Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvijer od stroja

VIDEO Što je RM-70 Vampir? Moćno istočnoeuropsko oružje koje proganja Ruse, pogledajte ga u akciji

RM-70 Vampire
Screenshot/YouTube
20.03.2024.
u 08:35

Vampiri su standardni topnički sustavi koji se često koriste u prekograničnim napadima. Ovi sustavi mogu izvršiti "koncentrirane rafale", lansirajući do 40 raketa u manje od minute.

Rusija je tijekom proteklog vikenda izvijestila o uništenju desetaka raketa ispaljenih s teritorija Ukrajine, koje su lansirane korištenjem čeških raketnih sustava (MLRS), dok sukobi bjesne duž granice između dviju zemalja, piše Newsweek.

U ponedjeljak ujutro rusko Ministarstvo obrane objavilo je da je uspješno odbilo napad iz Ukrajine na Belgorod, izveden pomoću RM-70 Vampir MLRS-a. Moskva je priopćila da je "ruska protuzračna obrana uništila 10 raketa u zraku" iznad graničnog područja oko 8:30 ujutro. Također, u nedjelju je Rusija objavila da je oborila devet raketa Vampir iznad regije Belgorod, koja graniči sa sjeveroistočnom Ukrajinom. Kremlj je također u nedjelju izvijestio o tome da su ruske snage u subotu oborile 23 rakete Vampir i uništile jedno borbeno vozilo MLRS Vampir u blizini granice.

A što su "Vampiri" koje koriste ukrajinske snage? Prema riječima Marine Miron, postdoktorandice s Odjela za ratne studije na King's Collegeu u Londonu, Vampiri su standardni topnički sustavi koji se često koriste u prekograničnim napadima. Ovi sustavi mogu izvršiti "koncentrirane rafale", lansirajući do 40 raketa u manje od minute.

Obično su namijenjeni napadima na vojnu opremu ili trupe, a ne na statične mete. Jedna od ključnih karakteristika Vampira je činjenica da su izgrađeni na šasiji kamiona, što im omogućuje brzo napuštanje pozicije s koje su pucali prije nego što ih neprijatelj locira i uzvrati vatru, rekla je Miron.

VEZANI ČLANCI:

Prema riječima Marine Miron, nedostatak topničkog streljiva od 155 mm mogao je potaknuti Ukrajinu da intenzivnije koristi Vampire posljednjih tjedana. Vampir MLRS koristi streljivo kalibra 122 mm, koje je vjerojatno bilo dostupnije Ukrajini. 

VIDEO Putin na Crvenom trgu nakon pobjede na izborima

Komentara 10

Avatar Behemot
Behemot
17:47 20.03.2024.

Oznaka 70 dolazi od 1970 godine kada je sustav uveden, domet 20 km (haubice imaju domet 40-70 km). To je oružje za očajnike i samoubojice, dok ovo pišem vjerojatno ih je 80% već uništeno.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:55 20.03.2024.

Vampir RM-70 je višecijevni raketni sustav zemlja-zemlja češke proizvodnje (MLRS) od 122 mm. Topnički sustavi inače ispaljuju granate iz topovskih cijevi, ovo nije topnički sustav, već raketni, ispaljuje rakete, do 40 komada u jednoj salvi.

MA
Maestro88
11:45 20.03.2024.

Jedino je uspješno u tome da terorizira civile.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije