu; Sava kod Rugvice i dalje raste: 'Dečki rade boks barijere'

Mursko Središće: Poplavljene kuće u Murskoj ulici
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/28
06.08.2023.
u 23:00

Na kritičnim točkama uz Savu i Muru gdje je proglašeno izvanredno stanje, građani pomažu službama zaštititi ulice i domove od vodenog vala

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je kako su Hrvatske vode uvele izvanredno stanje obrane od poplava na branjenom području međudržavne rijeke Mura i Drava, a vezano na vodostaj rijeke Mure na vodomjeru Goričan s tendencijom daljnjeg porasta. Najkritičnije je u Murskom Središću gdje je Mura jutros dosegla 537 cm, iako se prognoziralo "tek" 500 do 520. Time je oboren rekord iz 2014. kada je maksimalni vodostaj iznosio 528 cm.

TIJEK DOGAĐAJA:

22:55 - Načelnik općine Rugvica Mato Čičak izjavio je u nedjelju navečer da Sava kod Rugvice i dalje raste i da je njen vodostaj u 22 sata iznosio 952 centimetra.

"Na žalost Sava i dalje raste, dečki i dalje rade boks barijere, nadamo se da će sve biti u redu“, rekao je Čičak Hini.

Izvanredno stanje obrane od poplava u toj općini smještenoj 20-ak kilometara jugoistočno od Zagreba uvedeno je u nedjelju u podne zbog porasta vodostaja Save na 923 centimetra na mjerodavnom vodomjeru Rugvica s tendencijom daljnjeg porasta. 

Općina na svojom mrežnoj stranici navodi da se izvanredno stanje proglašava kad Sava dosegne razinu od 920 centimetara.

Čičak kaže da je na kritičnoj točki u Hrušćici, naselju u općini Rugvica, angažirani 70 ljudi, a na drugim lokacijama na nasipu njih 200-tinjak.

S nama je od nedjelje popodne i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković, pa se nadam da će sve proteći u redu, rekao je u nedjelju navečer Čičak.


22:15 - Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je kako su Hrvatske vode uvele izvanredno stanje obrane od poplava na branjenom području međudržavne rijeke Mura i Drava, a vezano na vodostaj rijeke Mure na vodomjeru Goričan s tendencijom daljnjeg porasta.

"Obzirom da rijeka Mura bilježi rekordan vodostaj, a i nivo rijeke Drave raste, na cijelom području aktivno se provode mjere obrane od poplave, prepumpava se voda te pune vreće s pijeskom i postavljaju na ugrožena područja", ističe se. 

 


22:13Tatjana Vujnović, voditeljica Službe u sektoru za hidrologiju, dala je izjavu za HRT, a podijelio ju je i DHMZ na svom Twitteru. "Vodni val po Savi seli se nizvodno. Trenutno je vrh u Rugvici i Prevlaci gdje je isto izvanredno stanje te će se seliti dolje. Cijeli proces će trajati danima jer je rijeka Sava u tom dijelu vrlo spora", kazala je. 

 


22:07 - Nabujala Drava uslijed obilnih kiša u nedjelju je ozbiljno zaprijetila i dijelu Podravine, točnije selima uz rijeku. Prometnice koje vode do nekih sela već su poplavljene, a kod Botova Drava se prelila i vodom poplavila polja.

Ova noć bit će kritična za Drnje i Botovo gdje se od jutarnjih sati grade zečji nasipi. U akcijama sprječavanja plavljenja sudjeluju javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva i volonteri.

Stanje se mijenja iz minute u minutu, a najnovije vijesti dolaze iz Drnja. Put prema Botovu odnosno Šoderici je zatvoren, može se doći do centra Drnja i skrenuti za Torčec. Ne može se ni od Šoderice prema Drnju, hitne službe zatvorile su taj put.

Dravski most kod Botova je zatvoren pa se ni od strane Gole ne može prema Drnju, već se mora ići prema Đelekovcu. U Drnju se radi svim snagama kako bi se spasila imovina ljudi, a najkritičnije razdoblje očekuje se noćas i u ponedjeljak tijekom dana.

Gotovo sve prognoze navješćuju rekordan vodostaj koji bi trebao premašiti dosad rekordnih 577 centimetara iz 2014. godine i doseći prognoziranih 650 centimetara.

VEZANI ČLANCI:


20:30 - Vodostaj Mure u Murskom Središću u 19 sati ponovno je bio na rekordnih 537 centimetara. Prvi put je ta rekordna razina izmjerena jutros u 5 sati, nakon čega je polako padala.

- Od petka radimo dan i noć. Prepumpali smo već milijune litara vode. Centar je i dalje suh i vjerujemo da će tako i ostati. U Murskoj ulici, odvojku Martinske i na spoju Matije Gupca i Murske ulice smo također već u petak gradili zečje nasipe i nasipe od zemlje te upozoravali domaćinstava da stvari u najnižem dijelu podignu na povišeno. Tamo je problem preniskog nasipa i visokih podzemnih voda koje se dižu skupa s vodostajem Mure i jednostavno izlaze iz zemlje. Također bi trebalo izgraditi betonski zidić kod jedne kuće. O svemu tome ćemo s Hrvatskim vodama nakon ove ugroze i tražiti rješenja s obzirom da je to u njihovoj nadležnosti. Kuće su na povišenom, a voda je ušla u jedan podrum, dvije garaže i jedno dvorište - istaknuo je gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.


18:15 - Zbog povijesno visokih vodostaja rijeke Mure i velikih protoka vode rijekom Dravom, diljem Međimurja brane se područja kako bi se zaštitilo stanovništvo.

- Nasipi trenutno odolijevaju visokom vodostaju i protoku vode, no na određenim područjima u funkciji su pumpe i zečji nasipi. Nekoliko kuća na području Murskog Središća i Miklavca se brani vrećama s pijeskom. Na području Svetog Martina na Muri, u Žabniku, Vrhovljanu i Marofu ugroženo je desetak kuća, iz jedne su evakuirane tri osobe, no postavljene su vreće s pijeskom. Jučer poslijepodne i cijele noći radilo se na učvršćivanju nasipa na dvije lokacije kod Pušćina, a vatrogasci na još dvije lokacije postavljaju vreće s pijeskom. Zatvorena je i cesta prema Sloveniji zbog prelijevanja rijeke Mure, kao i cesta Gornji Hrašćan - Pušćine zbog vode, no to ne predstavlja opasnost za domaćinstva. Pozorno se prati i situacija na području Goričana, Kotoribe i Donje Dubrave, jer je i za taj dio poslijepodne proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava. U ovom trenutku činimo sve što možemo, prema podacima iz Austrije i Slovenije, još uvijek smo na vrhuncu vodenog vala, a kada prođe bit će najvažnije nadzirati nasipe dok razina vode ne počne padati. Sve službe su na terenu i na raspolaganju, od pripadnika svih sastavnica civilne zaštite, HGSS-a, te dvjestotinjak vatrogasaca iz 15-ak DVD-ova - kaže župan Matija Posavec.

Foto: Međimurska županija

16:50 sati Mato Čičak, načelnik općine Rugvica, u kojoj je u nedjelju u podne uvedeno izvanredno stanje obrane od poplava, izjavio je poslijepodne da Sava i dalje raste, da su neke točke kritične, no da se nada da će razina rijeke uskoro početi padati. „Neke su točke kritične, trenutno se rade boks barijere, nadamo se da će uskoro početi padati razina Save i da ćemo ovu noć provesti mirno i da neće biti problema, mada je za taj dio nasipa potencijalno velika opasnost“, rekao je Čičak Hini.

Rugvica, naveo je, ima 25 kilometara Save, što je jako puno.  Čičak, koji se i sam javio sa nasipa, ističe da je na nasipu trenutno više od 400 ljudi, vatrogasaca, lovaca, članova raznih udruga, mještana. Ravnateljstvo Civilne zaštite izvijestilo je da je u nedjelju u podne  uvedeno izvanredno stanje obrane od poplava zbog porasta vodostaja Save na 923 centimetra na mjerodavnom vodomjeru Rugvica s tendencijom daljnjeg porasta.

06.08.2023., Zagreb - Uvedeno je izvanredno stanje obrane od poplava u naseljima oko Rugvice. Stanovnici Narta Savskog pune vreće pijeska kako bi zaštitili svoje kuće. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Općina na svojom mrežnoj stranici navodi da se izvanredno stanje proglašava kad Sava dosegne razinu od 920 centimetara. Na toj je stranici prenijeta i izjava načelnika Stožera civilne zaštite općine Rugvica Nenada Jakšića da je „stanje ozbiljno, no i dalje pod kontrolom“.

„Posebno nas brine velika brzina Save koja joj daje velike snage, a onda i nepredviđene mogućnosti djelovanja na nasip. Takvo stanje će potrajati još nekoliko sati“, rekao je Jakšić.

16:00 sati Na polju između Gornjeg Hrašćana i Puščina ojačava se nasip kako bi se spriječilo izlijevanje Drave. U punjenju vreća sudjeluju i župan Matija Posavec te načelnik općine Nedelišće Nikola Novak. Sinoć je kod Pušćina voda došla blizu ruba nasipa. Zečji nasipi podižu se i u Miklavcu u općini Podturen, gdje su vatrogasci obranili prvu kuću i prostorije nogometnog kluba (na slici Općine Podturen). U Murskom Središću podzemne vode poplavile su podrum kuće u Murskoj ulici.

15:02 - U zagrebačkoj općini Orle nadvisuje se savski nasip


14:14 - Izvanredne mjere vrijede za područja: Drava - Botovo; OK Lonja-Strug - Ustava Prevlaka; Sava - Rugvica, Ustava Prevlaka i Dubrovčak.

"Sve angažirane operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite su na terenu, gdje poduzimaju mjere obrane od poplave te pomno prate situaciju. U pripravnosti su i dodatne snage koje će biti aktivirane u slučaju potrebe", poručili su iz Ravnateljstva Civilne zaštite. 

Pozvali su građane na dodatan oprez i odgovorno ponašanje u područjima koja su ugrožena poplavama, da ne ulaze u vodu i poštuju izdana upozorenja i znakove zabrane.


14:00 - Na kritičnim točkama uz Savu i Muru gdje je proglašeno izvanredno stanje, građani pomažu službama zaštititi ulice i domove od vodenog vala.

Mursko Središće: Poplavljene kuće u Murskoj ulici
1/21

13:30 - Vatrogasci u Murskom središću i dalje nisu stali - pripremaju nasipe i vreće te nastoje zaštititi kuće. 


12:52 - Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, tijekom dana nestabilno vrijeme se zadržava nad slivovima Drave, Mure i Save u Hrvatskoj i susjednim uzvodnim zemljama te može rezultirati novom obilnijom oborinom koja može utjecati na povećanje protoka i vodostaja. Oborinski scenarij od proteklih dana prema trenutnim prognozama nije izgledan. Današnja prognoza ukazuje na moguće obilnije oborine na području Jadrana, Gorskog kotara i Like koje mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava, izvještava Stožer civilne zaštite.

Trenutno stanje obrana od poplava:

Izvanredno stanje: Mura – Mursko Središće
Izvanredne mjere: Drava – Botovo; OK Lonja-Strug - Ustava Prevlaka; Sava – Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak


12:05 - Vatrogasci i dalje rade na uklanjanju posljedica kišnog nevremena, dosad je njih 1.505 s 498 vatrogasnih vozila, u gotovo 400 intervencija, ispumpavalo vodu iz objekata, punili su vreće s pijeskom, gradili nasipe i uklanjali stabla i grane s kolnika.

U mjestu Medsava pored Samobora oko 100 vatrogasaca su do ranih jutarnjih sati izrađivali i postavljali zečje nasipe, a sada su također na terenu i kontroliraju stanje, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zagrebačke županije Dario Kezerić. Dodao je da se stanje stalno prati i da su vatrogasne snage na terenu. 

Vatrogasci su intervenirali i u Gradu Zagrebu te području Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Karlovačke, Primorsko-goranske te Istarske županije, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) u nedjelju.

VIDEO Oteretni kanal Sava-Odra

Najviše intervencija bilo je na području Primorsko-goranske županije - 98,  u kojima je sudjelovalo 404 vatrogasaca sa 114 vatrogasnih vozila.

Velik broj vatrogasaca sudjelovao je i na intervencijama na području Zagrebačke županije, gdje su zabilježene 52 intervencije u kojima je sudjelovao 361 vatrogasac sa 103 vatrogasna vozila, dok je na području Zadarske županije u intervencijama sudjelovalo 174 vatrogasaca, u Zagrebu 133, a na području Istarske županije 106 vatrogasaca.

HVZ je također izvijestila da je sa subote na nedjelju, u 00:40 sati, primljena dojava o požaru skladišta, odnosno hale za sakupljane otpada na adresi Križanje Mazija, Briševo, u Zadarskoj županiji te da na intervenciji gašenja požara sudjeluje 28 vatrogasaca sa 17 vatrogasnih vozila iz IVP Zadar, JVP Zadar, DVD "Pljusak" Nin, SIVP Zaton i VZŽ Zadarska. U tijeku je sanacija požara.


12:00 - Općina Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji izvijestila je da su zbog visokog vodostaja Drave zatvorene ceste Legrad - Halasz Csarda, Legrad - Donja Dubrava i Selnica Padravska - Donja Dubrava. Mole građane da koristite obilazne pravce i da ne ulaze na inundacijsko područje.

Foto: Općina Legrad

Kako doznajemo, zatvoren je za promet i most u Donjoj Dubravi u Međimurju zbog visokog vodostaja Drave


11:58 - Iako se nakon jučerašnjeg prolaska najvećeg vodenog vala očekivalo smirivanje situacije, nove padaline i propuštanja većih količina vode iz akumulacija u Sloveniji noćas su dovele do povećanog vodostaja Drave, izvijestio je Grad Varaždin. Poplavljen je dio šume između starog korita Drave i kanala na dijelu od Belih Kipi do „Špice“. Također, zbog podizanja podzemnih voda, pod vodom je najniži dio Izletišta Drava oko samih bazena, koji se nalazi ispod trenutne razine Drave. Pad vodostaja i smirivanje situacije očekuje se tijekom večeri i sutrašnjeg dana kad će se pristupiti ispumpavanju vode i saniranju štete. Nekoliko stabala u Dravskoj park šumi koja su oslabljena zbog natopljenog korijenja palo je na sjeverni put uz kanal u neposrednoj blizini kupališta, pa su građani zamoljeni da izbjegavaju taj dio šume. 

Foto: Grad Varaždin


11:23 - Na području Mure ostvaren je povijesni vodostaj +537 cm, protoke su na razini 1400 - 1450 kubnih metara. Do 2019. godine rekonstruirali smo 50-ak kilometara murskih nasipa i podigli razinu sigurnosti na tom području pa niti rekordni vodostaji Mure ne bi trebali izazvati ozbiljne probleme. Imamo i veliku Dravu, dodatno Mura uđe u veliku Dravu, i imamo razlijevanje prema području Botova, kolege na tom području gledaju vrećama dodatno zaštititi objekte - kazao nam je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda.

On je trenutno u Čičkoj Poljani gdje je objasnio kako će se u cjelosti zatvoriti polja ustava kako prema branjenom području neće biti nikakvog protoka vode. Naime, voda koja se ispumpava iz rijeka u oteretne kanale, no zbog ekstremnog protoka, ta se voda ispod nasipa vraća u Čičku Poljanu. Đuroković je osigurao okupljene da poručje nije ugroženo.

- Kao što smo rekli, vrhunac vodnog vala prošao je grad Zagreb, još uvijek imamo opterećenje na kanal Sava-Odra te zbog toga pratimo i kontroliramo situaciju duž cijelog kanala. Poseban fokus je na savskim nasipima i zaštiti velikogoričkog područja, te područja općine Rugvica, pošto ćemo tek danas na nasipima na tom području imati maksimalni pritisak - opisao je Đuroković stanje na terenu, gdje se nalazi i gradonačelnik Velike Gorice te brojni vatrogasci i ostale stručne službe.

- Pozorno pratimo eventualnu pojavu podvira ispod nasipa da ne bi došlo do popuštanja nasipa - istaknuo je, dodajući kako je u odnosu na 2010. godinu nadograđeno 50 do 70 cm nasipa.

- Kiša nam ne ide u prilog, ali sve u svemu, kontroliramo situaciju, nećemo ništa prepustiti slučaju, bit ćemo na terenu i u noći - zaključio je.


10:21 - Vodostaj Drave kod Donje Dubrave je poprilično narastao i rijeka ozbiljno prijeti mjestu, piše eMeđimurje. Voda je došla do nasipa uz cestu, poplavila kupalište, odbojkaško igralište i šetnicu. 

Na starom toku je poplavljen vikendaški dio, a voda je ušla i u objekte. Most prema Koprivnici je zatvoren zbog prodora vode na cesti između D. Dubrave i Podravske Selnice.


10:18 - U Drenju Brdovečkom situacija je danas bolja, izvještava HRT. I dalje su poplavljena dvorišta, no voda se odmakla od kuća. 
Ne zna se kolika je šteta. Evakuirani su se vratili u svoje domove.

GALERIJA Ovako danas izgleda Sava u Zagrebu: Oteretni kanal spasio grad

Mursko Središće: Poplavljene kuće u Murskoj ulici
1/26

9:52 - Na rijeci Muri uspostavljene su izvanredne mjere obrane od poplave od mjerne postaje Mursko Središće, od Podturna do granice sa Slovenijom, priopćili su u nedjelju iz Hrvatskih voda, a kroz Mursko Središće zabilježen je rekordan vodostaj od 537 centimetara.

„Muru smo proveli, imali smo ukupno 1310 kubika vode u sekundi, ali tamo imamo uređeni, modernizirani nasip u dužini od 50 kilometara s desne strane i duboko vjerujemo da će ti nasipi izdržati jer su projektirani za 1650 kubičnih metara u sekundi”, kazao je direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu Milan Rezo.

Dodao je da je situacija pod stalnim nadzorom te da se sada djelatnici Hrvatskih voda spuštaju i nizvodno prema Podravini, odnosno Botovu. „Tamo očekujemo spajanje rijeka Drave i Mure. Jučer smo dogovorili protokol s HEP-om da oni pri prolasku velikog vala rijeke Mure zadrže što veće količine u svojim jezerima, kako ne bi došlo do visokog vodostaja na mjernoj stanici Botovo”, istaknuo je Rezo.

GALERIJA Pogled iz zraka na poplavljene kuće u Javorju

Mursko Središće: Poplavljene kuće u Murskoj ulici
1/14

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak rekao je da mjere od poplava za sad uspijevaju. 

„Voda još uvijek raste, raste ponovno i u Gornjoj Radgoni, tako da je pred nama nekoliko dana borbe”, kazao je Srpak dodajući da je u subotu ujutro rijeka Mura bila oko 400 centimetara iznad vodostaja Kada je riječ o Dravi, nasip Puščine na lijevoj obali rijeke je izdržao, a noćas, sve do pet sati ujutro, djelatnici Hrvatskih voda radili su sa svojim licenciranim tvrtkama, vatrogascima  i civilnom zaštitom, rekao je Hini Rezo te dodao da vjeruje da će nasip izdržati.

„Zasad nemamo značajnija izlijevanja koja bi bila zabrinjavajuća niti značila ugrozu što se tiče zdravlja i života ljudi, odnosno materijalnih dobara, a ono što je interesantno za ovaj visoki val je da će trajati dan, dva. Stalni pritisak na Hidroelektranu Varaždin je između 1950 i 2100 kubika, u kontinuitetu koji dolazi iz smjera Slovenije po rijeci Dravi”, istaknuo je Rezo.

Dodao je da je u općini Cestica u Velikom Lovrečanu situacija ista kao i u subotu. „Ostalo je zarobljeno pet kuća, ništa se ne mijenja, vodostaj na tom dijelu ostaje isti, a svi su stanovnici evakuirani”, rekao je Rezo.


9:20 - Iako su vodostaji Save i Kupe na sisačkom području još uvijek u porastu, jer najviši vodeni val tek dolazi, neposredne opasnosti od poplava se ne očekuju, a izvanredne mjere proglašene su dosad samo za područje Dubrovčaka. Dosad su jedino za područje Dubrovčaka, na Savi uzvodno od Siska, gdje je vodostaj u nedjelju u 8 sati iznosio 803 centimetra, proglašene izvanredne mjere. Sava kod Crnca, nizvodno od Siska, raste desetak centimetara na sat. 

I Kupa je u porastu, ali ohrabruje da je u gornjem toku, kod Karlovca, počela opadati. Osim toga, voda Save se pušta u retenciju Lonjsko polje, koje može primiti velike količine vode. Ipak, sve službe na sisačkom području su u stanju pripravnosti. Kako se ne bi ništa prepustilo slučaju, već je u subotu na području posavske Žirčice i Martinske Vesi počela izgradnja zečjih nasipa i postavljanje boks barijera.

Na području ORA-e u Sisku, gdje je za prošle poplave probijen nasip, uklonjeni su kontejneri, koji bi mogli biti ugroženi.


9:18 - Vodostaj Kupe u Karlovcu prestao je rasti u nedjelju u sedam sati, kada je zabilježeno 535 centimetara, što znači da je ostala na razini pripremnog stanja obrane od poplave, a izostali su i problemi s bujicama i odronima, osim na gradilištima komunalne infrastrukture.

Iako su izostale vrlo obilne kiše i bujične poplave i odroni, na što se karlovački Stožer Civilne zaštite pripremao, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić izvijestio je da je kiša uzrokovala probleme uglavnom samo na gradilištima vrelovoda i odvodnje, ali da su u subotu sva problematična mjesta sanirana.

Izostalo je i izlijevanje Kupe na prometnice, iako je rasla naočigled, po 20 i 30 centimetara po satu, te je od petka u 21 sat neprekidno rasla i narasla na više od pet metara.


8:52 - Gradonačelnik Murskog Središća oglasio se na Facebooku te izvjestio da su brane i pumpe izdržale noć - usprkos redkordnom vodostaju, mjesto je ostalo u potpunosti suho.


8:35 - Nakon što su vatrgasci jučer iz splavi na Savi spašavali avanturiste, jutros je provedena još jedna akcija u Zagrebu, otkriva Stožer civilne zaštite. Naime, usprkos svim upozorenjima, dvije osobe automobilima su se vozile kroz zatvoreni oteretni kanal Sava-Odra, pa su zapele.


8:13 - U 8 sati Mura u Murskom Središću ponovno je blago porasla, u Zagrebu Sava opada no nizvodno i dalje raste pa tako vodostaj u Rugvici iznosi 901 cm. Drava je u Botovu dosegla 5 metara visine.


7:55 - Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda potvrdio je kako su vodostaji počeli opadati. Vrh vodenog vala rijeke Save u Zagrebu bio je oko ponoći, došao je na +440 cm, što je 10 cm prije uvođenja izvanrednih mjera za grad, te 24-25 cm niže nego 2010.

- Vodeni val se seli nizvodno gdje su nasipi nešto niži. Proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava za područje općine Rugvica. Na Muri su sinoć proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. Došao je nešto veći dotok od očekivanog, oko 1400 m3, a u Murskom Središću oboren je rekordni vodostaj. Nasipi su sigurni. Ovo su visoki vodostaji i za Muru i za Savu i za Dravu i potrebno je biti na oprezu idućih 24 sata. Vrijeme se polako smiruje, ne očekuju se znatne količine oborina. Kupa je 2-3 metra niža nego u svibnju 2022., ne očekuju se problemi, kao niti na sisačkom području, rekao je Novosel za HRT.


7:34 - Nakon noći u kojoj je zabilježen vrhunac vodenog vala te izrazito visok vodostaj, jutro donosi stagnaciju rijeke Save u Zagrebu. Na mjernoj postaji u gradu rijeka je u 7 sati iznosila 436 centimetara, što je ista vrijednost kao i sinoć u 19 sati.

Razlog ovako dugom prolasku vodenog vala su nove oborine koje su u međuvremenu pale u gornjem dijelu toka rijeke. Ipak, prema hidrološkim prognozama stanje bi se trebalo stabilizirati, a i tijekom noći nije bilo većih oscilacija u vodostaju. a najkritičnijoj točki u Drenju Brdovečkom od jučer u 15 sati do jutros u 7 vodostaj se snizio za više od metra pa stanovnici mogu odahnuti da je najgore prošlo.

POVEZANI ČLANCI:

Vodeni val sada nastavlja nizvodno, no u ovim trenutcima osim na mjernoj postaji u Rugvici gdje su izvanredne mjere obrane od poplava, drugdje je stanje redovno, a nastavit će se motriti u satima pred nama. Meteorolozi za danas najavljuju nastavak oborina, iako u prognozi nisu onako obilne kiše kao prethodnih dana, svejedno će se zadržati nestabilno i vlažno vrijeme temperaturama prikladnije početku listopada, a ne početku kolovoza.


7:27 - Hrvatske vode – Vodnogospodarski odjel za Muru i Gornju Dravu Varaždin, donio je dana 05.08., u 21:00 sati rješenje o uspostavi redovnih mjera obrane od poplava na starom koritu Drave uz HE Dubrava na dionicama A.33.4.  i A.33.7. na dionicama:

A.33.4. - r . Drava – d.o. - Staro korito HE Dubrava od Mosta Botovo do Selnice Podravske (granica KKŽ) (rkm 226+800-249+450)
A.33.7. – r . Drava - l.o. - Staro korito HE Dubrava ušće Mure u Dravu do restitucije HE Dubrava (rkm 236+700-243+000)

Ukupni protok rijeke Drave na brani HE Dubrava je porastao iznad 1800 m3/s


7:20 - Vatrogasci Murskog Središća objavili su jutros na Facebooku fotografije stanja u mjestu u nedjelju ujutro. Kao što je jučer obećao gradonačelnik, na terenu su bili cijeli dan s pumpama pazeći da se voda ne probije prema kućama. Iako je razina vode i dalje ekstremna, čini se da se vrijeme razvedrava i da bi uskoro moglo doći do smirivanja situacije.

Vodostaj Mure noćas je oborio apsolutni rekord koji sada iznosi 537 cm koliko je na rijeci zabilježeno u 5 sati ujutro. Od tada je u blagom padu.


7:10 - Sava u Zagrebu stagnira oko 556 cm u Jankomiru te 440 cm na istočnijem mjernom mjestu, no očekuje se pad vodostaja. Nizvodno od Zagreba vodostaj i dalje raste te je u Rugvici blizu proglašenja izvanrednog stanja, a i mjerna mjesta oko Ivanić Grada pokazuju tendenciju rasta razine rijeke. Raste i Drava kod Botova gdje bi uskoro mogle biti proglašene izvanredne mjere obrane od poplave.

VIDEO Ogromna količina vode nadire oteretnim kanalom Sava-Odra

 
Ključne riječi

Komentara 3

ZG
zg1985
15:00 06.08.2023.

koliko svake godine postavimo tih vreca sa pijeskom,moglo se izgradit 100km nasipa

Avatar Valter
Valter
07:29 07.08.2023.

suhi smo, nije dobro za sex

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije