Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNAGA PRIRODE

VIDEO Snažni vjetrovi i kiše uzrokovali nekoliko pijavica na Jadranu

Pijavica kod Brača
Foto: Sandra Pivac Mikulčić
1/2
05.08.2023.
u 13:18

Vjetar u vrtlogu može doseći brzinu i do 80 km/h, potopiti čamce, a na kopnu nanijeti štete na drveću, usjevima i građevinama

Nevrijeme koje već danima prelazi našim područjem trenutno najjače pogađa područje Splita i okolice, o čemu svjedoče fotografije pijavice koje smo dobili od čitateljice iz Podgore te nekoliko snimki iz Tučepa koje nam je poslao reporter Tomislav Krasnec.

Portal Vremenska prognoza navodi da su pijavice vrtlog kratkog trajanja koji se pojavljuje u olujnoj atmosferi, obično ispod olujnog kumulonimbusa. Pijavice se dijele na vodene (uglavnom morske) i kopnene, a nazivaju se još i vrtložni vjetar, vijar ili tromba.

Obično traju 5-10 minuta no mogu trajati i duže od sat vremena. Donji dio cijevi sastoji se od uzburkane vode, a gornji dio od kapljica nastalih kondenzacijom vlažnog zraka. Vjetar u vrtlogu može doseći brzinu i do 80 km/h, potopiti čamce, a na kopnu nanijeti štete na drveću, usjevima i građevinama.

A još jedna snimka pijavice, ovog puta kod Kornata, pristigla nam je oko 13 sati. Čitatelj koji ju je s nama podijelio kaže da se radi o uvali Opat.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije