Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
308. SINJSKA ALKA

VIDEO Državni vrh u Sinju: Milanović i Plenković se susreli i rukovali

Zoran Milanović i Andrej Plenković srdačno se rukovali na 208. SInjskoj alci
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/24
06.08.2023.
u 16:03

Predsjednik Milanović pratio je ovogodišnju Alku s predsjednicom Mađarske Katlin Novák koja je zbog Sinjske alke došla u radni posjet Republici Hrvatskoj

Državni vrh danas se iz Knina preselio u Sinj na 308. Sinjsku Alku. U Sinj su stigli predsjednik države, premijer, predsjednik Sabora, brojni ministri, veleposlanici, saborski zastupnici... Predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković susreli su se nešto prije 16 sati te rukovali. 

Predsjednik Republike Zoran Milanović prati ovogodišnju Alku s predsjednicom Mađarske Katlin Novák koja je zbog Sinjske alke došla u radni posjet Republici Hrvatskoj. 

VIDEO Zoran Milanović i Andrej Plenković rukovali su se uoči Sinjske alke (snimila Slavica Vuković)

"Predsjednica Mađarske Katlin Novák dolazi na Sinjsku alku na poziv predsjednika Milanovića koji je, kao i prethodnih godina, i pokrovitelj Sinjske alke. Njen dolazak u Sinj dogovoren je ranije i s vodstvom Viteškog alkarskog društva koje zadnjih godina nastoji Internacionalizirati tu tradicionalnu vitešku sinjsku manifestaciju te je promovirati i izvan granica Hrvatske", priopćeno je ranije iz Ureda predsjednika.

Podsjetili su kako je predsjednik Milanović, kao pokrovitelj Sinjske alke, podržao to nastojanje Viteškog alkarskog društva te je lani na Sinjsku alku pozvao tadašnjeg predsjednika Slovenije Boruta Pahora koji je 2022. i došao u Sinj kao prvi inozemni državnik koji je pratio Sinjsku alku. Tijekom boravka u Sinju, predsjednik Milanović i predsjednica Novak prvo su u 15 sati posjetiti Galeriju “Sikirica” te obišli Muzej Sinjske alke. 

Uz predsjednika Milanovića na Sinjskoj alci je i supruga Sanja Musić Milanović, a uz predsjednicu Novak njezin suprug István Veres

Predsjedniku Milanoviću dodijeljena Zlatna plaketa Sinjske alka

Zoranu Milanoviću na prijemu u Alkarskim dvorima uručena je Zlatna plaketa Alke. Mađarskoj predsjednici Novak je, također, u Alkarskim dvorima uručena zlatna plaketa Alke.

Predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić je u svojem je obraćanju nazočnima istaknuo kako je Alka jedinstvena kulturna manifestacija u cijelome svijetu.

VEZANI ČLANCI:

"Sinjska alka je dugo vremena bila lokalna viteška igra ali ona je sada izrasla u hrvatski nacionalni brend pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska nematerijalna kulturna baština", rekao je Jukić. On je istaknuo kako je Sinjska alka ove godine započela svoju internacionalizaciju gostujući nedavno u Beču.

Najavio je kako će u sklopu te internacionalizacije Sinjska alka iduće godine biti predstavljena u Ženevi.

Prijemu u Alkarskim dvorima nazočili su i predsjednici Hrvatskoga sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković. Prijemu u Alkarskim dvorima nazočili su i ministri Tomislav Medved, Oleg Butković, Branko Bačić, Goran Radman, Marija Vučković, Šime Erlić, Davor Filipović, Nikolina Brnjac i Ivan Malenica te gradonačelnici Zagreba Tomislav Tomašević i Splita Ivica Puljak.

VIDEO Državni vrh na obilježavanju VRO Oluja

Komentara 44

Avatar Salt-n-Pepa
Salt-n-Pepa
16:25 06.08.2023.

I Gospa Sinjska bi pocrvenila od tolikog licemjerja.

DU
Deleted user
13:36 06.08.2023.

Pa dobro da li taj predsjednik moze pozvati nekog naseg saveznika koji nema veze sa putinovim rezimom?🤠

DU
Deleted user
12:32 06.08.2023.

Naravno, to su mu jedini koji bi mu dosli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije